Prova pilot als mercats setmanals de Piera i Sant Sadurní d'Anoia per reduir els residus . Diputació de Barcelona
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
29-10-2024 09:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Actualment 186 municipis barcelonins compten amb un total de 273 mercats de venda no sedentària, més coneguts com a mercats setmanals, que sumen 11.704 parades. La Diputació de Barcelona ha impulsat una prova pilot per millorar la sostenibilitat d’aquests mercats, reduir i millorar la gestió dels residus generats i fomentar el consum sostenible entre els seus clients.
Entre d’altres línies, es pretén optimitzar la recollida separada dels residus en origen (al mateix mercat) i aplicar noves tecnologies per millorar-ne la gestió, a més d’una campanya de sensibilització dels paradistes i usuaris dels mercats. Entre els objectius figura assolir la recollida separada del 50% del total de residus generats en aquests mercats en el 2035, tal i com marca la Llei 7/2022 de residus.
En la prova pilot participen els municipis de menys de 20.000 habitants, amb mercats setmanals d’entre 50 i 100 parades que van expressar el seu interès per participar-hi: Arenys de Mar, Badia del Vallès, Berga, Caldes de Montbui, Cardedeu, Collbató, Cubelles, La Garriga, Lliçà d'Amunt, Palau-solità i Plegamans, Piera i Sant Sadurní d'Anoia. També Cerdanyola del Vallès, amb una casuística singular, s’ha sumat a la iniciativa.
Algunes de les accions previstes són, per exemple, el suport als paradistes per aplicar criteris de compra sostenible d’elements com guants més d’un ús, vaixella reutilitzable o compostable o pissarres tradicionals; subministrar elements per a la recollida de residus específics, com ara bujols, contenidors, gàbies o compostadors comunitaris; i adaptació els accessos i circuit intern dels mercats, per exemple instal·lant-hi aparcaments per a bicicletes.
2025, un any de transició als mercats
El pla de sostenibilitat i la prova pilot s’han presentat durant la jornada “Marc d'actuacions dels Mercats de Venda no Sedentària”, que ha aplegat a l'Espai Francesca Bonnemaison personal tècnic i càrrecs electes dels ens locals.
Un altra qüestió que s’ha abordat durant la jornada ha estat la finalització, a partir del 7 d’octubre de 2025, de les autoritzacions de venda en la majoria dels mercats setmanals de Catalunya. Abans d’aquesta data, cada ajuntament ha de decidir si prorroga les autoritzacions de les parades del seu mercat setmanal per un altre període de 15 anys, o bé aprova un concurs en concurrència competitiva amb publicitat per atorgar-ne de noves.
Durant la jornada, la Diputació de Barcelona ha donat a conèixer als municipis els models de formularis i documentació per tal que els ajuntaments puguin tramitar les pròrrogues o tramitar un nou concurs.
També s’ha presentat un model d’ordenança tipus de venda no sedentària que empara legalment totes les modalitats de venda en estructures o parades desmuntables o vehicles botiga. D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis un model que faciliti la feina a aquells més petits que encara no compten amb ordenança pròpia o necessiten actualitzar-la per a poder aixoplugar totes les modalitats, ja siguin mercats de marxants, mercats ocasionals, parades individualitzades o qualsevol altra de les que preveu la Llei 18/2017, de l'1 d'agost, de comerç, serveis i fires.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!