El futur de Caixa Penedès

De Guindos confirma la nacionalització parcial del Banc Mare Nostrum i Ceiss

El ministre d'Economia defensa que l'acord de l'Ecofin per la supervisió bancària europea és una victòria pel projecte de la zona euro

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis De Guindos, a Brussel·les. ACN

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis De Guindos, a Brussel·les. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha confirmat aquest dijous des de Brussel·les que l'Estat també nacionalitzarà parcialment Mare Nostrum, el banc que integra Caixa Penedès, i Ceiss. Segons ha explicat en declaracions a la premsa, la intervenció pública a Mare Nostrum "no serà completa en absolut". BMN va transferir al Banc Sabadell la xarxa d'oficines i el negoci comercial del Penedès. De Guindos ha dit que el procés per aquests dos bancs serà "molt similar" als del grup 1 d'entitats rescatades, afegint que tot "estava perfectament establert en el memoràndum firmat amb la UE". De Guindos ha celebrat l'acord pel supervisor únic, que considera una victòria "pel projecte de la zona euro".

El ministre Luis de Guindos ha explicat que el Banc Mare Nostrum (BNM) i Ceiss ja han presentat un pla de reestructuració i han xifrat l'impacte que tindran les seves transferències d'actius tòxics al banc dolent, el Sareb. "Aquest és el procés que estava perfectament establert en el memoràndum que es va firmar amb la Unió Europea", ha afegit el ministre, precisant que a partir d'ara els passos a seguir seran "molt similars" al que van fer els bancs rescatats del grup 1 (Bankia, Catalunya Caixa, Banc de València i Nova Galícia).

"Tot i això, en el cas de BMN, segons les dades que tenim disponibles, la nacionalització no serà completa en absolut, i en cas de Ceiss hi ha un procés d'integració que cal veure com es resol definitivament", ha especificat Luis de Guindos. La nacionalització implica que l'Estat passi a ser un dels accionistes principals dels dos bancs.

Els plans per a la reestructuració d'aquestes entitats, que formen part del grup 2 de bancs pel procés de rescat juntament amb Liberbank i Caja3, s'aprovaran el proper 20 de desembre. La Comissió Europea presentarà llavors les condicions que els exigirà a canvi dels diners, tot i que podrien ser molt menors que les que s'han demanat a Bankia, Catalunya Caixa, Banc de València i Nova Galícia. De fet, De Guindos calcula que en total el grup 2 necessitarà uns 1.500 milions d'euros europeus, una xifra molt menor als 37.000 dels quatre bancs anteriors.

El supervisor bancari únic

A l'entrada a la reunió de l'Eurogrup d'aquest dijous a Brussel·les, el ministre Luis de Guindos també ha valorat positivament l'acord que els representants econòmics dels 27 han assolit durant aquesta matinada perquè el BCE es converteixi en un supervisor bancari. El pacte implica que el BCE només supervisi les entitats més grans de l'Eurozona, el que deixa fora del control europeu els bancs regionals alemanys.

De Guindos ha evitat valorar l'acord com una victòria d'Alemanya. "L'important aquí no és tant qui ha guanyat o qui no ha guanyat. Penso que ha guanyat Europa, ha guanyat el projecte de la zona euro", ha defensat el ministre. Segons ell, la UE ha aconseguit fer "un primer pas cap a la unió bancària" que serà "fonamental". "Això no estava clar fa uns dies i ara ho està", ha assegurat el ministre. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local