Agricultura

Sant Pere de Ribes defineix amb els pagesos locals les línies de treball per millorar el sector agrari

Abigail Garrido: 'No ens imaginem Sant Pere de Ribes sense vinyes ni conreus'

Sant Pere de Ribes defineix amb els pagesos locals les línies de treball per millorar el sector agrari. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes defineix amb els pagesos locals les línies de treball per millorar el sector agrari. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està treballant colze a colze amb la pagesia del municipi, a través de la Taula del Primer Sector creada aquest mandat, amb l’objectiu d’impulsar i protegir l’activitat del sector agrícola i ramader i donar resposta a les seves problemàtiques. L’alcaldessa, Abigail Garrido; el regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica, Josep Moya, i representants dels pagesos s’han reunit novament aquest dilluns 22 d’abril en la segona jornada de treball –la primera es va fer el 3 d’abril- en el marc del projecte de Diagnosi del sector agrari de Sant Pere de Ribes, que s’està duent a terme per conèixer la seva situació i establir les actuacions a fer.

L’alcaldessa ha assenyalat que des del consistori es vol “estar al costat d’aquest sector que té moltes dificultats” i, per això, “volem treballar amb altres administracions superiors per facilitar temes com la burocràcia i volem conèixer per què es tan difícil gestionar subvencions o ajuts i per què és tan complicat arribar a altres administracions per fer front a les necessitats diàries”, per exemple. Garrido ha remarcat que es volen trobar solucions i, per això, s’ha exposat la problemàtica del sector damunt la taula a reunions amb la Generalitat perquè “no ens imaginem el nostre municipi sense vinyes ni conreus”.

En aquest sentit, el govern local ha encarregat una diagnosi a una cooperativa especialitzada en el món rural com a primer pas per disposar d’un document de treball que pugui servir de punt de partida per planificar i buscar recursos amb diligència, a més de conèixer millor i amb detall la situació del sector agrari al municipi i les seves necessitats i interessos. Una diagnosi que s’està acabant d’elaborar i amb la qual s’estan recollint dades, fent entrevistes i sessions de treball amb la participació de la pagesia. En una última fase d’aquesta diagnosi, s’han fet tres trobades participatives, d’on sortiran les primeres línies de treball en comú i les prioritats.

L’alcaldessa també ha explicat que a la Taula del Primer Sector s’ha plantejat diverses accions que cal prioritzar, tenint en compte els pagesos, i que s’han d’analitzar: com dur a terme una campanya de conscienciació i sensibilització sobre la necessitat de respectar els conreus que hi ha al municipi o si s’ha de construir un dipòsit d’aigua per ajudar a fer front a la sequera. Així, segons l’alcaldessa, “no només hem de tenir la mirada del present sinó també la del futur per no trobar-nos amb la situació que ens trobem avui dia i conèixer quins tipus de conreus ens poden venir bé, si hi ha relleu generacional, etc.”.

El regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica, Josep Moya, ha detallat alguns dels problemes amb els quals es troben els pagesos de Sant Pere de Ribes, com són el relleu generacional o la gran població de senglars que hi ha. “En 60 anys hem perdut el 50% de la zona cultivable del municipi, ja sigui per l’abandonament del camp o pel creixement urbanístic, molts pagesos han plegat i les vinyes han quedat abandonades”, ha indicat. Actualment, ha dit que hi ha “uns 35 pagesos (15 propietaris i altres que treballen per tercers) i un pastor, que té el ramat, que li queden 1 o 2 anys per jubilar-se”. Moya ha recordat, per exemple, que abans hi havia al municipi 4 ramats i ara només en queda un i no té relleu.

Un dels representants dels pagesos, Xavier Puig-Batet, s’ha mostrat satisfet per la creació d’aquesta mesa de treball i les reunions que s’estan portant a terme amb l’ajuntament per “posar fil a l’agulla i donar solucions a tants problemes que ens trobem”, com són la burocràcia i la relació amb altres administracions o la sequera, tot i que ha reconegut que aquest últim té difícil solució. Puig-Batet ha remarcat que la pagesia i la vinya es troba en “un moment delicat perquè no està donant els fruits que hauria de donar degut a aquesta sequera i portem un anys que el preu de raïm és molt baix i alguns pagesos han hagut de plegar”, però ha valorat que el col·lectiu estigui unit per fer front a aquestes situacions. Per últim, ha considerat que també cal “mirar com aquesta ramaderia i aquesta pagesia poden ser viables i que no es perdin aquests oficis, perquè perdríem un patrimoni molt gran de la nostra cultura”.

El objectius de la Diagnosi del sector agrari de Sant Pere de Ribes són:

• Caracteritzar el sector agrari del municipi a partir de dades estadístiques.
• Escoltar i recollir la visió del sector i les necessitats expressades pel mateix sector agrari amb l’establiment d’un mecanisme de coordinació i entrevistes i jornades participatives amb els seus representants.
• Identificar les fortaleses i les debilitats del sector, així com les oportunitats i les amenaces.
• Redactar la diagnosi del sector agrari de Sant Pere de Ribes i establiment de prioritats.

Taula del 1r sector

La Taula del Primer Sector és un mesa de treball i espai de trobada, escolta i diàleg que ha de servir per fer un pla estratègic per al sector al municipi.

Durant el 2023 s’han mantingut diverses reunions amb els pagesos i, posteriorment, el govern municipal s’ha reunit amb la Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Anna Sanitjas, per explicar-li i traslladar-li les diverses problemàtiques actuals que afecten directament el sector agrícola del municipi i demanar solucions, com les sol·licituds de rompudes, la forestació, els efectes de la fauna salvatge (senglars, cabirols...), la sequera, el buidatge de vegetació ens els vorals dels conreus, etc. També l’ajuntament s’ha reunit al febrer amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, per abordar d’entre diversos temes relacions amb el municipi, d’altres pendents sobre l’aprofitament de les aigües residuals per al reg.

Paral·lelament s’ha impulsat amb el Consell Comarcal del Garraf una reunió dels ajuntaments i la Direcció́ General de Boscos i Gestió́ del Medi per abordar la problemàtica de la sequera i els seus efectes de territori, econòmics i paisatgístics, entre d'altres. En aquest sentit, es considera clau treballar coordinadament a nivell comarcal per alinear i mancomunar esforços. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local