Alerta màxima

Estafa internacional en el sector del vi

Falsos intermediaris realitzen grans comandes a nom d’empreses conegudes del Regne Unit i després desapareixen sense pagar

Interpol ha passat una directriu als cossos policials europeus per alertar de l’engany, que ja ha afectat diversos països

Els Mossos estan alertant especialment els productors del Penedès, una de les zones on es podria estar produint el frau

EIX. Copes de vi

EIX. Copes de vi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Alerta màxima a l’hora d’exportar vi i productes agroalimentaris al Regne Unit. Els Mossos  d’Esquadra han estat alertats sobre una gran estafa internacional protagonitzada per falsos intermediaris de reconegudes empreses de les illes britàniques. Els estafadors fan grans comandes a l’adreça real d’aquestes companyies, però unes hores abans que es produeixi l’enviament, avisen que la mercaderia s’ha d’enviar a un altre lloc. Quan es fan amb el producte desapareixen sense deixar rastre. La policia catalana està intensificant en els darreres setmanes els contactes amb els productors del Penedès, una de les zones de l’Estat on es podrien registrar víctimes de l’engany.

Tot i que de moment no consta cap denúncia formal al Penedès, els Mossos d’Esquadra no descarten que hi hagi alguna víctima que encara no hagi descobert l’engany, que en els darrers mesos s’ha detectat amb molta força a països com França i Alemanya, fins al punt que la policia europea -Interpol- s’ha vist obligada a alertar tots els cossos policials europeus per evitar nous casos.

En tots els fets denunciats fins ara, el destí de l’exportació sempre és el Regne Unit i els falsos intermediaris s’identifiquen com a treballadors d’empreses molt reconegudes de les illes britàniques. Aquests falsos empleats es posen en contacte habitualment mitjançant  correu electrònic o telèfon amb empreses vitivinícoles o de productes agroalimentaris per fer grans comandes utilitzant com a adreça de destí la seu real de la companyia per la qual asseguren que treballen.

A poques hores que es produeixi l’enviament arriba el moviment determinant per poder tirar endavant l’estafa. Sense deixar temps de reacció a les empreses exportadores, els estafadors esgrimeixen un motiu de força major per canviar l’adreça de destí del producte, que, d’aquesta manera, s’acaba enviant a una altra direcció diferent a la que té l’empresa “real”.

Quan la mercaderia arriba a aquest nou punt, que en molts casos denunciats fins ara sempre és una ubicació al nord de Londres, els suposats intermediaris desapareixen sense deixar cap rastre. Les empreses que presumptament havien comprat el producte, evidentment, no en saben res de l’adquisició. I els exportadors perden productes valorats en milers, o en alguns casos, en centenars de milers d’euros.

Aquesta informació -que a nivell estatal també té la Policia Nacional, el cos que està participant en la investigació dels fets via Interpol-, va arribar fa unes setmanes a l’àrea de delictes econòmics de la policia catalana, que va demanar a les comissaries dels territoris “susceptibles” de patir l’engany que alertessin les possibles víctimes. I entre aquestes zones “calentes” de Catalunya es troba el Penedès, confirmen fonts policials, ja que a més del seu gran potencial elabor ador, en els darrers anys també ha augmentat l’exportació de vins fora de l’Estat, entre d’altres països a Anglaterra.

Revisar sempre correus i telèfons

La policia catalana ha intensificat els contactes amb les empreses de la comarca. S’estan utilitzant butlletins econòmics i fins i tot publicacions internes de l’empresa per alertar de la situació. També s’estan concertant xerrades on s’ofereixen diversos consells de seguretat per evitar que els exportadors siguin víctimes de l’engany.

Entre d’altres consells, els Mossos d’Esquadra recomanen comprovar “sempre” si el telèfon des d’on es truca per fer una comanda és el real de l’empresa que vol comprar el producte. En aquest sentit, es recorda que el prefix 00447 indica trucada internacional des d’un telèfon mòbil, mai des d’un aparell fixe, un fet que en moltes ocasions confon les empreses i aprofiten els estafadors per donar credibilitat a la seva suposada pertinença a la companyia.

Més concretament per aquesta estafa, assentada al Regne Unit, des de la policia també es recorda que a les illes britàniques és molt poc habitual que s’utilitzin serveis de hotmail, gmail, yahoo o altavista, de manera que, en cas que un possible comprador s’identifiqui amb un correu d’aquestes companyies, “s’ha d’anar amb molt de compte i comprovar que és real”, alerten fonts policials.

I sobretot, en cas d’un canvi d’adreça de destí del producte molt precipitat, es recomana utilitzar serveis com google maps per comprovar on s’envia finalment la mercaderia. S’ha de tenir en compte que en el cas de l’estafa advertida per Interpol, els falsos intermediaris sempre es fan passar per treballadors d’empreses molt conegudes, com grans centres comercials. Companyies que difícilment tindran alguna seu en zones marginals o poc habitades, els punts on acostumen a arribar els productes exportats pels estafadors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local