L’alcalde de Vilanova i la Geltrú lamenta el tancament de Venca . ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilanova i la Geltrú
23-01-2024 15:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha lamentat l’ERO presentat per Venca, que tancarà i acomiadarà les 155 persones que treballen a la ciutat. Ho ha qualificat de “molt mala notícia” i ha dit que darrerament s’ha reunit amb la direcció i el comitè d’empresa per intentar frenar el tancament. “És un cop molt dur per la ciutat”, ha afegit, tot destacant que la previsió és que un comprador adquireixi les instal·lacions a curt termini i subrogui part de la plantilla. Ruiz també ha demanat a la Generalitat un programa formatiu de reciclatge de la plantilla, ja que bona part supera els 50 anys. Els treballadors també anhelen l’arribada d’un comprador i insten el Departament d’Empresa a ajudar-los a “reinventar-se” per trobar feina.
Juan Luis Ruiz ha recordat que, donada la situació de subhasta en què es troba Venca, “pot ser” que hi hagi alguna empresa interessada en adquirir part de les instal·lacions i subrogar la plantilla. En comparació al tancament de Mahle fa pocs anys, ha apuntat que “és probable que la reindustrialització sigui més ràpida”.
En aquest sentit, a preguntes dels mitjans en una roda de premsa aquest dimarts a l’Ajuntament, Ruiz ha dit que aprofitaran la taula de reindustrialització que es va crear arran de la marxa de la multinacional alemanya per treballar conjuntament tots els actors polítics i socials per garantir un nou futur per a Venca.
Els treballadors confien en les negociacions d’aquesta taula de treball “perquè el tancament és un gran problema per la comarca”. “Venca porta aquí més de 40 anys i la majoria de treballadors portem aquí tota la nostra vida laboral”, remarca a l’ACN la presidenta del comitè d’empresa, Núria Safont, que apunta que serà “complicat” afrontar una “reinvenció”.
De la plantilla de 155 persones, la majoria són dones i gairebé un centenar tenen més de 50 anys. D’aquestes, una seixantena superen els 55 anys. Safont destaca que el fet que es tracti d’un ERO concursal dificulta més el futur d’aquestes treballadores, “ja que en un ERO convencional l’empresa els acompanyaria a través de la Seguretat Social per assegurar els seus ingressos fins els 61 anys”.
Safont recorda que a Vilanova Venca “ho té tot”, de manera que la plantilla agrupa diferents perfils professionals: des de personal de logística, a administració, recursos humans, màrqueting i atenció al client. “Excepte fabricar el producte, absolutament tot es fa des de les instal·lacions de Vilanova”, remarca.
Amb uns inicis que es remunten a la venta per catàleg amb una presència puntera al sector, la companyia va veure com el comerç on-line es convertia en una competència severa i l’any 2009 va endinsar-se a la venda per internet. Safont diu que aleshores van notar “un canvi” després d’alguns anys d’inestabilitat, però diu que des del 2011 que han estat veient com la plantilla ha anat minvant sense remuntar.
“Certament hem vist que l’empresa anava avall, però abans de Nadal no ens imaginàvem pas que aquest gener estariem parlant del tancament definitiu”, diu Safont. Ara els treballadors són a l’espera que l’empresa els convoqui a la primera reunió oficial per negociar les condicions de l’ERO, moment en què començaran a comptar els 30 dies legals. El comitè d’empresa preveu que la reunió podria ser a finals d’aquesta setmana, i confia que les negociacions amb l’eventual comprador de les instal·lacions no es dilatin excessivament en el temps.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!