Resultats econòmics del 2013

Les exportacions de cava resisteixen

Dues terceres parts de la producció total de cava s’exporta. Tres països europeus concentren el 61% de les exportacions (Alemanya, Regne Unit i Bèlgica)

Generalitat de Catalunya. La presentació dels resultats econòmics del 2013 del sector del cava català

Generalitat de Catalunya. La presentació dels resultats econòmics del 2013 del sector del cava català

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha destacat que cal consolidar l’exportació com un dels principals eixos estratègics del sector del cava català. Segons Pelegrí, l’exportació ha permès que la crisi no castigués tan fort aquest sector i, per tant,  cal seguir apostant en aquesta direcció.

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la presentació dels resultats econòmics 2013 del sector del cava català. L’acte ha tingut lloc a l’Hotel Casa Fuster, al Passeig de Gràcia, amb la participació del president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, el director general d’Indústria Alimentària del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Fernando José Burgaz; el president de l’Institut del Cava, Jaume Gramona, i el president de Pimecava, Pere Guilera. A més, també hi eren presents el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i conseller delegat executiu de Prodeca, Jordi Bort, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila.

Durant la presentació, Pelegrí ha explicat que pràcticament dues terceres parts de la producció total de cava s’exporta i que tres països europeus concentren el 61% de les exportacions (Alemanya, Regne Unit i Bèlgica). “Tot i que exportem en pocs països, hi ha una tendència a l’obertura de nous mercats”, ha explicat el conseller. Tot i que durant l’any 2013 l’exportació en l'àmbit europeu ha caigut un 1,5%, als països tercers ha augmentat un 0,84%, i ha arribat a les 42.091 milers d’ampolles. És un creixement molt moderat i com a possible causa el conseller ha apuntat que el sector encara està trobant el seu espai en aquests països. “Estem en una fase incipient encara, i per tant, hem de treballar més per tal de consolidar-nos”.

El conseller també s’ha volgut referir al mercat interior, ja que pel que es pot desprendre de les últimes dades hi ha un estancament a la baixa d’aquest mercat. “Hem de fer un esforç conjunt perquè augmenti el consum de cava català a Catalunya, ha dit el conseller, ja que és un mercat que no podem abandonar” .

La qualitat, símbol de personalitat i identitat pròpia

El conseller també ha afirmat que el sector vitivinícola català elabora un producte de gran qualitat i amb molt valor afegit, i això és un element imprescindible per poder vendre i, per tant, prosperar.  En aquest sentit, Pelegrí ha volgut destacar la gran tasca que estan duent a terme les empreses vitivinícoles catalanes per posar en valor el cava, i per dignificar i augmentar preus per la seva qualitat a fi de generar una identitat pròpia.

“El cava no és el xampany del pobres i el consumidor cada cop entén més que pot comprar un cava de qualitat sense haver d’anar-se’n a un xampany. Aquest canvi de tendència és el que ens fa ser optimistes de cara el futur”, ha afirmat el conseller. Ara bé, segons Pelegrí cal que el consumidor entengui que hi ha diferents qualitats de games i que, per tant, no tot el producte pel fet de dir-se igual és de la mateixa qualitat.

Finalment, el conseller ha remarcat que ahir a la Conferència Sectorial d'Agricultura celebrada a Madrid va proposar que els Consells Reguladors s'incloguin a la nova PAC com a Organitzacions de Productors i puguin rebre també les ajudes que el reglament de la nova PAC inclourà per a fer promoció dels productes de qualitat i vinculats al territori.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local