Junts trenquem el cercle

Divuit empreses del Penedès, contra l'exclusió social

L’empresa d’inserció Nou Set i l’Associació Entrem-hi impulsen el projecte Junts trenquem el cercle

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’empresa d’inserció Nou Set i l’Associació Entrem-hi impulsen el projecte “Junts trenquem el cercle”, que té com a objectiu trencar el cercle viciós en què estan immerses les persones amb risc d’exclusió social, i que els comporta un empitjorament progressiu de la seva qualitat de vida. Aquest té a veure amb les poques possibilitats de formació per millorar les seves capacitats i les oportunitats per demostrar les seves potencialitats.

Amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la col•laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, la Fundació Pro Penedès, l’associació d’empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès ADEG, i altres entitats socials del territori, el projecte consisteix en possibilitar l’accés a una formació necessària tant a nivell teòric com pràctic, i que forma part d’uns itineraris que afavoreixin la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social i laboral (nuclis familiars sense cap tipus d’ingrés, especialment dones amb càrregues familiars i sense accés a ajuts econòmics, i persones destinatàries de la Renda Mínima d’Inserció), començant amb una formació teòrica i acabant amb unes pràctiques en empresa amb contracte laboral en ferm, si és possible.

Sovint aquest col•lectiu es troba fora del mercat laboral convencional i amb escasses possibilitats d’entrar-hi i d’acumular experiències que permetin demostrar la seva vàlua. Solen tenir una formació baixa, manca de certificats i/o carnets professionals (conducció, eines informàtiques, idiomes...), escassetat de recursos per accedir a formació de qualitat i, com a conseqüència de tot això, fins i tot dificultats de subsistència.

En una fase inicial, s’està constituint una xarxa d’empreses solidàries (sempre oberta a noves adhesions) que col•laboraran amb el projecte. Fins al moment ja n’hi ha una quinzena que s’hi han sumat. Cada empresa farà una aportació de 200 euros anuals, per espai de tres anys, al fons econòmic que s’ha creat per ajudar a cobrir els costos dels processos d’inserció (formació, carnets, etc.). Aquestes aportacions s’afegiran als 3.000 euros d’aportació inicial que ha efectuat l’Associació Entrem-hi per engegar el projecte.

En una segona fase, es planificarà la formació de les persones participants en “Junts trenquem el cercle” per millorar les seves capacitats professionals, i les pròpies empreses solidàries els donaran la formació específica necessària i faran les seves pràctiques laborals amb contracte.

El programa de suport a la millora de l’ocupabilitat de persones amb risc d’exclusió és beneficiós, doncs, tant per la persona amb risc d’exclusió, que millora el seu currículum i rep una qualificació professional que li dóna opció a un lloc de treball; com per a l’empresa, que compta amb un treballador qualificat i alhora se situa dins el conjunt de la societat com una empresa amb sensibilitat social.

Les divuit empreses de l’Alt Penedès que inicialment donen suport al projecte des de bon principi són Motor Albet, Germinova, Axa Tarrada, Ferret i Casulleres, Gimnàs Merino, EMMS SA, Cansaladeria i xarcuteria Anton, Elèctrica Güell, Covides, Albet i Noya, Brose SA, Joan Cortiada, Sumape, Jounou, Gestinet, Plana-Fàbrega, El Cargol i Penedès Econòmic.

Nou Set SCCL és una empresa d’inserció vilafranquina, sense ànims de lucre, que té com a objectiu oferir ocupació temporal en itineraris d’inserció a persones en situació de risc d’exclusió. Forma part, juntament amb Nou Verd SCCL i l’Ajuntament de Vilafranca, de l’Associació Entrem-hi.

Exemple de tres casos personals que han participat en “Junts trenquem el cercle”

Totes les persones que han participat, de moment, en el projecte “Junts Trenquem el Cercle” són persones que estan treballant i desenvolupant itineraris personalitzats d’inserció laboral a Nou Set.

CAS 1: Dona derivada pels Serveis Socials de Vilafranca, immigrant i divorciada, amb dos fills i víctima de violència de gènere, que en el moment d’incorporar-se a Nou Set no tenia cap ingrés econòmic. Té estudis superiors, experiència professional com a dependenta, però no havia treballat mai a Espanya. A través del projecte “Junts trenquem el cercle” s’està traient el carnet de conduir per tal de millorar les seves possibilitats de mobilitat i de trobar una feina nova.

CAS 2: Home derivat per Càritas, major de 50 anys, que en el moment d’entrar a Nou Set tenia una situació econòmica molt complicada, sense xarxa de suport familiar en el territori, i situació d’atur de llarga durada de més de deu anys. Comptava amb un any d’experiència com a mosso de magatzem. Es planteja com a objectiu professional treballar en el sector de la logística. Ha realitzat un curs de mosso de magatzem de 40 hores (inclou l’obtenció del carnet de carretoner) en el marc del “Junts trenquem el cercle” i està previst que pugui fer pràctiques en alguna de les empreses que han participat en el projecte.

CAS 3: Home derivat pels Serveis Socials de Vilafranca, casat i amb dos fills menors d’edat. En situació d’atur de llarga durada de més de tres anys, els únics ingressos del nucli familiar en el moment d’incorporar-se a Nou Set eren la RMI que cobrava la seva dona. Persona amb molta experiència en el sector de la logística (set anys), però sense carnet de carretoner vigent. A través del projecte “Junts trenquem el cercle” ha pogut obtenir el carnet de carretoner, ampliant així les seves possibilitats de trobar una feina nova en aquest sector. També està previst que pugui realitzar pràctiques en alguna de les empreses participants en el projecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local