El Pacte Industrial es reuneix a Vilanova i la Geltrú per impulsar l'economia blava a la indústria metropolitana. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
03-07-2024 09:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat el XXVIII Consell General de l'Associació en el marc del qual ha tingut lloc el col·loqui “L'economia blava: oportunitats per a la indústria metropolitana”. La reunió ha tingut lloc a l l'auditori de l'Agerncia Local Pública d'Innovació, Neàpolis.
Juan Luis Ruiz, alcalde de Vilanova i la Geltrú. ha obert la jornada tot destacant les necessitats del territori i reivindicant el treball conjunt entre administracions, patronals i sindicats d'abast regional ha de permetre “detectar els dèficits de competitivitat per a les empreses i ciutats, i treballar per convertir-los en oportunitats per a la indústria”. En aquest sentit, ha dit, Vilanova i la Geltrú necessita augmentar el sòl industrial davant la demanda existent: “estem en disposició d'oferir a curt termini 60.000 m2 de sòl per a activitat econòmica, però necessitem la complicitat de la Generalitat de Catalunya”. Així mateix, l'alcalde ha apuntat a l'economia blava i altres economies emergents, com la vinculada a les tecnologies disruptives i la innovació, com a estratègiques “per reformular el model productiu i esdevenir factors d'alta competitivitat”.
L'acte ha estat presidit per Jordi Valls, president del Consell General del Pacte Industrial i quart tinent d'alcaldia d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona. Valls ha assenyalat que en un context mundialment competitiu, és més important que mai que les diferents administracions i entitats, públiques i privades, estableixin estratègies de col·laboració. En aquest sentit, organitzacions com el Pacte Industrial són un espai de treball idoni per contribuir en l'impuls d'un model econòmic més sostenible, compromès amb el medi ambient, la creació d'ocupació de qualitat i la cohesió social.
El col·loqui ha comptat amb la participació d'Anna Majó, directora de Sectors estratègics i Innovació de Barcelona Activa; Emma Cobos, directora d'Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona; Samuel Gómez, conseller delegat de Sym Naval, i la moderació de Cristina Buesa, periodista de El Periódico.
Buesa ha apuntat que el 37% de la població mundial viu en ciutats costaneres i que l'economia blava, que representa un 3% del PIB mundial segons dades del Banc Mundial, obre oportunitats per al creixement de la indústria metropolitana. Majó ha indicat que els vectors de creixement de l'economia blava al territori metropolità són la sostenibilitat, la innovació i la col·laboració, tant entre municipis com publicoprivada. Cobos ha posat en valor el BlueTech Port, el hub d'innovació del Port de Barcelona per impulsar noves tecnologies en economia marina sostenible vinculades a sectors tradicionals i a noves indústries de valor afegit (biotech, regentech, energies renovables…). Gómez, que representa una empresa dedicada a la construcció i manteniment naval sostenibles, ha posat de manifest la falta de personal tècnic format en noves tecnologies i sostenibilitat en l'àmbit naval i la necessitat d'acompanyament institucional (beneficis fiscals i finançament) per impulsar empreses de l'economia blava.
Com s'ha vist, l'economia blava ofereix un enorme potencial i oportunitats per generar indústria sostenible i innovadora en àmbits com la construcció naval, les activitats portuàries, la pesca, el transport marítim, l'energia renovable, les infraestructures, la recerca, etc., així com per contribuir a la creació d'ocupació de qualitat.
Actualitat del Pacte Industrial
La reunió anual del Pacte Industrial ha comptat amb la participació dels representants dels ajuntaments i de les entitats que integren l'associació, i enguany s'ha celebrat per primera vegada a Vilanova i la Geltrú.
Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, ha estat nomenat president del Comitè Executiu del Pacte Industrial en substitució de Núria Marín, que va anunciar que deixava el càrrec amb motiu del seu relleu al capdavant de l'alcaldia de l'Hospitalet de Llobregat. En la seva intervenció, el nou president del Comitè Executiu ha agraït a Marín la seva tasca i ha manifestat la voluntat de continuar treballant en la línia dels més de 25 anys d'història del Pacte Industrial, fomentant el diàleg i compartint propostes innovadores. També ha destacat que alguns dels principals elements que han de servir per impulsar la indústria són la formació, la gestió del talent, l'autonomia estratègica i un planejament i desenvolupament urbà compatible amb la nova indústria.
El Consell General també ha aprovat el nomenament de les vicepresidències. Atenent a la rotació anual que contemplen els Estatuts de l'associació, Sergi Fuster, de PIMEC, ha pres el relleu de M. Rosa Fiol, d'AEBALL i representant de Foment del Treball, com a vicepresident en representació de les organitzacions empresarials; i Omar Minguillón, de la UGT de Catalunya, ha pres el relleu de Liliana Reyes, de CCOO de Catalunya, com a vicepresident en representació de les organitzacions sindicals.
Per la seva part, el coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha presentat la Memòria d'activitats 2023 de l'entitat i ha apuntat algunes de les que seran les línies de treball durant els propers mesos. Rivera ha ressaltat el cas de l'economia blava, com una oportunitat d'aprenentatge a partir de les experiències de col·laboració entre actors diversos, que esdevenen factors de desenvolupament sostenible al llarg de tota la geografia metropolitana.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!