L’OMIC de Vilafranca va rebre l’any 2023 1.555 consultes, 373 reclamacions, 12 queixes i 14 denúncies. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
01-05-2024 17:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’OMIC - Oficina Municipal d’Informació a les persones Consumidores de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha tancat l’any 2023 amb un total de 1.555 consultes rebudes. Els motius que han generat més consultes i reclamacions van ser, principalment, les incidències relacionades amb els serveis com assegurances i serveis financers, serveis turístics, transports, missatgeria o reparacions (37%), seguit dels subministraments bàsics de llum, gas i aigua (21%), la compra de productes (22%), els serveis de telefonia i internet (15%) i l’habitatge (5%).
La major part de les reclamacions es van resoldre per la via de la mediació, que és un mecanisme extrajudicial de resolució de conflictes de sotmetiment voluntari per a les empreses. En els casos que no s’arriba a un acord entre les parts, es pot iniciar procediment a l’arbitratge de consum, un mecanisme també gratuït de resolució de conflictes administrat per la Junta Arbitral de Consum de Vilafranca, en què un òrgan arbitral dicta una resolució arbitral o laude que és de compliment obligatori per a les parts i que té el mateix efecte que una sentència judicial. Pel que fa a les reclamacions tancades, un total de 343 l’any passat, 149 casos es van resoldre per acord de mediació i 10 per la via del laude arbitral. Així, el 46% de les reclamacions gestionades van obtenir un resultat satisfactori per a les persones consumidores.
Les reclamacions són cada vegada més complexes, moltes fan referència a grans empreses que sovint no accepten la mediació o l’arbitratge o a petites empreses que operen bàsicament per Internet, cosa que dificulta una resolució positiva del conflicte.
Programa d’educació per al consum
També cal destacar la tasca educativa que duu a terme l’Oficina Municipal de Consum, a través del programa d’educació per al consum. Un total de 937 alumnes han participat en els tallers de consum realitzats a les escoles de primària, ESO i cicles, i 114 persones han participat en les xerrades i tallers per a col·lectius específics com la gent gran o responsables d’establiments de restauració i de menjars preparats. L’objectiu d’aquest programa és dotar les persones d’eines perquè actuïn com a consumidores crítiques, actives i responsables.
Des de la regidoria de Salut Púbica i Consum es recomana a la ciutadania consultar qualsevol incidència o dubte, ja que des de l’OMIC ajuden a detectar fraus que poden resultar difícils de detectar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!