EL MÓN DEL CAVA

Pedro Bonet, nou president del Consell Regulador del Cava

El conseller Pelegrí elogia la feina del Consell Regulador del Cava com a garant de la qualitat d'aquest producte

El conseller i el ministre han lliurat les quatre distincions “Excel·lència Cava”

Generalitat de Catalunya. Consell Regulador del Cava

Generalitat de Catalunya. Consell Regulador del Cava

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, han presidit aquesta tarda, a Barcelona, el ple del Consell Regulador del Cava, en què han participat representants del sector de la producció i l’elaboració d’aquest producte, així com dels governs de diferents comunitats autònomes, del MAGRAMA i de la Generalitat de Catalunya.

El Consell Regulador del Cava és un organisme descentralitzat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. L’integren viticultors, elaboradors i representants de les comunitats autònomes de la “Regió del Cava” i del Ministeri.

Durant aquesta junta ha tingut lloc la presa de possessió del nou president del consell, Pedro Bonet, que ha substituït Gustavo García, i del vicepresident, Xavier Farré, que ocuparà el lloc de Pere Albà.

La nova directiva ha exposat les línies estratègiques cap on voldria conduir el Consell Regulador. D’altra banda, s’ha presentat la proposta de creació dels distintiu “Excel·lència cava” i la designació dels candidats del 2013 a aquestes distincions.

El conseller ha aprofitat el ple per assenyalar la importància de l’existència d’un òrgan com el Consell Regulador, encarregat de verificar la qualitat del cava, una feina que sens dubte està fent de forma excel·lent ja que “tots aquells que proven per primer cop els nostres caves veuen que són bons i no gaire cars, que el nostre producte té una excel·lent relació qualitat preu, fruit de la bona feina del sector cavista.”

Pelegrí també ha volgut destacar “el treball de les nostres empreses, que, tot i tenir més dificultats que mai, responen amb esforç i amb ganes de tirar endavant. El sector vitivinícola català és un sector molt viu i molt potent, amb molta capacitat. Un sector que està molt professionalitzat, que ajuda a mantenir l’agricultura a les nostres terres.

Finalment, ha fet incídència en “la imparable substitució del xampany pel cava. Molts consumidors s’estan passant al nostre producte. Analitzem què passa a Bèlgica, un país on, amb només 11 milions d’habitants, any rere any creix el nombre d’ampolles consumides, i està esdevenint un dels nostres mercats prioritaris. El nostre producte: de gran qualitat, amb molt valor afegit, amb un gran camí per recórrer.”

Lliurament de les distincions “Excel·lència Cava”

Un cop finalitzat el ple, el conseller i el ministre han lliurat les quatre distincions “Excel·lència Cava”: a la viticultura, que ha recaigut en el viticultor i vicepresident sortint, Pere Albà, també president de la Cooperativa de Viticultors de Vilanova; en la categoria d’enologia, el premi ha estat pel doctor en Farmàcia Ramon Viader, membre de diverses societats científiques i del grup d’experts de la subcomissió de mètodes d’anàlisi i apreciació de vins de la OIV. També ha estat president de la Federació Espanyola d’Associacions d’Enòlegs, de la Unió Internacional d’Enòlegs i president de la Confraria del Cava; en la categoria de divulgació, el premi ha recaigut en la directora del programa de Radio Nacional d’Espanya No es un día cualquiera, Pepa Fernández; i finalment s’ha premiat la trajectòria del president sortint del Consell Regulador, Gustavo García.


El Consell Regulador

Els seus antecedents es remunten a l’any 1959, quan es van establir les normes de comerç dels vins escumosos i gasificats, on apareix per primera vegada el terme cava. Posteriorment l'Ordre del Ministeri d'Agricultura de 23 d'abril de 1969 reglamenta els vins escumosos i gasificats i, d’aquesta manera, queden reconeguts com a designació pròpia els escumosos elaborats pel “sistema clàssic de fermentació en ampolla i envelliment en cava” i es poden “caracteritzar els seus productes amb la denominació cava”. Aquesta definició va servir de base per designar el nom del producte.

Va ser l'any 1972 quan es va promulgar l'Ordre ministerial de 27 de juliol i es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos amb funcionament equiparable al de les denominacions d'origen. Amb aquesta disposició, el cava queda subjecte a normativa pròpia, quant a elaboració, producció i comercialització.

L'adhesió d'Espanya a la UE va comportar l'equiparació dels vins amb DO a vins de màxima categoria. Abans del Tractat d'Adhesió, el cava era l'única denominació específica espanyola que disposava d’una estructura pròpia, idèntica a la de les denominacions d'origen; la diferència residia en la delimitació de la zona i, per aquest motiu, a principi de l'any 1986 es va establir la “Regió del Cava”, que en delimitava la zona de producció. Així, el Cava queda protegit davant la UE i reconegut com a vi escumós de qualitat produït en una regió determinada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local