Mostra multisectorial

Instal·len una nòria de grans dimensions a la plaça del Port de Vilanova per presidir la Fira de Novembre

La mostra multisectorial arrenca aquest divendres amb un nou màxim d'ocupació sense modificar l'espai de 8.000 m² de superfície d'exposició

Instal·len una nòria de grans dimensions a la plaça del Port de Vilanova per presidir la Fira de Novembre. EIX

Instal·len una nòria de grans dimensions a la plaça del Port de Vilanova per presidir la Fira de Novembre. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una nòria de grans dimensions presidirà aquest any la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú. Ja s'ha instal·lat l'atracció a la plaça del Port, que funcionarà durant la mostra multisectirial que arrenca aquest divendres de mans de Miquel Sàmper, conseller d'Empresa i Treball. La Fira arriba mantenint el format i espais de l'edició anterior i incrementant el nombre d'expositors fins als 190. El gran recinte firal a cel obert de 6,5 hectàrees, disposat al llarg de la Rambla Principal i la rambla de la Pau, té penjat des de mitjans d'octubre el cartell de complet. La contractació ha assolit un nou màxim d'ocupació sense modificar l'espai de 8.000 m² de superfície d'exposició. La 33a edició de la Fira distribuirà en aquest espai 130 estands i 58 carpes. El nombre d'expositors arriba als 190, un 25% més que en l'edició del 2023 en què n'hi van concórrer 147.

La participació dels diferents agents del teixit econòmic i productiu local manté una tònica estable pel que fa a la renovació dels participants en el certamen. En aquesta dinàmica d'estabilitat es confirma una rotació de nous participants que representa 1/3 del total d'expositors contractants. En aquesta Fira 2024 això suposa un 30,5%  dels participants, un total de 58 expositors,  que ho seran per primera vegada.

Els dos sectors econòmics amb un nombre més gran de nous participants són el dels serveis i del 1r sector. També hi ha noves altes entre expositors del sector del comerç i alimentació. Una consolidació i tendència estable en la taxa de rotació de nova oferta d'expositors perquè en l'edició anterior la xifra de nous participants va ser també del 31,2% (46 expositors). D'aquest gruix de nous participants és remarcable que un 16% de les noves incorporacions a la fira són de Vilanova i la Geltrú.

L'eminent caràcter local de la Fira, com a esdeveniment plenament consolidat en el calendari festiu de la ciutat l'avalen els 124 expositors de Vilanova i la Geltrú que representen poc més del 65% del total. 49 expositors més provenen d'altres municipis catalans que sumats als locals sumen un 91% de la concurrència. Un dels principals sectors en aquest grup de participants d'altres municipis catalans és el de l'alimentació. La resta, un total de 17 expositors, arriben des de fora de Catalunya.

Una de les novetats de la present edició serà l'estand conjunt del Clúster econòmic de Vilanova i la Geltrú. La regidora de Projecció de ciutat, capitalitat i Empresa, Anna Ribera, ha assenyalat que “és la primera vegada que aquests tres agents que conformen el Clúster: Viu Comerç, el Gremi d'hostaleria i l'Estació Nàutica s'ajunten en un mateix espai on explicaran les activitats relacionades amb els seus àmbits d'activitat”

El conseller d'Empresa i Treball inaugura la Fira

El conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper Rodríguez, inaugurarà oficialment la Fira en acabar la celebració del Pòrtic al Teatre Principal com a primer acte previ del programa. El Pòrtic s'organitza conjuntament amb la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP). Un acte acadèmic que tornarà a transformar la platea i escenaris del Teatre Principal en una gran àgora de diàleg, reflexió i debat i que aplegarà a bona part del teixit emprenedor del territori. En aquesta 33a edició el Pòrtic de la Fira es dedica a mostrar el potencial dels sectors emergents de l'economia local amb dues intervencions.

La primera de les conferències “Nous sectors emergents”  serà a càrrec de l'economista d'Oriol Amat i Salas. La segona ponència posarà el focus en un dels d'aquests sectors emergents que es consideren prioritaris a escala local i portarà per títol "L'Impacte de l'Economia Blava a Vilanova i la Geltrú: Un Mar d'Oportunitats”. La regidora de Projecció de ciutat, capitalitat i Empresa, Anna Ribera ha explicat que “mentre que a la Fira de l'any passat apuntaven quins eren aquests sectors que podien generar riquesa en l'àmbit de l'economia blava,  ara parlarem de projectes de ciutat, alguns dels quals ja s'estan aplicant i altres a executar en el futur”.

Continuïtat en els espais

En la present edició la Fira aposta per mantenir la continuïtat dels espais que l'any passat ja articulaven el recinte obert. L'Espai de la Federació d'Associacions del Carnaval al final de la rambla de la Pau, o l'espai Temps de Vi al capdamunt de la rambla Principal i la plaça de les Neus, són dos dels grans espais lúdic festius de la Fira. La zona del mercat del Centre continuarà concentrant el gruix d'actuacions, tallers i activitats d'entitats, associacions amb diferents centres d'interès tant des de l'escenari coma a peu de carrer o com des de  l'Aula gastronomia a l'interior del mercat.

