Parc Agrari

Ametller Origen preveu superar els darrers tràmits de l’Agroparc aquest juliol per començar les obres l’últim trimestre

El ministre Hereu situa el projecte de la firma agroalimentària com a “gran referent” del futur de l’economia circular

Ametller Origen preveu superar els darrers tràmits de l’Agroparc aquest juliol per començar les obres l’últim trimestre. ACN

Ametller Origen preveu superar els darrers tràmits de l’Agroparc aquest juliol per començar les obres l’últim trimestre. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup Ametller Origen augura que aquest mes quedaran encaminats els últims tràmits que falten per començar les obres de l’Agroparc Penedès, projectat a Gelida i part de Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Al ple municipal de Gelida del dia 23 previsiblement s’aprovaran de forma inicial els darrers documents que, junt a un projecte avalat la Junta de Govern, aplanaran el camí per iniciar les obres durant l’últim trimestre d’enguany. “La tenacitat té premi”, ha celebrat aquest divendres el conseller delegat d’Ametller Origen, Josep Ametller, durant una visita als terrenys amb el ministre d’Indústria, Jordi Hereu. El ministre ha lloat el projecte d’Ametller, tot ressaltant que és un “gran referent” del futur de l’economia circular.

Josep Ametller ha asseverat que abans que acabi l’any les màquines entraran als terrenys on es projecta l’Agroparc. Els últims tràmits administratius es preveu que quedin resolts “les properes setmanes”. En aquest sentit, l’alcalde de Gelida, Lluís Valls, ha precisat que en menys de deu dies està previst que la Junta de Govern Local aprovi el projecte d’urbanització que afecta estrictament l’àmbit de l’Agroparc.

En paral·lel, el ple municipal del dia 23 de juliol té previst a l’ordre del dia l’aprovació inicial del projecte d’urbanització extrasectorial -allò que afecta vies de comunicacions i terrenys adjacents a l’Agroparc-. Al mateix ple es durà a votació un conveni relacionat amb els dos projectes d’urbanització. Tenint en compte la majoria absoluta que ostenta el PSC i que l’anterior govern liderat per ERC havia votat a favor dels tràmits fets fins ara, la previsió és que ’aprovació tiri endavant. S’obrirà aleshores un període d’al·legacions fins que els documents s’aprovin de forma definitiva i Ametller pugui demanar les llicències d’obres.

La intenció del grup Ametller Origen és començar a aplanar els terrenys de Can Joncoses l’últim trimestre d’enguany. Un cop urbanitzada la zona, la prioritat passa per aixecar l’obrador i també crear tota la infraestructura energètica, que Ametller destaca com a insígnia del projecte. Tota aquesta primera fase impluica una inversió de 60 milions d’euros i haurà d’estar acabada com a molt tard el desembre del 2026 perquè va condicionada als quasi 5 milions d’euros d’ajuda que l’Estat ha concedit a través del PERTE Agroalimentari.

Aquest divendres el ministre Jordi Hereu ha justificat la concessió del PERTE assegurant que el projecte de l’Agroparc és “un dels grans referents” en transformació de l’agricultura. “Sens dubte és un dels projectes més importants a Catalunya, a l’estat espanyol i segurament al sud d’Europa”, ha ressaltat, “per la nova concepció d’integritat i economia circular”.

Des de la Masia Can Mata d’Abelló de Gelida -que s’integrarà a l’Agroparc-, Hereu ha destacat que l’Agroparc serà “un gran centre estratègic de producció i distribució, amb claus noves que caldrà assumir des d’Europa”. En aquest sentit, l'ha definit com “un exemple tangible” d’allò que es debat a les institucions europees i al congrés espanyol sobre el futur de l’economia circular.

Al seu torn, Josep Ametller ha recordat que l’Agroparc preveu una inversió de 180 milions d’euros per transformar 258 hectàrees en un gran centre de conreu i distribució alimentària. “Busquem la integració vertical de les cadenes de producció i la integració horitzontal del procés de transformació”, ha ressaltat, mentre ha recordat que la prioritat és que tots els productes surtin etiquetats amb un certificat de zero emissions, “un distintiu únic a Europa”.

Per aconseguir-ho, Ametller ha refermat que, entre altres, hi haurà un sistema de recirculació i aprofitament de l’aigua, el centre s’abastirà d’energia fotovoltaica i tot el transport es farà amb vehicles elèctrics. Això, sumat a nous sistemes de conreu i optimització dels elaborats, ha dit, farà que “el Penedès sigui un territori referent per a altres zones productives de Catalunya”. “El nostre principal objectiu és preservar aquest territori i enriquir-lo”, ha asseverat, alhora que ha recordat que es preveu la creació de 500 llocs de treball directes.

El PERTE Agroalimentari es publicarà a l'agost

Durant la visita a les instal·lacions d'Ametller Origen Hereu ha anunciat que aquest agost es publicarà l'ordre de base i la convocatòria de la segona edició del PERTE Agroalimentari dotat amb 100 milions d'euros.

La firma està inclosa al projecte Agrosmed, l'aliança empresarial impulsada per catorze companyies per obtenir ajudes d'aquest PERTE. El grup d'empreses ha obtingut 9 milions d'euros de la primera convocatòria i Ametller ha rebut 4,7 milions d'aquest programa, segons el Ministeri d'Indústria i Turisme.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local