Teatro de los Sentidos

'Renéixer', de Teatro de los Sentidos, una important aposta cultural i turística a Sant Sadurní

Es tracta d'una aposta de l’Ajuntament per potenciar les activitats culturals a la vila i la dinamització artística del Centre d’Interpretació del Cava

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. 'Renéixer', de Teatro de los Sentidos, una important aposta cultural i turística a Sant Sadurní

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. 'Renéixer', de Teatro de los Sentidos, una important aposta cultural i turística a Sant Sadurní

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dijous a la tarda el celler del Centre d'Interpretació del Cava ha acollit la presentació de 'Renéixer', una coproducció de l'Ajuntament de Sant Sadurní i la companyia Teatro de los Sentidos. Es tracta d'una aposta de l’Ajuntament per potenciar les activitats culturals a la vila i la dinamització artística del Centre d’Interpretació del Cava, que vol involucrar la ciutadania, les entitats culturals, socials i artístiques, institucions, empreses del sector del cava, experts vitivinícoles... per tal d'aconseguir que l’experiència sigui, veritablement, un reflex de la memòria, la cultura i les tradicions de la població, arrelades profundament al cava, a la seva història i al seu procés d’elaboració. El director de la companyia, Enrique Vargas, va resumir en una frase el sentit de les seves creacions, on la curiositat, el reinventar-se, el silenci i la cerca de la identitat són la clau: “Un bon joc és una cosa molt sèria”.

Montse Medall, regidora de Cultura, Jep Bargalló, regidor de Turisme, Enrique Vargas, director de Teatro de los Sentidos, i Toni Vidal, gerent de la companyia, van presentar la iniciativa, un projecte d'altra banda difícil d'explicar donada la seva genuïnitat: experiències enlloc d'espectacles, 'imaginants' i no espectadors, immersió sensorial en comptes de narrativitat, una experiència poètica que parteix de la recerca antropològica i la investigació amb l'objectiu de crear dramatúrgia de la curiositat.

Una important aposta de les regidories de Cultura i Turisme, amb una inversió aproximada d'uns 50.000 euros. Jep Bargalló, en tancar l'acte, ho va resumir amb uns quants conceptes: “és aposta, inversió, 'event', nosaltres-els altres, casa, cava, identitat, és vida”.
Després de les primeres reunions de treball aquest estiu, es faran uns tallers gratuïts els dies 17 i 19 d'octubre i 3 i 7 de novembre, en què s'aprofundirà en el llenguatge sensorial, s'aprofitarà per conèixer més el municipi i fins i tot s'escollirà 3 o 4 actors o actrius perquè participin en les obres, que tindran lloc durant tres caps de setmana, el del 21 al 23 i el del 28 al 30 de novembre i el cap de setmana del 5 al 8 de desembre. Cada cap de setmana es faran diversos passis amb grups reduïts, que suposaran un total de 30 funcions. La voluntat és poder programar un espectacle cada any.

Treballar transversalment i potenciar el turisme cultural

La regidora de Cultura, Montse Medall, va presentar l'acte explicant l'origen del projecte, que es va iniciar quan un membre de la companyia Teatro de los Sentidos va trucar a la porta del servei de Cultura després d'haver visitat el Centre d'Interpretació del Cava: “L'espai, especialment el celler on som avui, amb la seva essència i memòria, l'havia captivat i endinsat en la dramatúrgia dels sentits amb que treballa la companyia. La seva proposta era treballar a partir de tots els elements estimulants que ens pot oferir el cava i interpretar-ho artísticament”.