Els principals canvis i novetats succeiran en l'àrea de la plaça de la Vila. Els estands i propostes d'activitats de la plaça estaran dedicats a mostrar alguns dels sectors emergents i innovadors de la ciutat, tot establint un paral·lelisme amb els grans canvis tecnològics i econòmics que es van viure al segle XIX a Vilanova i la Geltrú.

La proposta implica considerar la plaça com un circuit temporal que físicament es representa amb una via del tren que circumval·larà la plaça tot evocant la història de l'arribada del ferrocarril i el que va significar per a l'expansió i creixement econòmic i, al mateix temps, la construcció de l'actual l'anella ferroviària del coneixement, tot mostrant l'acabada d'estrenar oferta educativa universitària del grau d'enginyeria en sistemes ferroviaris en el campus vilanoví de la UPC. De fet, l'anella acabarà amb una instal·lació interactiva amb un simulador de conducció de màquines de tren perquè els visitants puguin “viure” l'experiència de conduir un comboi ferroviari.

Per integrar la ciutadania en aquest viatge que vol repassar passat i present per arribar a la projecció de la ciutat en el futur una gran carpa mostrarà una maqueta escala de la ciutat del segle XIX  feta a Neàpolis sobre la qual s'hauran aplicat diverses funcionalitats a partir de tecnologies emergents del segle XXI com veure parts de la ciutat en realitat virtual. Serà un espai interactiu que permetrà fer una mirada sobre en les últimes tendències tecnològiques immersives.

Passada la Fira aquesta la maqueta de Vilanova i la Geltrú seguirà operativa i instal·lada en un espai i accessible als col·lectius com alumnes de l'EMAID, de la UPC o professionals com enginyers, arquitectes, urbanistes, etc que puguin utilitzar aquest suport físic  com a laboratori per a experimentar prototips i dissenys on conflueixin tecnologies immersives.

La Fira d'enguany adopta en aquests espais de la plaça de la Vila el nom: "Emerge et Innovate" (Emergeix i Innova), en sintonia amb tots aquests reptes i oportunitats que s'obren per als sectors emergents a Vilanova i la Geltrú. Aquest lema simbolitza l'esperit de transformació que la ciutat experimenta, fent ressò de les dinàmiques del segle XIX però adaptades als canvis tecnològics i socials del segle XXI.

“Emerge et innovate”  és hereu i connecta amb un altre popular lema de la ciutat que trobem a la porta principal d'accés al Museu Balaguer: Surge et ambula. D'aquesta manera es connecta amb el passat local i amb la commemoració del bicentenari del naixement de Víctor Balaguer, fundador de la Biblioteca Museu que porta el seu nom.

Entre els estands de la plaça de la Vila hi haurà un espai dedicat al Museu del Ferrocarril i un altre per AFEVI, l'associació dels Amics del Ferrocarril. En un mateix espai confluiran activitats amb el nexe comú del ferrocarril, però des de perspectives diferents: de la patrimonial i cultural del museu a la lúdica, festiva i social d'AFEVI.

Espais destacats de la Fira

-Espai de la Plaça de la Vila: Dedicat als sectors emergents i innovadors de la ciutat. Aquí es presentarà la maqueta de Vilanova i la Geltrú del segle XIX, un projecte immersiu amb tecnologies digitals avançades. També s'exposaran un simulador de conducció ferroviària en l'espai de la UPC perquè la ciutadania pugui “recrear” l'experiència de conduir un tren.
-Espais “Teca”: Repartits per tot el recinte firal, aquests espais ofereixen degustacions de productes locals com vins, cerveses artesanes i gastronomia, amb l'objectiu de promoure la cultura vitivinícola i els productes de proximitat.
Plaça Soler i Carbonell: L'escenari dedicat a les activitats familiars es trasllada a aquesta plaça, amb un programa complet d'activitats lúdiques i educatives per a tots els públics.
-Aula Gastronòmica del Mercat del Centre: amb la proposta de tallers i activitats gastronòmiques, restringides als horaris d'obertura del Mercat del Centre.

Com cada edició aquest any la Fira ha generat una imatge gràfica que identifica el certament. La proposta del cartell confeccionada per Lluís Garcia Ribes ens posa l'accent aquest any en l'esdeveniment i perd protagonisme al cognom “de novembre” reprenent el títol que havia tingut popularment.

La Fira doncs agafa el protagonisme com esdeveniment col·lectiu integrat i consolidat i per representar aquesta pluralitat integra aquells que la fan possible, la ciutadania. Una ciutadania que agafa un rol preeminent i juga amb els elements gràfics de la marca que són utilitzats com a pancartes o estàndards i que semblen convidar-nos a participar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local