Estiu 2024

Vilanova i la Geltrú tanca la temporada d'estiu amb un increment de l'ocupació del 7%

Aquest mes començaran les obres de substitució dels paviments de fusta del passeig del Carme, una obres prèvies a la renovació del parc de Ribes Roges i la millora dels espais naturalitzats de l'entorn

Vilanova i la Geltrú tanca la temporada d'estiu amb un increment de l'ocupació del 7% . Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú tanca la temporada d'estiu amb un increment de l'ocupació del 7% . Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La temporada turística d'estiu 2024 a Vilanova i la Geltrú tanca amb creixements significatius pel que fa a l'ocupació en els diferents tipus d'allotjaments. Les dades stiuen aquest increment en el 7% en relació amb l'any anterior. L'ocupació ha crescut tant en els allotjaments als càmpings com als hotels i en els habitatges d'ús turístic.

Un balanç general positiu per a una temporada que ha augmentat l'ocupació fins al 85%. La ciutat acull una tipologia de visitant majoritàriament familiar, intern principalment de Catalunya i amb una dinàmica de comportament que l'assenyala com a força actiu.  Així ho indica el nombre de reserves en l'oferta dels paquets d'activitats que ofereix l'Estació Nàutica- Visit Vilanova que ha crescut en un 13%. A conseqüència d'aquest repunt la facturació ha augmentat en un 6%.

Nou paviment al passeig del Carme

Un cop acabada la temporada, l'Ajuntament inicia ja des del setembre els preparatius per a la següent. Aquest mes començaran les obres de substitució dels paviments de fusta del passeig del Carme. Una actuació que renovarà 498 metres quadrats del terra del passeig tot substituint les tarimes de fusta, actualment malmeses, per un nou paviment de formigó amb acabat escombrat de color crema. És previst que les obres es perllonguin durant 4 setmanes amb un cost de 20.000 euros.

Aquesta primera actuació forma part d'un projecte de major abast: Vilanova Cromàtica: verd, blau i taronja. Un pla per a incidir en la transformació de l'oferta turística de la ciutat i que compta amb el finançament de fons Next Generation per a la seva execució. Entre algunes de les actuacions previstes: la millora i renovació del parc de Ribes Roges i la millora dels espais naturalitzats de l'entorn del Parc de Ribes Roges;  l'ampliació de l'actual Oficina de Turisme, la creació de nous refugis climàtics, l'adequació d'àrees de jocs infantils, la remodelació del circuit del trenet del mateix parc de Ribes Roges o la creació de pèrgoles fotovoltaiques per a la producció d'energia solar en diferents equipaments de la ciutat, entre moltes altres actuacions.

85% d'ocupació

Els allotjaments de la ciutat han registrat una ocupació mitjana del 85%, xifra que reflecteix un increment de set punts respecte al 78% de la temporada anterior. Un ascens que s'ha reflectit en els càmpings, que conformen el gruix de l'oferta amb un total de 6.181 places. Aquest estiu els càmpings han mantingut una ocupació del 84,4%, tot repuntant un 3,6% respecte a l'estiu del 2023. Els hotels també enregistren un escreix en les xifres tot enregistrant un 81% d'ocupació. En 2023 aquests hotels es va tancar la temporada amb el 72%.

Per la seva banda, els apart-hotels, amb 450 places disponibles, han arribat gairebé al 94% d'ocupació, tot i experimentar un lleuger descens d'un punt i mig en comparació amb l'any passat.

L'increment més gran de l'ocupació d'aquest estiu ha estat per als habitatges d'ús turístic. Aquests han arribat al 89%, que suposa un creixement del 28% respecte a la temporada anterior. Una tendència que sembla pot estar lligada a l'atractiu d'aquest tipus d'allotjament i al fet que s'ajusti al perfil de visitant familiar.

Vilanova i la Geltrú es va avançar a les actuals restriccions i la suspensió de llicències per a Habitatges d'ús turístic del 2023 amb l'aprovació d'un Pla Especial Urbanístic dels HUTS el febrer de 2021.  Un pla que fixa i delimita el nombre màxim de llicències als barris de la ciutat. Aquesta mesura ha aturat l'atorgament de llicències al llarg de tot el front marítim de Vilanova i la Geltrú, ja que Ribes Roges, el Passeig Marítim i el Recó de Santa Llúcia es consideren zones exhaurides.

En matèria de regulació aquesta temporada s'ha produït també la suspensió temporal de les llicències d'obertura de bars, restaurants i locals d'oci nocturn a la zona centre de la ciutat. Aquesta suspensió va en paral·lel a la redacció del nou Pla d'usos que redefiniria i posarà al dia l'actual normativa i regularà les condicions i requisits per a aquestes activitats. El futur pla ha de ser una eina que es posi al servei del reequilibri i gestió harmònica de les activitats comercials i econòmiques, evitant la concentració d'establiments d'igual tipologia i promovent un repartiment proporcionat dels establiments comercials i de restauració i oci.

