Agricultura

Bona collita de varietats agrícoles ancestrals a l'Alt Penedès

Entre aquestes joies agrícoles trobem el tomàquet de la creu rosa, la mongeta de ganxet de Cal Pere Guixó, el meló pell de gripau de Can Pardal i les violeres de Ca la Cèlia

Bona collita de varietats agrícoles ancestrals a l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Bona collita de varietats agrícoles ancestrals a l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un projecte engrescador liderat pel Consell Comarcal i Eixarcolant, amb el suport del programa Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, està donant els seus fruits a l'Alt Penedès. El seu objectiu? Recuperar varietats agrícoles tradicionals de la comarca.

En aquesta fase crucial, s'està multiplicant les llavors recuperades per tal de renovar-les i garantir-ne la seva preservació. La primera reunió de multiplicació va tenir lloc el 10 de maig a la Caseta de Font-rubí, on es van distribuir llavors i planters d'una vintena de varietats a punt per ser resucitades.

Entre aquestes joies agrícoles trobem el tomàquet de la creu rosa, la mongeta de ganxet de Cal Pere Guixó, el meló pell de gripau de Can Pardal i les violeres de Ca la Cèlia.

El projecte compta amb una xarxa de gairebé 70 informants, 50 persones implicades i 12 horts col·laboradors repartits per diversos municipis del Penedès, tots ells units per l'objectiu comú de recuperar fins a vint varietats ancestrals. Cada hort s'ha compromès a multiplicar entre 1 i 4 d'aquestes varietats, que ja han estat plantades i començaran a créixer pròximament sota una atenta supervisió.

La selecció d'aquestes varietats s'ha fet de manera minuciosa, triant entre més de 80 espècies descobertes a Font-rubí, Mediona, Pontons i Sant Quintí de Mediona. Els criteris de selecció han estat la durabilitat de les llavors i la data de la seva última multiplicació, prioritzant així la salvaguarda de les varietats amb major risc de desaparició.

Un dels pilars d'aquesta iniciativa és la col·laboració amb diversos actors del territori. Es busca que aquestes llavors tornin a ser conreades habitualment, integrant-se de nou en el panorama agrícola de l'Alt Penedès. A més del seu valor cultural incalculable, aquestes varietats presenten una gran resiliència i adaptabilitat al clima, característiques essencials en el context actual.

La primera reunió de multiplicació va comptar amb la participació de tècnics del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, membres d'Eixarcolant com a dinamitzadors i unes 20 persones representatives dels horts col·laboradors.

Des del Consell Comarcal es mostren decidits a continuar amb la tasca de prospecció, realitzant entrevistes amb persones majors que posseeixin llavors o informació sobre les varietats tradicionals, amb l'objectiu d'abastar tota la comarca. A més, es vol consolidar el Banc de Llavors.

Per a totes aquelles persones interessades a unir-se a aquesta xarxa de recuperació de les varietats ancestrals de l'Alt Penedès, o que coneguin algú que pugui compartir els seus coneixements i llavors, o que disposin d'un hort on poder cultivar alguna d'aquestes varietats, us convidem a contactar amb Eixarcolant (Tel. 631 86 33 29 [adreça electrònica suprimida] - Adrianna) o amb el Servei d'Empresa i Ocupació (Tel. 938 900 000 ext.122 i 123 - desenvopulament@ccapenedes.cat).

Aquesta iniciativa és un exemple inspirador de la voluntat de preservar la riquesa cultural i natural de l'Alt Penedès, a la vegada que s'aposta per un model d'agricultura sostenible i resilient. No hi ha dubte que la recuperació d'aquestes varietats ancestrals contribuirà a nodrir la comarca amb productes únics i saborosos, alhora que consolida la identitat local i protegeix el medi ambient.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local