Peix de Sitges

Sitges vol que la Unió Europea potenciï la pesca artesanal

La confraria sitgetana aposta per una pesca sostenible, que fa servir arts de captura respectuoses amb l’entorn, especialment amb el fons marí

En els últims dies han participat en una acció reivindicativa a Madrid i en les jornades Slow Fish a Gènova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La flota de pescadors de Sitges té la vista posada a Brussel•les. Els ministres europeus estan abordant aquests dies la reforma de la política pesquera comuna de la Unió Europea, un instrument que ha de dotar d’unes noves directrius europees al sector. Actualment, s’estan debatent tots els posicionaments dels diferents països, però s’hauria d’arribar a un acord final previst per als darrers dies de maig o els primers de juny.

A Sitges, on els pescadors practiquen una pesca artesanal, esperen que la Unió Europea potenciï el seu àmbit, afavorint que la pesca amb mètodes sostenibles vagi guanyant pes, en detriment d’altres sistemes que perjudiquen més el fons marí. Aquest és un dels grans debats a Brussel•les, ja que diversos països es troben amb majories de pescadors practicant aquestes arts més agressives, de manera que una normativa restrictiva podria afectar aquests llocs de treball.

A la taula dels ministres de pesca de la Unió Europea també s’hi ha posat la proposta d’un rendiment màxim sostenible, de manera que les captures no siguin excessives i les espècies es puguin regenerar. Finalment, un altre dels punts polèmics és la prohibició del peix “descartat”, és a dir, aquell que les embarcacions pesquen, però que acaba retornant (ja mort) al mar, perquè els pescadors saben que a la llotja no li valoraran econòmicament.

Peix local, Peix de Sitges

Potenciar la pesca artesanal i fer-ho a través d’un punt de primera venda amb el Peix de Sitges, és una de les principals prioritats de l’Ajuntament de Sitges per la que hi treballa des de l’inici de la legislatura. El regidor de Medi Ambient, Ignasi Garrigó, considera que “tot i que es tracta d’una feina complexa, no hem deixat mai de treballar perquè el punt de primera venda sigui una realitat a partir del qual puguem promocionar  el nostre producte local, el Peix de Sitges”.

Per tal de continuar treballant en favor de la pesca sostenible i artesanal, membres de la confraria de pescadors de Sitges, com el seu vicepresident, Enric del Campo, van participar en una acció reivindicativa a Madrid el passat diumenge. Al llarg del dia van fer diversos tallers adreçats als infants, junt amb d’altres pescadors catalans i també gallecs. El vicepresident de la confraria de Sitges, Enric del Campo, demana “que s'aposti per la comercialització del peix local de baix impacte ambiental i alt rendiment social. Factors que reuneix clarament el peix de Sitges, perquè totes les nostres arts de pesca són artesanals”. Del Campo afegeix que també cal “un etiquetatge que contingui clarament informació sobre la data de captura, l’art de pesca, i la informació de la zona de pesca el més detallada i clara possible”.

La tasca dels pescadors sitgetans a favor de la pesca artesanal els ha portat també fins a Gènova, a la trobada internacional Slow Fish, organitzada pel moviment Slow Food i on es van debatre diversos sistemes de gestió dels recursos pesquers en diferents indrets del món.

La delegació sitgetana va participar en Els Tallers de l’Aigua, on es van trobar amb pescadors, tècnics i experts en gestió pesquera d’arreu (Índia, Equador, Xile, Colòmbia, Canadà, Holanda, França, Anglaterra, Escòcia,  Galícia i Catalunya).

Com a resultat d’aquestes reunions, està previst que es redacti un manifest en defensa d’un mar de tots i de les comunitats de pesca artesanal i sostenible i una xarxa Slow Fish , on seguir compartint coneixements. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local