Es constitueix la comunitat de regants del Penedès i Garraf que donarà cobertura a 25.000 hectàrees de vinya. ACN
ACN |
Sant Martí Sarroca
24-07-2024 16:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha presidit aquest dimecres la constitució de la comunitat de regants del Penedès i Garraf amb l’objectiu de “trobar una solució viable a les conseqüències del canvi climàtic”. Mascort ha detallat que aquesta comunitat donarà cobertura a més de 25.000 hectàrees de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i molt probablement també la zona sud de l’Anoia. L’objectiu serà gestionar la disponibilitat d’aigua que se n’obtingui per fer reg de suport i garantir la supervivència de les vinyes. El conseller ha dit que és un projecte “únic”, ja que l’aigua no s’obtindrà de cap riu ni embassament sinó que “tot serà aigua regenerada, reutilitzada o freàtica”.
Mascort s’ha reunit amb el sector vitivinícola del Penedès i Garraf per “donar el tret de sortida” a la constitució de la comunitat de regants de la zona. El conseller ha explicat que era “imprescindible” que es constituís aquesta comunitat per poder aportar solucions a les necessitats d’aigua del cultiu de la vinya. “Avui tenim un acord de tots els actors que, per primer cop a la història, tenen una solució als problemes derivats del canvi climàtic”, ha expressat Mascort. Tot i això, també ha volgut aclarir que no serà una solució “immediata” als problemes derivats sequera.
De fet, el conseller ha explicat que la constitució de la comunitat no es farà d’avui per a demà, ja que “caldrà veure quants propietaris s’hi adhereixen” i pot ser que s’acabin definint subsectors. “Podria ser que en un sector la majoria de gent no vulgui regar i, en canvi, en un altre sector sí que vulguin”, ha detallat Mascort, tot recordant que la zona que cobrirà aquesta comunitat de regants “és un territori gran de més de 25.0000 hectàrees”. “Segurament fins a l’estiu que ve que ve no sabrem de què estem parlant”, ha afirmat.
El conseller ha dit que aquesta serà una comunitat de regants singular, ja que l’aigua que es faci servir per a regar no provindrà de cap riu ni embassament sinó que serà aigua regenerada, freàtica o reutilitzada. “És una cosa molt nova”, ha admès. En aquest sentit, s’han identificat diferents depuradores i estacions de tractament d’aigua on hi ha volums d’aigua disponibles i que la comunitat podria demanar per després distribuir-la entre els regants. A partir d’aquí, s’haurien de construir les infraestructures que portarien l’aigua al peu de les vinyes.
Sobre els costos que això suposarà, Mascort ha dit que encara és aviat per definir-los i que dependran molt de cada cas. “Segurament les plantacions que estiguin al costat d’un EDAR serà més fàcil, però aquelles que estiguin a més distància serà més difícil fer-hi arribar l’aigua”, ha exposat. Tot i això, ha afirmat que el Govern “sempre troba fórmules de finançament”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Agricultura
- aigua
- Comunitat de Regants del Penedès i Garraf
- David Mascort
- sequera
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès