CONFLICTE LABORAL

La piscifactoria de Vilanova, en concurs de creditors

L'empresa Ecologia Marina deu nòmines de diversos mesos a ex treballadors, si bé la intenció és continuar funcionant

Un ex treballador critica que l'empresa decidís “finançar-se a través dels treballadors” i que ''en la granja s'ha perdut una gran quantitat de peixos per no poder alimentar-los''

Míriam de Lamo. La piscifactoria de Vilanova

Míriam de Lamo. La piscifactoria de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Insta•lada al port de Vilanova des de l'any 2000, la piscifactoria Ecologia Marina ha entrat en concurs de creditors per falta de “liquidesa econòmica”, segons explica el seu propietari, Carlos Santoro Garcia. L'empresa continua funcionant però amb només dos treballadors -inicialment havien arribar a ser-ne 22-, i deu vàries nòmines als seus ex empleats. Ecologia Marina pertant al grup del sector de la piscifactories Proyecnova, que també té seu a Sant Pere Pescador.

“La majoria dels treballadors estem a l'atur sense cobrar les nòmines pendents i menys encara les indemnitzacions pels anys treballats, malgrat que existeixen sentències judicials que ens les reconeixen”, explica un ex empleat que prefereix quedar-se en l'anonimat. Aquest antic treballador sosté que “ha hagut una mala gestió per part del propietari”.

L'ex empleat assegura que “la mitjana de nòmines sense pagar és de menys o menys un any”, tot i que en alguns casos seria menor. L'antic treballador critica que l'empresa decidís “finançar-se a través dels treballadors” en no pagar-los el sou durant mesos enlloc de prendre altres mesures que permetessin la continuïtat de l'empresa. A més, afirma que el propietari els va informar vàries vegades “amb suposats crèdits que sempre eren a punt d'arribar però que en la realitat no existien”. “ Tots hem anat aguantant durant aquest temps amb la il•lusió de seguir endavant, però a poc a poc tot el personal s'ha vist obligat a denunciar a l'empresa i, després de les corresponents sentències judicials, a  abandonar el treball”, explica.

Per a l'antic treballador, “si el concurs de creditors s'hagués fet fa més d'un any les dues empreses potser haurien sobreviscut, ja que comptaven amb un gran estoc de peixos, a banda que no s'hagués perjudicat tanta gent, treballadors, petits proveïdors locals que van confiar en les empreses, etc.”. Segons l'ex empleat d'Ecologia Marina, “en la granja s'ha perdut una gran quantitat de peixos per no poder alimentar-los que, si s'haguessin portat al final del seu engreixament haurien aportat una gran quantitat de diners i no s'estaria en aquesta situació”.
La producció de peixos de Proyecnova començava a Sant Pere Pescador, on naixien els exemplars, que després s'engreixaven a la piscifactoria de Vilanova. L'empresa disposava de 800 tones de peix distribuïdes en fins a 16 gàbies. El propietari de l'empresa nega que s'hagin perdut peixos per no poder alimentar-los. “Ja no hi havia peixos, es van anar venent fins al maig de l'any passat”, explica Carlos Santoro Garcia.

El propietari de Proyecnova, amb més de 25 anys d'experiència en el sector de les piscifactories, destaca que la falta de crèdit ha estat el principal problema de l'empresa. El fet que es triguin 28 mesos entre que el peix neix i pot sortir a la venda obliga a “una liquidació addicional” que ara no concedeixen els bancs, segons Santoro. “No hi ha crèdit i a més les subvencions de la Unió Europea a través de la Generalitat tampoc no hi són”, explica. Santoro insisteix que “la idea és que l'empresa continuï i torni a crear ocupació a partir de l'any que ve”, destacant que el problema de Proyecnova “és com el d'altres moltes empreses” del país.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local