Medall ha explicat que aquesta era una gran oportunitat per treballar amb el Patronat de Turisme i potenciar el turisme cultural: “Un projecte d'aquest tipus i tenint en compte que Teatro de los Sentidos és una companyia de renom internacional representava una aposta per la cultura, l'art i el turisme com a motors de desenvolupament de la nostra vila. D'altra banda, la companyia treballa d'una forma participativa, integrant-se i adaptant-se a l'espai on habiten i, en aquest sentit, representava una manera de buscar sinergies amb moltes persones i col•lectius diferents per continuar amb el nostre projecte habitual de dinamitzar i enriquir el programa lúdic i cultural de Sant Sadurní”, que és un dels objectius fonamentals que s'ha marcat el Servei de Cultura: “programar de manera que impregnem de cultura a totes les persones, amb proximitat, familiaritat i amb moltes ganes de fer arribar a tothom el que es mou i es cou al nostre país, potenciant, recolzant i donant visibilitat a les creacions artístiques. Programant també formats i experiències innovadores, amb varietat de registres. Per tant, tirar endavant Renéixer, aquesta coproducció que avui us presentem, era com una obligació pel nostre compromís amb la cultura i perquè suposa una experiència única, arriscada i que pretenem que es quedi en el cor i la memòria de tots els assistents al llarg del temps”.

Teatre innovador i de sensacions

El gerent de la companyia, Toni Vidal, va detallar el projecte: "Les instal·lacions acostumen a estar amb foscor, de manera que el públic pugui formar-ne part, escoltar-se, viure i experimentar coses. Per entendre el que fem s’ha de viure en primera persona", destacant-ne el treball de camp previ: "L’element important és fer una bona recerca en la memòria de la gent de Sant Sadurní. Per tal que la gent es trobi amb elements propis del poble, no només amb el cava, sinó que volem trobar altres mecanismes perquè surtin amb unes sensacions pròpies de la normalitat".

L'antropòleg Enrique Vargas, creador de la companyia, va aprofundir en el que fan i el que busquen i va destacar-ne tres elements: la importància del silenci, la necessitat de recuperar la il·lusió del joc com a eina d'autoconeixement i la identitat dels pobles com a element diferencial, sense caure en el provincianisme, junt amb la recerca d'universalització, sense caure en l'abstracció : “El més important és que reflexionem, una cosa es el que dic jo ara i una altra és el que vostès s’estan imaginant, el més important és el que l’altra persona s’imagina, nosaltres no parlem de públic, parlem d’imaginants perquè treballem amb la imaginació dels altres (...) Què serà de Sant Sadurní en un futur? Hem de mirar els records dels pobles, la identitat dels pobles, què és el que es recorda, els que no lluiten per la seva identitat desapareixen. Nosaltres busquem aquests punts forts d’identitat per evitar que tot es converteixi en un gran Macdonalds”.

Després de debatre amb el públic el títol de l'obra, mostrant que tot és possible en el procés de creació d'aquesta obra, Enrique Vargas es va aixecar per escenificar el conte del Papago, el qual va explicar per primera vegada en públic en català: “Per a mi aquesta experiència significa també entrar en profunditat a la llengua catalana”.

Jep Bargalló, regidor de Turisme, va cloure l'acte comparant el projecte que proposen amb els sopars amb els ulls tapats, on “l'experimentació i el viatge és el que t'emportes”. Va posar l'èmfasi en el concepte de “Culturisme”: muscular la cultura i el Turisme: “La proposta és trencar l’esquema que tothom té en ment del que és una representació de teatre. Tots hem sigut turistes i cerquem coses, busquem llocs, i en definitiva és això el que es vol aconseguir. Volem construir un esdeveniment de Sant Sadurní i que acabi arribant a nivell internacional. El que volem que trobi el turista ho hem de començar aquí promocionat el cava.

Teatro de los Sentidos

Teatro de los Sentidos és un nucli estable d’artistes-investigadors de múltiples disciplines i nacionalitats amb seu al Polvorí de Barcelona, que col·laboren estretament des de fa més de 20 anys, sota la direcció artística del seu creador, l’antropòleg Enrique Vargas. La companyia ha desenvolupat una pràctica que posa en relació el llenguatge sensorial, la poètica del joc i la creació teatral. El seu enfocament està basat en la comunicació corporal i sensorial, en la importància del joc, en les tradicions ancestrals i en el silenci com a condició necessària per la comunicació.

Crea espectacles de teatre innovador i experiencial que trenquen la barrera entre actor i públic: els espectadors són convidats a tenir un paper actiu, transformant-se en viatgers que són guiats i acompanyats pels habitants de l’espectacle a través d’un viatge oníric i simbòlic.
A més, tenen multitud de premis i reconeixements per la seva tasca i els 10 espectacles de creació pròpia que han presentat a nivell internacional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local