Destinació Turística Intel·ligent

Aquesta temporada ha estat marcada per la consolidació de la ciutat com a Destinació Turística Intel·ligent que revalida la posició de Vilanova i la Geltrú dins aquesta xarxa estatal integrada per 619 membres. L'avaluació dels diferents àmbits i graus de compliment situen la ciutat amb una nota mitjana de 52,5%, deu punts per sobre de la mitja estatal. Vilanova i la Geltrú destaca específicament en àmbits com la sostenibilitat amb un 57,8% o un 60,5% en l'accessibilitat.

En l'àmbit del desenvolupament, les avaluacions realitzades indiquen que el nivell de gestió de la sostenibilitat turística arriben al 59%, en relació amb la conservació, millora i recuperació del patrimoni cultural la puntuació arriba gairebé al 94% i l'ambiental es del 51% mentre que en matèria de desenvolupament econòmic i economia circular l'assoliment supera el 38%.

Precisament en aquesta recerca de l'excel·lència en aspectes ambientals, en 2024 les oficines de turisme municipals han renovat la certificació dels segells Biosphere que acrediten el treball en matèria de sostenibilitat i bones pràctiques. Una certificació que comparteixen amb les platges del Far de Sant Cristòfol, de Ribes Roges, d'Adarró, de Sant Gervasi i de l'Ibersol.

També compten amb el certificat Biosphere establiments i empreses com l'Hotel Cèsar, La Daurada, l'Escola de Golf Portal del Roc, el Gremi d'Hostaleria, Shapira Dive, Turisme Vivencial, Som experiències, la Residència Vila Nova o la pizzeria Stirling. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú,  l'Agència Node Garraf o la Federació Empresarial Gran Penedès són administracions i organitzacions també acreditades amb el segell.

Perfil del visitant

Pel que fa al nombre de visitants atesos a les oficines de turisme de la ciutat, l'estiu 2024 ha vist un augment del 8%, amb un total de 4.117 persones ateses entre l'Oficina Municipal de Turisme del Parc de Ribes Roges i el Punt d'Atenció Turística de la plaça de la Vila. L'anàlisi de les atencions a les oficines de turisme permet caracteritzar el perfil del visitant. Un perfil que poden establir com familiar pel que fa a la procedència, majoritàriament nacional, i al capdavant de tot, el català. Pel que fa als visitants provinents de l'estranger França encapçala la llista. Els indicadors mostren a visitants, principalment famílies, amb un 46% del total de les atencions.  Els que viatgen sols són un 27% i les parelles que conformen un 22% són els altres perfils destacats. És remarcable l'augment del 30% en el nombre de visitants en parelles respecte a la temporada passada.

Quant a la procedència dels turistes i visitants els catalans encapçalen la llista amb un 52,18%, dels quals un 11% són locals. La resta d'Espanya representa un 7,42%, destacant comunitats autònomes com el País Basc, Madrid, Aragó i València també han tingut una presència significativa, però molt inferior a la de Catalunya. En relació amb el turisme estranger, França es manté amb el principal gruix de visitants amb un 24,65% del total. Seguit a molta distància del Regne Unit amb un 4%, el Benelux amb un 2,5 i Alemanya tot i que amb lleugers increments respecte a l'any passat.

El gremi d'hostaleria i restauració assegura que han registrat un descens de la facturació. Els restauradors de la ciutat, especialment aquells situats al front marítim i al centre, han notat una disminució de la despesa dels turistes, que xifren entre un 15% i un 20% respecte al 2023. Així, tot i l'augment de visitants d'aquesta temporada, des del Gremi entreveuen una tendència a la contenció en la despesa que s'ha vist reflectida amb menys consum en els establiments. Una circumstància que, segons l'anàlisi del gremi, palesa que la recuperació econòmica post pandèmia encara no s'ha estès a tots els agents del sector del Turisme.

Més de 6.000 usuaris del trenet

El Trenet Turístic ha transportat 6.629 passatgers durant la temporada entre el 24 de juny i el 31 d'agost, tot generant uns ingressos de 16.748,50 €. El Museu del Ferrocarril ha venut un centenar de bitllets combinats amb el Trenet Turístic.

Els espais més fotogènics

Quin son els indrets que els visitants valoren i consideren de més interès? Pel nombre de fotografies que pengen a les XXSS i segons les dades procedents de Google Maps trobem la plaça de la Vila, La platja del Far i la de Ribes Roges juntament amb el Museu del Ferrocarril com els espais més fotogènics. Pel que fa a les valoracions i ressenyes dels visitants, el museu Can Papiol és el millor valorat amb un 4.70 sobre 5, seguit a poca distància pel museu Víctor Balaguer i la Masia Cabanyes amb 4.60, el museu de Ferrocarril i l'Espai Far amb un 4.50 o la Torre Blava amb 4.40. L'escultura d'Oscar Estruga de Pasífae i el Castell de la Geltrú, tots dos amb valoracions de 4.50 sobre 5, són espais de la ciutat també molt ben qualificats pels visitants.

Pel que fa als indrets més fotografiats, el Museu del Ferrocarril de Catalunya encapçala la llista amb 10.207 imatges, les platges més fotogèniques segueixen essent la de Ribes Roges i la del Far de Sant Cristòfol amb 2.739 i 2.699 respectivament. El monument amb més imatges el lidera la Pasífae amb 1.468 instantànies i la plaça més emblemàtica  la plaça de la Vila amb 2.275 captures.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local