El 50% dels aliments que compri l'admnistració pública hauran de ser de proximitat, el doble que ara. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilanova i la Geltrú
22-01-2025 11:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Govern obligarà les administracions públiques a fer un 50% de la compra d’aliments a base de productes de proximitat. Això afectarà, per exemple, els menjadors dels centres educatius, les presons i els centres sanitaris. És una de les mesures incloses a l’Estratègia Alimentària 2025-2028 presentada aquest dimecres pel conseller Òscar Ordeig, d'acord amb la Llei d’Alimentació que l’executiu preveu tenir aprovada aquest 2025. Ordeig ha apuntat que el producte de proximitat representa ara tan sols el 20% de les compres d’aliment del sector públic i ha assegurat que doblar-ho generarà un impacte de 100 milions d’euros. El conseller ha defensat que cal “educar i sensibilitzar” la societat sobre la importància del consum de km 0.
Ordeig ha detallat aquest dimecres des del Port de Vilanova l’Estratègia Alimentària aprovada ahir dimarts al Consell Executiu, i amb la qual el Govern es proposa enfortir el consum de proximitat “per motius de sostenibilitat, progrés econòmic i social, salut i també per qualitat”.
El pla recull una quinzena de mesures que l’executiu socialista preveu desplegar a partir d’enguany seguint la Llei d’Alimentació que va iniciar l’anterior Govern liderat per Esquerra. Ordeig confia que el Parlament doni el vistiplau al text els pròxims mesos.
Un dels focus per enfortir el consum de proximitat passa per les escoles, on el Departament d’Agricultura començarà una prova pilot de formació alimentària. Serà a una vintena de centres educatius per inculcar coneixements sobre el consum “perquè l’alumnat sigui capaç de prendre decisions sobre una alimentació saludable, sostenible i responsable”. També als centres educatius es vol fomentar la recuperació de les cuines pròpies als menjadors escolars.
En aquest sentit, a les escoles, llars d’infants i instituts se’ls obligarà a consumir almenys un 50% dels productes de proximitat. Aquesta mesura serà extensiva a qualsevol compra d’aliments per part de les administracions públiques, “perquè Catalunya és un dels llocs amb més varietat de produccions agroalimentàries i això dona moltes possibilitats”. “Les administracions públiques hem d’exercir d’aparador d’aquests productors”, ha defensat el conseller.
Segons Ordeig, actualment només el 20% dels aliments que compra el sector públic són de proximitat, i arribar al 50% generaria un impacte “molt important” de 100 milions d’euros. Ha assegurat que a països com França es mouen en aquests percentatges i ha admès que la intenció és “copiar-ho”, tot assegurant que “és perfectament viable”.
L’Estratègia Alimentària 2025-2028 també inclou mesures relacionades amb facilitar infraestructures alimentàries compartides -com obradors i escorxadors-, i la implementació d’un programa d’innovació perquè l’agricultura i la ramaderia millori en tecnificació i digitalització. En aquest sentit, es preveu un impuls de l’etiquetatge intel·ligent per a tots els productes catalans.
En paral·lel, el pla presentat per l’executiu planteja establir un finançament propi i específic per al sector alimentari, millorar l’organització interna per optimitzar les negociacions i desplegar un nou model d’assessorament en àmbits com el relleu generacional o la gestió de l’aigua.
Altres mesures planificades són en relació amb crear un observatori agroalimentari rural que centralitzi les dades del sector, impulsar models de producció sostenible i desplegar mesures que vetllin per l’equilibri de la cadena alimentària, “per evitar abusos dels grans distribuïdors i garantir la competitivitat dels productors”.
"No és cap autarquia ni tancament"
“A Catalunya cal augmentar el percentatge global d’autoabastiment alimentari”, ha recalcat Ordeig, que ha precisat que el pla “no pretén fer una autarquia ni un tancament”. Segons el conseller, seria un “error” blindar l’entrada de productes estrangers, però ha defensat que calen mesures per incrementar el consum local “perquè, si no, hi haurà una desertització de la majoria del territori i el consum dependrà de productes i preus imposats de fora”.
Ordeig ha assenyalat la necessitat de “crear més progrés econòmic i social” a través d’un major consum de Km 0, que ha associat a “una millor salut”. Segons el conseller, “molts problemes d’intoleràncies actuals venen derivats d’haver substituït la dieta mediterrània per altres opcions menys saludables”.
Al mateix temps, ha defensat que rere l’estratègia d’incrementar el consum hi ha també la voluntat de preservar la “qualitat” dels productes catalans, “els quals a vegades són més valorats a la Xina, el Japó o els Estats Units que no pas a casa nostra”. Per aquest motiu, ha instat la ciutadania a tenir en compte els aliments de proximitat “i no prendre decisions només segons el preu, sinó també tenint en compte la consciència envers el producte de casa nostra”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!