Un estudi constata que més de la meitat dels visitants enoturístics són de fora de Catalunya. Generalitat de Catalunya
ACN |
Vilafranca del Penedès
09-04-2024 21:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un estudi elaborat per l’Agència Catalana de Turisme ha constatat que el 54% dels visitants dels cellers d’arreu de Catalunya provenen de fora del territori català. En concret, un 11% son d’altres comunitats autònomes de l’estat espanyol, mentre que un 43% són estrangers -la gran majoria, europeus-. Així i tot, l’estudi també precisa que el públic internacional és el predominant de dilluns a divendres, mentre que la tendència s’inverteix els caps de setmana. L’estudi, fet durant el 2023 per actualitzar les dades recopil·lades el 2018, també identifica que actualment els visitants que provenen de més lluny són els més experts, mentre que els més propers són els que mostren més curiositat.
“Les dades que avui presentem han de servir-nos per entendre les motivacions, expectatives i motius d’elecció dels nostres visitants per proposar una oferta de més qualitat”, ha destacat aquest dimarts la directora general de Turisme, Marta Domènech, durant la presentació del document ‘El perfil dels visitants als cellers de Catalunya’, celebrada al VINSEUM de Vilafranca del Penedès.
Segons aquest estudi, a base d’entrevistes personals realitzades en cellers de totes les Denominacions d’Origen, el visitant enoturista de Catalunya té més de 40 anys (80%) amb una mitjana d’edat de 50 anys. En el cas específic dels visitants catalans, però, predomina la franja d’entre 31 a 50 anys. Pel que fa al tipus de viatge o visita, predominen els plans amb amics (36%), tot i que també destaquen els viatges en parella (31%), i un 65% ho fa en grups organitzats.
L’anàlisi identifica que la majoria dels visitants no són experts ni altament vinculats al món del vi però, comparat amb l’estudi de 2018, han augmentat la seva experiència prèvia en enoturisme. Els que venen de la resta d’Europa i resta del món tenen una vinculació i expertesa amb el món del vi més elevada que el públic català i el de la resta de l’estat espanyol. En el cas dels visitants catalans, el 62% ja havia visitat algun celler de Catalunya tot i que no es considera un públic expert en el món del vi.
En tots els casos, la motivació principal per visitar un celler català és conèixer el món del vi i provar nous productes. Pel que fa al públic internacional, també destaquen com a motivació l’interès per millorar els seus coneixements vinícoles. D’altra banda, la diversió és un dels altres elements més importants de la visita, juntament amb el fet de complementar la seva estada amb una activitat de la zona.
Pel que fa a la font de coneixement, s’informen a través d’amics (44%) i internet (39%). Comparat amb el 2018, ha augmentat molt l’ús d’internet tant per a inspirar-se com per la reserva i compartir les seves experiències. El principal canal per fer reserves és la pàgina web del celler.
En relacio a l’allotjament i el transport, els catalans que visiten els cellers es desplacen amb cotxe propi i dormen a casa seva. Els estrangers dormen principalment en hotels de 4 estrelles i en allotjaments rurals, i un 51% ho fa a Barcelona, mentre que un 33% dorm en una població propera al celler. El transport principal dels estrangers és l’autocar i el cotxe de lloguer. La visita al celler és l’objecte principal de la sortida per a la meitat dels visitants, mentre que és una activitat complementària per a l’altra meitat, que també busquen gastronomia i visitar pobles.
Finalment, respecte al tipus d’experiència que més es realitza als cellers, aquesta és la visita i tast. La mitjana de la despesa que fan els visitants en activitat és de 29 euros, xifra que incrementa els 20 euros de mitjana que hi havia fa sis anys. La despesa en botiga també ha augmentat passant de 25 a 37 euros.El públic internacional és el que fa major despesa en la compra de productes a la botiga: en el cas dels europeus la mitjana és de 46 euros i per al públic de la resta del món la mitjana és de 58 euros.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!