La Inspecció de Treball bat el rècord de sancions a empreses el 2024 amb multes de 49,4 milions d’euros, un 7,7% més. ACN
ACN/ Aina Martí |
Barcelona
17-04-2025 09:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Inspecció de Treball de Catalunya va batre el rècord de sancions a empreses el 2024 amb 49,4 milions d’euros en multes per incompliment de la normativa laboral. Es tracta de l’import més elevat dels 15 anys d’història de l’organisme depenent de la Generalitat, que va assumir la funció inspectora en matèria de treball a Catalunya el 2010. El cos d’inspectors laborals va intensificar durant l’any passat la cooperació amb la policia amb un 82,5% més d’infraccions fruit d’actuacions conjuntes. Entre els àmbits més sancionats, destaquen les multes per incompliments d’empreses que tenien en plantilla treballadors estrangers contractats de manera irregular, que van créixer un 35,2%.
Els agents de la Inspecció de Treball que depèn de la Generalitat van finalitzar 33.392 expedients el 2024, un 4,6% més que l’any anterior, amb 17.671 visites a centres de treball, una dada que s’ha mantingut estable respecte del 2023.
En el procés de tramitació, els inspectors van plantejar a les empreses 23.601 requeriments de millora, dels quals el 83% van estar relacionats amb accidents i salut en el treball.
En total, al llarg del 2024, l’organisme que vetlla pel compliment de les normes laborals va proposar 13.265 sancions a companyies, un 4,8% més que l’any anterior. L’import total de les multes encara va créixer més, un 7,7% més, fins als 49.413.681 euros.
Els sectors econòmics amb més infraccions econòmiques van ser les indústries manufactureres, la construcció, el comerç, la reparació de vehicles i l'hostaleria.
De mitjana, cada multa va ser de 3.763 euros i la principal causa van ser els incompliments relacionats amb la jornada laboral, els descansos, el registre de jornada o les hores extra. Per aquest motiu es van proposar un 7% més de multes el 2024, fins a 2.399 en total. Els inspectors controlen no només que les empreses tinguin un registre de jornada -obligatori des de 2019- sinó que es respectin els horaris i es compensin les hores extres.
Actuació conjunta amb la policia
El segon motiu de sanció va ser la falta de permisos de treball d’empleats estrangers, fruit de la intensificació de les campanyes coordinades entre la Inspecció de Treball i la policia. Les infraccions de la normativa d’estrangeria van augmentar especialment durant el 2024 amb 1.453 multes (+35,2%) per valor de 14,4 milions. Les sancions per a empreses que contractaven treballadors nascuts fora de l’estat de forma irregular van acaparar gairebé un 30% del total de multes interposades el 2024.
Aquestes actuacions van provocar 1.252 altes de treballadors estrangers a la Seguretat Social. Tot i que la Inspecció de Treball de la Generalitat no té competències en aquest àmbit, sí que poden actuar si en el procés de tramitació d’un expedient es detecta que hi ha un frau a la Seguretat Social.
La Inspecció de Treball de la Generalitat s’ocupa de les relacions laborals, de la prevenció de riscos laborals i d’actuar en cas d’accidents i d’estrangeria mentre que el cos estatal s’encarrega dels incompliments en matèria de Seguretat Social, com ara no donar d’alta els treballadors o fer servir falsos autònoms.
Les actuacions conjuntes dels inspectors i dels agents policials -algunes de les quals es van fer amb inspeccions a conductors a la carretera o a supermercats- van originar 1.265 multes a empreses, un augment del 82,5% respecte al 2023. Arran de les operacions es van detectar incompliments, sobretot, en permisos de treball, jornades i altes a la Seguretat Social, interposant multes de 9,38 milions d’euros.
Accidents de treball
En tercer i quart lloc en la llista d’infraccions hi ha els incompliments contractuals -amb 7.386 contractes transformats i una actuació centrada a controlar l’abús de temporalitat- i els problemes relacionats amb la seguretat de les màquines. La Inspecció de Treball, que investiga per llei tots els accidents greus, mortals i múltiples, va proposar 1.949 infraccions per sinistralitat laboral (+12,6%) per un import total de 9,27 milions d’euros.
A banda dels accidents més greus, el cos laboral investiga sinistres lleus que afecten col·lectius vulnerables i sectors concrets que concentren més sinistralitat com la construcció, que en el 2024 va registrar 1.704 infraccions, un 20,4% més que el 2024. Les empreses del sector van haver de fer front a 7,7 milions d’euros en multes, un 15% del total. Preocupen especialment les caigudes en alçada.
Polítiques d’igualtat
Un dels aspectes en els quals vol incidir la policia laboral de cara a aquest any és en les polítiques d’igualtat, ja que el cos només va rebre 61 denúncies -que van generar 63 sancions- per aquesta qüestió en tot el 2024. El gran gruix d’accions en aquest àmbit provenen de les actuacions planificades, que l’any passat van acabar amb 301 infraccions. Entre les denúncies i les actuacions per iniciativa pròpia, es van interposar multes per valor de 894.018 euros.
D’altra banda, la Inspecció també verifica el compliment de la normativa que fixa que les empreses de més de 50 treballadors han de tenir un 2% d’empleats amb discapacitat. En aquest sentit, durant el 2024 es van contractar 301 persones vinculades a actuacions dels inspectors, amb 2,9 milions invertits en mesures alternatives.
Increment de les denúncies d'un 9%
Les denúncies dirigides a la Inspecció de Treball van créixer un 9% fins a les 11.786, una tendència que la directora de la Inspecció de Treball de Catalunya, Laura Freixas, ha atribuït a la tasca divulgativa dels mecanismes i mitjans per avisar l’organisme d’irregularitat. En total, es van denunciar 5.341 empreses. Més de la meitat de les denúncies van finalitzar amb una proposta d'infracció (56%).
Impacte de la reducció de jornada a 37,5 hores
L’organisme està a l’espera de la tramitació de l’avantprojecte de llei per reduir la jornada al Congrés dels Diputats per saber si finalment acabarà implementant-se, ja que la norma inclou un sistema digital de registre horari. La directora de la Inspecció de Treball de Catalunya ha assegurat que el cos ara com ara “no està preparat” per assumir la vigilància del control horari digital, però ha detallat que un grup de treball estudia com implementar "una eina fonamental" que ha de permetre "comprovar com s'estan fent les jornades del país".
10.000 treballadors per cada inspector
La Inspecció de la Generalitat va comptar amb 191 efectius mentre que l’Estatal en tenia 116, unes dades que representen un inspector de treball per cada 10.000 habitants, per sobre del llindar de 7.000 que fixa l'Organització Internacional del Treball (OIT). El cos depenent de l’administració catalana espera incrementar la plantilla en 6 persones aquest 2025. “Com més plantilla tinguem, a més centres de treball arribarem”, ha dit Freixas.
De cara al 2025, els objectius que es marca la Inspecció és incrementar la vigilància dels plans d’igualtat per tal d’assegurar no només que estan redactats sinó que són “documents vius” que permeten reduir la desigualtat de gènere, i de la normativa LGTBI, així com el frau en la jornada o en la contractació. En aquest sentit, verificaran els motius per extingir contractes indefinits en període de prova.
Vigilància de la intel·ligència artificial
Una de les novetats de l’exercici serà la vigilància de la intel·ligència artificial a les empreses. El cos està formant els treballadors en la matèria per assegurar que les companyies compleixen el reglament europeu d’intel·ligència artificial, que, entre altres, obliga a intercanviar la informació dels algoritmes amb els representants dels treballadors.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!