Copons recupera el comerç al poble amb la reobertura del forn de pa artesà després de 9 anys tancat. ACN
ACN/ Mar Martí |
Copons
05-12-2024 08:11
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El municipi de Copons (Anoia), amb gairebé 350 habitants, recuperarà aquest Nadal l'activitat comercial gràcies a la reobertura del forn de pa artesà, que feia 9 anys que havia tancat per jubilació. Dos joves emprenedors, David Mena i Sara Iborra, han decidit instal·lar-se al poble amb el seu fill i reobrir el forn, que també vendrà productes bàsics com ous o llet. "Feia molt temps que volíem marxar de la ciutat i anar a l'àmbit rural i aquí hem vist que el projecte familiar podia anar acompanyat d'un projecte laboral", ha explicat Mena a l'ACN. L'Ajuntament ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona a través del projecte Singulars, que també permetrà rehabilitar i reobrir l'antiga perruqueria del poble a principis del 2025.
Fa 9 anys el forner de Copons es va jubilar sense trobar relleu al seu negoci. Ara, gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament ha pogut rehabilitar l'espai i això permetrà reobrir el forn. "Hi ha una expectació molt gran al poble", ha explicat l'alcalde de Copons, Àlex Prehn, que assegura que el forn es pot convertir en un "atractiu" perquè més persones visitin el municipi.
Els encarregats de reobrir el negoci seran el David Mena i la Sara Iborra, ja que el projecte que van presentar a l'Ajuntament ha estat el més ben valorat. A més, també han pogut accedir a un habitatge que el consistori va posar a lloguer assequible. Es tracta de l'antiga escola del municipi que es va rehabilitar perquè hi pogués anar a viure una família. "Buscàvem una família que tingués capacitat de bellugar un negoci i que aportés valor social al poble", ha detallat Prehn.
Instal·lar-se a l'àmbit rural amb un projecte propi
Des que es van conèixer, el David i la Sara tenien en ment deixar la ciutat -vivien a Igualada- i traslladar-se al món rural. El naixement del seu fill encara els va animar més a fer el canvi i, finalment, han vist com totes les peces del puzle encaixaven. "Vam estar buscant diferents forns que havien tancat per jubilació i no tenien relleu però no trobàvem el lloc idoni", recorda el David. De fet, fins i tot van anar a veure un projecte a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès. Finalment, però, a Copons "ens va connectar tot". "Vam conèixer aquest projecte que volien recuperar antics comerços que havien tancat i un d'ells era el forn de llenya", ha relatat.
De fet, el David va treballar molts anys fent de comercial i tècnic de so fins que un dia es va posar a fer pa a casa i se li va començar a despertar la passió. "Els primers pans que vaig elaborar van sortir horribles però la constància, la insistència i una passió que se m'anava despertant cada vegada més em van impulsar a fer una formació especialitzada en forneria artesana", relata. En un moment donat, explica, havia de decidir si "anar fins al final o quedar-me a mitges tintes i vaig apostar per anar fins al final". D'aquesta manera, el David va deixar la feina i va anar a treballar a un forn de pa artesà de Jorba, que li ha permès guanyar experiència en el sector.
La Sara, l'altra ànima del projecte, serà l'encarregada d'elaborar la rebosteria i els pastissos. Tot i que no s'havia plantejat dedicar-s'hi mai professionalment, explica que sempre n'havia fet a casa i li agradava molt. "Vaig descobrir que també era una passió per a mi i vam començar a plantejar el nostre futur de vida", relata. El projecte que tenen entre mans és posar en marxa un obrador artesanal amb un forn de llenya. Faran pa amb llargues fermentacions i fet amb massa mare. "De la manera més artesanal possible", expliquen. A més, també tindran brioixeria i pastisseria artesana.
A banda del pa, el forn també tindrà uns serveis mínims de botiga amb productes bàsics com aigua, llet, ous, tomàquets o pasta. De fet, aquest era un dels requisits que posava l'Ajuntament. Alhora, ha detallat el David, també tindran un espai "gourmet" amb productes de proximitat d'artesans de la zona.
Estan convençuts que el negoci funcionarà perquè, tot i que fa uns anys hi va haver un "boom" molt fort pels productes "de baixa qualitat i un preu molt assequible", creuen que la gent "se n'ha cansat i busquen productes més sans i artesans". "Estem fent com un pas enrere però, per a mi, és un pas molt gran endavant perquè es torna a recuperar el saber fent antic i a posar en valor el menjar de qualitat", celebra el David.
Recuperar la perruqueria que va tancar abans de la pandèmia
La subvenció de la Diputació de Barcelona també contempla poder recuperar l'antiga perruqueria del poble i reobrir-la. Els propietaris de la perruqueria han fet un contracte de cessió d'ús amb l'Ajuntament i la idea és poder reobrir el local a partir del mes de febrer o març del 2025. De moment encara no han començat els treballs de rehabilitació del local i també s'ha de fer un concurs per veure qui la gestionarà.
La Josefina Tomàs, que ara té 77 anys, és l'antiga perruquera i explica que fa quatre anys -quan en tenia 73- va decidir jubilar-se i tancar el negoci. Va estar al capdavant de la perruqueria durant cinquanta anys i assegura que era una feina que l'apassionava. "A mi em sabia molt greu tancar perquè per a la gent gran del poble el seu hobby era venir el dissabte a la perruqueria i fer petar la xerrada. Jo me'ls escoltava molt", recorda Tomàs. De fet, recorda perfectament l'última clienta que va pentinar, una senyora del poble que tenia Alzheimer. Està contenta que la perruqueria es pugui reobrir i deixa clar que a ella li va "funcionar molt".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!