Les "Rutes Artesanes de Catalunya" es presenten al Penedès com a eina de promoció del sector artesà . Generalitat de Catalunya
Redacció |
L'Arboç
26-07-2023 09:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol i Amat, acompanyada del responsable de l’Àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas Balasch, ha presentat aquest dimarts al Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç el projecte “Rutes Artesanes de Catalunya”.
Es tracta d’una iniciativa de promoció artesanal, cultural i turística que actualment agrupa en 9 rutes els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori. El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, és una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. En la presentació també hi ha estat present el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar Claramunt, i l’alcalde del l’Arboç, Joan Sans Freixas.
La guia digital es recull en el web www.rutesartesanes.cat i inclou actualment 9 itineraris que cobreixen zones geogràfiques com les comarques del Penedès, Terres de l’Ebre, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona Ciutat, o les comarques de Girona. Són rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, i activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Per a la campanya de difusió, Artesania Catalunya, ha impulsat, entre d’altres, la producció d’una col·lecció de documentals audiovisuals per cadascun dels itineraris que es poden veure a la plataforma TV3alacarta.
En l’acte, la directora Agnès Russiñol ha presentat al sector artesanal i turístic del Penedès la guia digital del projecte, i l’itinerari i el documental dedicat al territori. Un tram que té tres principals protagonistes: el paper, la pell i la punta. A través d’aquestes disciplines l’itinerari dóna a conèixer a artesans i artesanes que fan màgia amb les seves mans, visitant el Museu Molí Paperer de Capellades, el barri del Rec i el Museu de la Pell d’Igualada. Així mateix, també proposa recórrer les rutes de pedra seca i la Casa de Cultura i Museu de les Puntes al coixí de l’Arboç.
Precisament, des del Museu del municipi, la directora ha animat els artesans i artesanes del territori “a adherir-se a aquest projecte, a visibilitzar els seus tallers i activitats a la guia”, i ha ressaltat que “aquesta és una plataforma que posem a l’abast del sector artesanal per donar a conèixer la riquesa del patrimoni artesà, promocionar-lo i connectar-lo a l’oferta turística de Catalunya”. Es caracteritza per ser “una guia viva, i que incorporarà anualment nova informació de tallers, espais o punts d’interès artesanal a visitar”, ha explicat la directora, i ha destacat que la iniciativa “és una eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar, de la mà del patrimoni artesà, cap a un model turístic més sostenible, més desconcentrat en el temps i l’espai, i alhora per dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori”.
D’altra banda, la directora del CCAM ha explicat al sector el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, que “hem impulsat amb l’objectiu de posar en valor aquesta acreditació voluntària de reconeixement del domini tècnic, de qualitat i disseny d’un o més oficis artesanals, que actualment han obtingut 408 artesans i artesanes a les comarques del Penedès, de les 8.301 persones acreditades arreu del país”. “Una acció que des del Consorci estem treballant i que ofereix un conjunt de serveis i facilitats per a les persones titulars del carnet”, en el que és –ha afegit- “un programa viu al qual s’aniran incorporant noves propostes i serveis de diferents empreses i entitats”.
El projecte Rutes Artesanes de Catalunya i el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, són iniciatives que s’emmarquen en Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025, que impulsa diferents actuacions amb la finalitat d’incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent i millorar-ne la competitivitat; i projectar internacionalment l’artesania catalana.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!