Un 'euromillón dubtós'

Joc o pressumpta estafa?

Una empresa ofereix jugar a l’Euromillones amb unes condicions calcades a les que oferia un empresari detingut el 2010 per estafa

Només els punts de venda oficials garanteixen que les butlletes siguin reals

EIX. Butlleta de l'Euromillón

EIX. Butlleta de l'Euromillón

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Policía Nacional va detenir el 2010 per estafa el propietari d’una suposada empresa de venda de loteria de Palma que es quedava els diners dels participants al no segellar mai les butlletes en cap administració. Tres anys després, una empresa de la mateixa ciutat s’ha posat en contacte amb alguns veïns de les comarques del Garraf i el Penedès oferint un producte idèntic al que s’oferia llavors. De moment, no consta cap denúncia formal. En les xarxes socials, però, les queixes no paren de crèixer.

En el cas més actual, l’empresa ofereix la possibilitat de formar part d’una penya de 99 persones que juga 40 butlletes mensuals al sorteig de l’Euromillones a canvi d’una quota mensual d’uns 50 euros. La possibilitat de formar part d’un grup ampli, però a la vegada limitat de participants, i la gran quantitat de combinacions a les que s’opta, augmenta la probabilitat de resultar afortuntat amb un premi econòmic, assegura l’empresa en una trucada telefònica.

Aquesta trucada és la que ha rebut almenys un veí del Garraf -concretament de Vilanova-,
tot i que no és gens descartable que hi hagi altres ciutadans, tant d’aquesta comarca com del Penedès, que també hagin rebut l’oferta. Una vegada captat el “client”, l’empresa, amb seu a Palma de Mallorca, es compromet a enviar una carta amb la informació i les bases. Abans, però, demana el número de compte de l’interessat.

Fa poc més de tres anys, el juny de 2010, la Policía Nacional va detenir per un presumpte delicte d’estafa el propietari d’una altra empresa, també de Palma, que curiosament oferia un producte gairebé idèntic a l’ofertat ara. Les condicions eren calcades: formar part d’una penya que jugava 40 butlletes mensuals a l’Euromillones a canvi de 55 euros al mes.

En total, es calcula que l’arrestat havia estafat prop de 190.000 euros. El modus operandi era senzill. Sota una aparença d’absoluta legalitat -fins i tot els afectats rebien una petita contraprestació cada mes, això si mínima, d’uns pocs euros-, l’empresa no segellava les butlletes en cap administració, de manera que, encara que el número resultés premiat, els afectats no haguessin cobrat mai cap premi. I mentrestant seguien pagant la quota de 55 euros.

Denúncia a les xarxes

A hores d’ara, als Mossos del Garraf no els hi consta cap denúncia per aquests fets més recents. En canvi, a les xarxes socials, les queixes no paren de crèixer. Fins i tot a finals de l’any passat es va crear una pàgina al Facebook que vincula els dos casos i els acusa directament d’”estafadors”. A més, a internet, es poden trobar el nom d’altres empreses a les que s’acusa d’enganyar amb el sorteig de l’Euromillones.

D’altra banda, des de Loterias y Apuestas del Estado es recorda que tant sols els punts de venda oficials de loteria “garanteixen” que la butlleta estigui segellada. Comprant butlletes de qualsevol altra manera -per exemple, telefònicament-, es resta a l’espera de la “bona o la mala fe” de la persona o empresa que ofereix el producte, asseguren des de les administracions.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local