El mes de juliol trenca la tendència i mostra un increment del nombre d’aturats tant a l’Alt Penedès com al Garraf. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
22-08-2024 09:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei d'Iniciatives Econòmiques (SIE) ha publicat l'informe amb les dades del mercat de treball a l'Alt Penedès i el Garraf corresponent al mes de juliol, registrant un augment de l'atur a ambdues comarques en relació amb el mes de juny.
Alt Penedès
La comarca de l'Alt Penedès registra 4.736 persones aturades i la taxa d'atur se situa en el 8,5%. Aquesta xifra mostra un augment de l'atur de l'1,33% respecte al mes de juny, però disminueix respecte a l'any anterior, en què cau un 1,62%.
Les dades presenten una desigualtat entre homes i dones pel que fa a l'atur. Mentre que la proporció d'atur entre els homes és del 40%, la de les dones és més alta, arribant al 60%. L'evolució de l'atur per edat revela que el grup de menors de 25 anys ha experimentat una disminució significativa del 2,05% en l'últim mes, un senyal positiu per a la incorporació dels joves al mercat laboral. Per contra, el grup de persones d'entre 25 i 34 anys ha vist un augment de l'atur del 4,83% i els d'entre 45 a 55 anys ha pujat un 2,66%.
Per sectors, l'atur ha augmentat especialment en l'agricultura (4,14%), en la construcció (1,94%) i en els serveis (1,92%), mentre que el sector de les persones sense ocupació anterior ha registrat una disminució significativa del 5,28%.
Pel que fa a la contractació, durant l'últim mes s'han formalitzat un total de 2.934 contractes a l'Alt Penedès. D'aquests, el 37% són contractes indefinits, mentre que el 63% restant són temporals. En termes intermensuals, la contractació ha experimentat un increment del 8,67%, i l'interanual, però, la contractació ha caigut un 2,17%.
A nivell sectorial, la major part dels contractes s'han signat en el sector serveis, que concentra el 62,54% de les noves contractacions, seguit per la indústria amb un 29,69%. La construcció i l'agricultura, per la seva banda, tenen una presència menor amb un 3,65% i un 4,12% respectivament. Aquestes dades indiquen que el sector serveis i la indústria continuen sent el principal motor de l'ocupació a la comarca.
Un aspecte destacable és la distribució de la contractació segons la durada dels contractes. La major part dels contractes temporals tenen una durada inferior a un mes (35,21%) o entre un i tres mesos (16,56%), fet que reforça la percepció d'inestabilitat laboral. En aquest context, els contractes indefinits representen un 42,16% del total, una xifra que, tot i ser rellevant, fa que la taxa de temporalitat hagi augmentat respecte als últims mesos.
Garraf
La comarca del Garraf ha tancat el mes de juliol amb un total de 7.211 persones aturades, xifra que representa un increment intermensual de l'atur del 0,43%. Tot i aquest lleuger augment mensual, la variació d'atur interanual ha experimentat una millora, amb una reducció de l'1,98%. Amb una taxa d'atur general del 9,60%, es poden observar diferències significatives entre gèneres: el 41% dels aturats són homes, mentre que el 59% són dones.
Per sectors, l'atur ha crescut especialment en l'agricultura, amb un augment del 3,13%, mentre que la indústria ha vist una disminució del 0,88% en el nombre d'aturats. Altres sectors com la construcció i els serveis han experimentat augments més moderats, amb el 0,66% i el 0,77% respectivament. Les persones sense ocupació anterior han estat l'únic grup que ha registrat una reducció significativa en l'atur, amb una disminució del 2,54%.
Quant a la variació de l'atur per sexe, s'observa una reducció intermensual de l'atur entre els homes, amb una baixada del 0,67%, mentre que les dones han experimentat un lleuger increment de l'1,22%. En termes d'edat, el grup de menors de 25 anys ha registrat la disminució més notable, amb una baixada del 2,58%. En canvi, el grup de persones d'entre 45 a 54 anys ha experimentat un increment de l'1,36%.
En l'àmbit de la contractació, s'han formalitzat un total de 2.940 contractes durant l'últim mes. D'aquests, gairebé la meitat (49,97%) són contractes indefinits, mentre que el 50,03% restant són contractes temporals. En termes intermensuals, la contractació ha crescut un 7,06%, mentre que en termes interanuals, l'increment ha estat del 5,26%.
La contractació per sectors mostra una forta concentració en el sector serveis, que acumula el 87,65% dels contractes formalitzats. La indústria, amb un 7,89% dels contractes, i la construcció, amb un 3,88%, tenen un pes considerablement menor. L'agricultura representa només el 0,58% dels nous contractes.
Pel que fa a la durada dels contractes, els contractes temporals d'una durada inferior a un mes representen el 23,03%, seguint-se de prop pels contractes d'entre un i tres mesos, amb un 16,70%. Això indica que, tot i l'increment en la contractació indefinida, encara hi ha una dependència significativa de la contractació temporal a curt termini.
La distribució de la contractació per sexe és relativament equilibrada, amb els homes que representen el 52,18% dels contractes i les dones el 47,82%. En termes de variació interanual per tipologia de contracte i sexe, s'ha observat un increment de l'1,52% en la contractació indefinida entre els homes, mentre que la contractació indefinida ha crescut un 3,73% entre les dones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- atur
- Mancomunitat Penedès-Garraf
- ocupació
- Avinyonet del Penedès
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès