El sector del cafè i el cacau dispara preus un 32,5% en tres anys i busca com evitar esdevenir un producte de luxe. ACN
ACN |
Barcelona
13-04-2025 08:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El preu del cafè i del cacau ha experimentat un increment exponencial en els últims anys, concretament un 32,5% entre els mesos de febrer del 2022 i d'enguany, segons recull l’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Un augment que contrasta amb la dècada prèvia, en què el valor es va pràcticament mantenir i únicament es va encarir un 4,75%. Els efectes del canvi climàtic, la gran indústria i la creixent demanda dels països asiàtics són algunes de les causes que expliquen la pujada d’aquests productes. Els gremis del Cafè de Catalunya i de Pastisseria de Barcelona han apuntat com a solució la reducció dels marges de beneficis, encara que han reconegut que cal apujar el preu final al consumidor.
Les tempestes i els episodis intensos de calor a Ghana i Costa d’Ivori, els dos països africans que concentren més de la meitat de la producció mundial de cacau, en l’últim any i mig han estat una de les raons per la sobtada pujada del preu. El gerent del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Olivier Fernández, també ha indicat la pèrdua de rendibilitat d’aquests cultius a Àfrica i que s’han substituït per d’altres amb beneficis econòmics més immediats com ara els de palma. Alhora, Fernández ha assegurat que “gairebé tota la fabricació mundial de xocolata està en mans de la indústria” i l’increment de les tarifes ha condicionat els pastissers.
En aquest sentit, Fernández ha detallat que en els dos últims anys el preu del cacau s’ha multiplicat pràcticament per sis, fins a situar-se al voltant dels 12 euros el quilogram. El gerent del gremi ha explicat que una altra de les afectacions de l’increment d’aquesta llavor incideix en la mantega de cacau, “un ingredient indispensable” per elaborar mones i bombons, entre d’altres.
Per tot plegat, Fernández ha admès que l’import també ha de repercutir en el client. Tot i això, ha pronosticat que “en breu” s’abaixi o es moderi el preu de cara al juny, quan està previst que hi hagi una millor collita que la recollida al novembre. Alhora, ha dit que espera que aquesta situació s’allargui en el futur. Sigui com sigui, aquesta variabilitat econòmica “no hauria d’afectar la qualitat” i ha apuntat que “potser s’han rectificat les receptes”. Al cap i a la fi, a parer seu, les pastisseries viuen de la qualitat del producte.
Lluc Crusellas farà “una petita pujada” al preu de les mones
El mestre xocolater Lluc Crusellas (va ser escollit el millor del món el 2022) ha reconegut que farà “una petita pujada” del preu de les mones aquest any. Encara que ha matisat que no serà “res de l’altre món” i, a la vegada, ha indicat que “una part” l’ha assumit, perquè vol que la gent disposi d’aquest dolç. Crusellas considera que “la Pasqua és el moment de premiar” a la clientela fidel, i per això “s’intenta ajustar al màxim”. Crusellas ha previst que enguany sigui una “bona campanya” i que cada any “sorprèn en positiu, perquè les tradicions s’estan recuperant”.
"El preu de l'aràbica s'ha doblat en un any"
El president del Gremi del Cafè de Catalunya i conseller delegat de Cafès Bou, Carlos Gotor, ha assenyalat que els motius de l'increment del preu del cafè són "complexos i variats". "La demanda de cafè està pujant, sobretot als països asiàtics i principalment a Turquia, l'Iran i la Xina. Ho ha fet des de fa molts anys i això genera una pressió sobre l'oferta", ha reconegut Gotor, que també ha apuntat al dèficit de producció de cafè. "Es tracta d'un producte agrícola i, per tant, els factors meteorològics afecten i molt. La sequera ha estat molt greu en els darrers tres i quatre anys al Brasil i al Vietnam, que són els dos principals països productors de cafè del món", ha recalcat el president del gremi, que ha precisat que aquests dos països acumulen el 55% de la producció mundial de cafè.
"I en l'apartat de l'oferta també hi trobem els problemes logístics. La situació sociopolítica està afectant de retruc els trajectes i encarint el preu dels contenidors", ha puntualitzat Gotor, que ha recordat els habituals problemes al canal de Suez. "I un darrer punt que explicaria l'augment del preu del cafè seria l'especulació. En una situació com l'actual (amb una producció baixa i una alta demanda) l'especulació entra en escena i tot es magnifica", ha lamentat el conseller delegat de Cafès Bou. "Es genera una certa situació de pànic, que fa que els preus pugin molt més del que seria habitual. I és el que està passant en aquests moments", ha reflexionat en veu alta Gotor, que ha posat xifres concretes a aquest increment de preus del cafè.
"Respecte a l'any passat, el preu del cafè aràbica s'ha incrementat un 100%, s'ha doblat. I el cafè robusta, que ja va pujar fa dos anys, ha continuat augmentant de l'ordre d'un 40% a un 50% més que el 2024", ha calculat el president del Gremi del Cafè de Catalunya, que reconeix que els "marges empresarials" baixen i no veu una "solució clara i ràpida" al conflicte. "No hi ha una solució màgica. Cal tenir una bona previsió de compra de cafè, això és fonamental", ha manifestat Gotor. "Amb els preus no hi pots fer res perquè venen marcats pels mercats internacionals, però sí que pots incidir en la previsió", ha insistit Gotor, que veu com a inevitable que es traslladi aquest increment del preu del cafè al consumidor. "Hem d'aprofitar per millorar encara més la qualitat del producte. Ja que tindrà un preu més alt, que vagi acompanyat d'una millor presentació, sabor i textura", ha enumerat responsable de Cafès Bou.
De fet, Gotor ha aplaudit l'evolució del perfil del consumidor de cafè. "Cada vegada hi ha gent més jove, que busca nous sabors, especialitats i més qualitat. El cafè està més ben vist, ha guanyat glamur", ha ironitzat el president del gremi. "Per això el que deia abans, si el preu del cafè puja has d'aprofitar per donar un millor producte", ha insistit Gotor, que no s'atreveix a fer una previsió a mitjà i llarg termini sobre l'evolució del preu del cafè. "És fer una mica de ciència-ficció. Els cicles productius tenen un temps i el del cafè pot ser dos o tres anys. Sembla que trigarem encara un parell d'anys a estabilitzar producció i consum", ha aventurat el conseller delegat de Cafès Bou. "Les estimacions de producció de cafè al Brasil per a aquest any 2025 no són gaire bones. La sequera de l'octubre-novembre afectarà la collita d'aquest estiu, de juny a agost. I d'aquí el preu actual", ha conclòs Gotor.
La crescuda dels preus del cafè i el cacau també està afectant directament les cafeteries. La consellera delegada del grup 365, Patricia Cortizas, ha admès que la situació "obliga a donar moltes voltes" als processos d'elaboració per evitar "repercutir" al consumidor. En aquest sentit, Cortizas ha apuntat a "una millor eficiència" a l'obrador i "produir més amb recursos propis". La responsable de la companyia barcelonina ha dit que "es vol seguir oferint un producte de màxima qualitat i a un preu competitiu" i, segons ha concretat, ho demostra que el 2024 van registrar 40 milions de clients.
El cafè, tercer producte més robat
Un altre dels indicadors que corroboren l’alça dels preus és que el cafè va ser el tercer producte més robat als establiments catalans el 2024, segons el 4t estudi sobre el furt als supermercats que elabora l’empresa STC (The Source Tagging Company), especialitzada en protecció antifurts als lineals. D’acord amb aquest informe, la xocolata va situar-se en la cinquena posició. Per això, l’anàlisi ha relacionat l’increment dels preus amb aquesta pujada de robatoris dels dos productes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!