42 empreses catalanes treballen amb el CIRE a l'àrea d'influència del Penedès. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Vilafranca del Penedès
22-02-2024 09:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
42 empreses catalanes, la majoria de la Catalunya central, contracten el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per desenvolupar la producció total o parcial dels seus productes al Centre Penitenciari Mas d’Enric de Tarragona, el Centre Penitenciari Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada i els centres penitenciaris Brians 1 i 2 de Sant Esteve Sesrovires. Actualment, en aquests centres hi treballen 1.935 interns, dels prop de 3.500 que produeixen directament per al CIRE arreu de Catalunya. Entre les feines que duen a terme dins d’aquests centres penitenciaris, hi ha tasques de manipulació i muntatge, confecció, manteniment i serveis exteriors, a més de cuina, fleca, botiga, bugaderia o neteja dels mòduls.
Per tal d’intensificar la relació amb el teixit empresarial de la zona, el CIRE ha organitzat la jornada de treball Justícia, Empresa i CIRE, que s’ha celebrat aquest dimarts, 20 de febrer, a la seu de la Generalitat de Catalunya a Vilafranca del Penedès. L’objectiu de la trobada és explorar punts de col·laboració potencials per enfortir els vincles i potenciar la feina als tallers dels centres penitenciaris i de justícia juvenil, promoure la formació especialitzada i catalitzar possibles contractacions de la borsa de treball del centre.
El director del CIRE, David Font, assegura que es tracta d’una triple garantia: “treballs amb qualitat i eficiència dins d’un centre penitenciari, amb gent capacitada i formada per incorporar-se ‒en un futur‒ al mercat productiu, i contribuir amb l’esperit de responsabilitat social corporativa de les empreses per donar una segona oportunitat a les persones privades de llibertat.” Font també destaca que“en el context territorial en què ens trobem, envoltats de vinyes, cal recalcar que el CIRE disposa d’una nau a Raïmat, especialitzada en la fabricació de caixes de fusta per al vi i el cava, que ocupa interns de la presó de Ponent”.
Aquestes trobades, que s’organitzen arreu del territori català, compten amb representants de les patronals, les cambres de comerç i el teixit empresarial de cada zona, així com representants territorials del Govern: dels departaments de Justícia, Drets i Memòria i d’Economia i Hisenda‒, el director general i el personal directiu del CIRE. David Font explica que les jornades tenen una bona acollida “perquè donem a conèixer les oportunitats en formació i treball d’interns i perquè busquem complicitats ajustant les realitats dels territoris a les formacions i els treballs productius que podem oferir”.
1200 interns amb semillibertat a Catalunya aconsegueixen feina gràcies al CIRE
La jornada celebrada a Vilafranca del Penedès ha servit per impulsar la col·laboració formativa i els acords amb les empreses del territori, per contribuir a la reinserció sociolaboral dels interns del CP Mas d’Enric. David Font explica que trobades així permeten “identificar noves possibles col·laboracions empresarials, que contribueixin a capacitar millor els interns, alhora que donen resposta a les necessitats, de caràcter puntual o estables en el temps, en els processos productius d’aquestes empreses”.
D’aquesta manera, es pretén centrar les trobades a les necessitats específiques del mercat laboral de cada territori. “Al cap i a la fi, són persones que sortiran en llibertat i viuran en aquest territori, i el nostre objectiu és garantir una major reinserció sociolaboral”, destaca Font. A més, les conclusions que s’extreuen de les trobades serveixen també per orientar les formacions professionals que es fan dins dels centres penitenciaris, per respondre a la demanda actual del mercat.
En aquests moments, el CIRE imparteix formacions homologades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) o especialitzades, amb certificats oficials de restauració, jardineria, lampisteria, soldadura, informàtica i confecció, a banda de les formacions específiques per a l’activitat del CIRE als centres, com pot ser la de carretoner o el programa de vendes i estocs. En total, s’imparteixen prop de 250 cursos cada any, dels quals es beneficien unes 2.500 persones.
Pel que fa a la reinserció, més de 470 interns són atesos al servei de la borsa de treball del CIRE, als centres propers a la vegueria del Penedès, provinents de centres penitenciaris, centres oberts, centres de justícia juvenil, llibertats condicionals i mesures penals alternatives.
Cada any, més de 1.200 persones troben una feina a través del CIRE a tot Catalunya. Un equip format per 18 tècnics d’inserció del CIRE, repartits per tot el territori, treballen per canalitzar les persones cap al mercat laboral. D’aquestes persones, un 70 % aconsegueixen arribar a les empreses ordinàries.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Centre d'Iniciatives per a la Reinserció
- David Font
- Avinyonet del Penedès
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilobí del Penedès