Artesania

L'Anoia engega un projecte per convertir-se en referent de l'artesania a Catalunya i captar talent

La marca Artisania contempla accions de dinamització del sector, de formació i de reactivació de locals buits

L'Anoia engega un projecte per convertir-se en referent de l'artesania a Catalunya i captar talent. ACN

L'Anoia engega un projecte per convertir-se en referent de l'artesania a Catalunya i captar talent. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l'Anoia hi ha comptabilitzats més de 150 artesans i creadors i diversos municipis rurals estan tirant endavant iniciatives per dinamitzar el territori a través de l'artesania. Ara, sota la coordinació del Consell Comarcal de l'Anoia, s'ha creat la marca Artisania amb l'objectiu "d'aglutinar, donar veu i promocionar el sector artesà de la comarca", segons explica la tècnica de desenvolupament econòmic de l'ens comarcal, Susanna Llopart. El projecte és molt ambiciós i contempla diferents accions que van des de la creació d'una pàgina des d'on els artesans podran vendre els seus productes, fins a la programació de cursos de formació, portes obertes als tallers o la creació d'un pla pedagògic per a les escoles rurals.

La nova marca Artisania és una iniciativa que sorgeix d'Anoia en Transició, un projecte gestat l'any 2018 a Santa Martí de Tous amb l'objectiu de reactivar espais comercials buits a través de l'artesania. A patir d'aquí, el Consell Comarcal de l'Anoia va proposar unir esforços entre diferents municipis rurals i va sumar al projecte el Bruc, Copons i la Llacuna. La proposta no està enfocada només a promocionar el sector artesanal, sinó que també busca la projecció cultural, turística i econòmica d'aquests municipis.

Ara, el projecte fa un pas endavant amb la creació de la marca Artisania, que vol sumar més municipis i també artesans i creadors d'arreu de la comarca de l'Anoia. Els objectius estratègics del projecte són fomentar un ecosistema emprenedor artesanal a la comarca; reactivar l'economia local mitjançant l'activació d'espais buits; potenciar el coneixement i la formació; i promocionar l'artesania contemporània i el posicionament del territori.

La tècnica de desenvolupament econòmic del Consell Comarcal, Susanna Llopart, detalla que el repte principal és "generar dinamisme als municipis petits i donar-los-hi més vida". Llopart explica que el projecte té diferents línies de treball. En primer lloc, la creació d'una web on es promocionin tots els artesans que hi ha al territori i, en un futur, pugui servir també com un espai de comercialització dels seus productes. "Els artesans tenen moltes dificultats per poder vendre les seves peces", lamenta Llopart, que considera que amb aquesta web tindran un impuls important.

A més, també es volen organitzar tallers i activitats, tant per a la gent del territori com també per visitants de fora. Llopart ha avançat que també s'està treballant amb les escoles rurals d'aquests municipis per crear un pla pedagògic. "Volem que es treballi l'artesania des de la base, ja sigui com a activitat extraescolar o dins del mateix horari lectiu", detalla. En definitiva, Artisania pretén que l'Anoia "es converteixi en un territori atractiu per a crear i que capti l'interès d'artesans que vinguin a instal·lar-s'hi o bé a fer estades".

De fet, una de les potes del projecte és que artesans d'arreu de Catalunya o de la resta de l'Estat puguin fer residències a l'Anoia. Un dels municipis que es postula per acollir aquestes residències és Copons. El seu alcalde, Àlex Prehn, explica que a Copons ja hi ha una iniciativa que acull residències artístiques -Copons In Loft- i també hi ha dos artesans que viuen i treballen al poble. "A través d'aquesta iniciativa volem que vingui més gent a viure al poble", apunta el batlle.

Copons està en converses amb els propietaris d'una antiga fàbrica tèxtil que es troba al bell mig del municipi i que actualment no té cap ús. La intenció de l'Ajuntament és arribar a un acord amb la propietat perquè pugui convertir-se en un lloc de creació per als artesans i també que tingui una part d'habitatges per als creadors.

Tranquil·litat i contacte amb la natura

El Cesc Oliveras fa sis mesos que es va instal·lar a Sant Martí de Tous i es dedica a la ceràmica, l'escultura i la joieria. En aquest municipi de l'Anoia hi ha trobat tranquil·litat, silenci i contacte amb la natura. "Soc una persona que necessita molt silenci i un espai tranquil per treballar. També el contacte amb la natura perquè per a mi és una inspiració molt gran", exposa Oliveras.

No va dubtar ni un moment de sumar-se al projecte Artisania. Considera que és "molt enriquidor", sobretot per a les sinergies que s'estan creant entre els creadors, tots ells de diferents disciplines. A més, també valora molt positivament l'ajut que els pot donar el projecte a l'hora de promocionar-se. "Els artesans ho hem de fer absolutament tot. Una empresa té diferents departaments, però nosaltres hem de cobrir sols tots aquests departaments i això suposa perdre temps de la part creativa", lamenta Oliveras. Per això, creu que aquesta ajuda d'Artisania serà molt valuosa.

L'Ana Párraga també ha decidit instal·lar-se i treballar des del petit municipi de Copons. Ha dedicat gairebé tota la seva vida laboral al sector tèxtil industrial, fins que va decidir deixar-ho i crear el projecte Rojo Tierra. Va començar a treballar en la recerca de tints naturals a partir del rebuig d'aliments com ara pell d'alvocat o de ceba i també s'ha especialitzat en l'estampació botànica en teixits. Párraga valora el fet de tenir la natura al costat de casa i també la tranquil·litat que es respira a un poble com Copons.

"La primera cosa que faig al matí és sortir a passejar amb el gos i això forma part de la meva rutina de treball. Torno a casa carregada de fulles per fer proves amb l'estampació. La mateixa natura em dona estímuls per seguir creant", relata Párraga. Creu que la feina de l'artesà és molt solitària i, per això, valora molt positivament la comunitat que s'ha creat a través del projecte Artisania. "Fer comunitat és molt interessant perquè fa que surtis de la teva cova de treball, que no estiguis sol i que comparteixis experiències. És com obrir una finestra perquè entri aire fresc", relata.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local