Confraria del Cava. Simposi dEnoturisme País del Cava
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
16-10-2014 08:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Confraria del Cava Sant Sadurní, juntament amb la Unió Empresarial del Penedès i enoturismePenedès, va organitzar dimarts al matí, la primera edició del Simposi d’Enoturisme País del Cava, que enguany es plantejava quins són els reptes de futur que s’han de marcar els diferents agents que treballen en aquest camp. La jornada, que va comptar amb la col•laboració de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, es va fer al celler del CIC Fassina de Sant Sadurní d’Anoia, i va comptar amb la presència de molts experts en la matèria que van repetir, sobretot, que una de les eines clau perquè el turisme del vi sigui un èxit és la col•laboració. Un centenar de persones van assistir a l’acte.
El Simposi el va obrir el president de la Confraria del Cava, Antoni de la Rosa i Torelló, que va recordar que el coneixement és “clau” per tirar endavant el sector. De la Rosa va apuntar que igual de necessària és la informació a l’hora d’elaborar vi, que quan s’ha de posar en marxa una experiència enoturística, i d’aquí, va destacar, la raó de ser de la jornada.
L’alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Maria Rosell, va ser la primera que va recordar la necessitat de què el sector del cava vagi unit si vol aconseguir grans fites. Rosell també va posar en relleu la importància del CIC Fassina com un dels pols d’atracció per a visitants a Sant Sadurní, a l’hora que va recordar que la capital del cava ja fa anys que rep milers de turistes interessats a conèixer els cellers que hi ha a la vila.
El primer ponent de la jornada va ser Jaume Salvat, responsable de projectes d’Enoturisme del Parc Científic i Tecnològic de la URV, que va destacar la formació i la informació com a eines bàsiques per desenvolupar un bon projecte turístic. Salvat també va posar èmfasi en la necessitat que les diferents empreses del sector deixin de fer-se la competència i treballin amb un objectiu comú, alhora que va recordar que no només els cellers són els que s’han d’implicar en el foment de l’enoturisme. Per això va apuntar que s’ha de crear una experiència global, que impliqui firmes de diferents sectors, que siguin capaces de satisfer les demandes, cada vegada més exigents, dels turistes.
Virgína Borges, directora de Método Marketing, va voler deixar clar que encara hi ha molta feina per fer en el camp de l’enoturisme, fent evident que la paraula no la reconeix ni la Real Académia de la Lengua. Borges, que va ser la que va reestructurar l’estratègia de comunicació de La Rioja, va recordar que encara que ara estigui molt de moda el turisme del vi, no és obligatori que totes les empreses s’hi sumin, i que les que ho facin n’han d’estar convençudes. Virginia Borges és de les que més èmfasis va posar en la necessitat que els cellers busquin aliances que els faci més fàcil la difusió de la seva oferta.
A banda de la part tècnica del congrés, n’hi va haver una de més pràctica, durant la qual es van poder conèixer les experiències enoturístiques de diferents cellers i administracions, que van exposar en una taula rodona Cristina Caules Ludwing, directora d’Enoturisme del Grup Codorniu; Joan Capellades, director del Patronat de Turisme de Sant Sadurní; Joan Guasch, del Departament de Comunicació de Segura Viudas; Miquel Herrero, soci fundador de Cava Emotions, i Marius McGuinness, del festival Vinyasons.
La subdirectora general de Programació Turística de la Generalitat, Carme Rubió, va donar detalls de la tasca que s’està fent des de l’administració, per potenciar l’enoturisme a Catalunya. Un dels projectes més destacats és la senyalització unitària que el Govern vol crear per a les dotze DOs catalanes, que faciliti als turistes reconèixer els atractius de cada zona. Rubió també va avançar que la Generalitat treballa en la creació dels Premis d’Enoturisme, que es lliuraran l’any que ve, i que volen reconèixer la feina de les empreses que treballen en aquest camp.
El debat de la jornada el va centrar la taula rodona que va tenir com a protagonistes el president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet; el director general de l’INCAVI, Jordi Bort; el diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ramon Riera; el president de la Unió Empresarial del Penedès, Santi Carda, i el president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Santi Soler. Tots ells van desgranar quins són els reptes que, segons el seu criteri, té l’enoturisme al territori, posant de manifest -una vegada més-, la necessitat de cooperar i de seguir treballant per aconseguir que els productes que es fan a la zona siguin de la màxima qualitat. També van apuntar la necessitat de creure en la feina que es fa, i que siguin els ciutadans els que també serveixin de prescriptors de les bondats del territori.
Carles Capdevila, director del diari Ara, va oferir una de les ponències que va generar més expectació, durant la qual va assegurar que bona part de l’èxit dels projectes que es posen en marxa és l’actitud. Capdevila va reconèixer que estem vivint un moment difícil, però històric, que ofereix moltes oportunitats als que vulguin aprofitar-les. El periodista va assegurar que el Penedès ho té tot de cara per teixir una bona oferta turística, i la única cosa que ha de fer és creure-hi i treballar dur per fer-ho realitat.
La darrera conferència va ser la de la doctora Montse Nadal, coordinadora del curs de postgrau de sommelier de la URV, que va explicatr els maridatges que més tard es van poder tastar durant en el dinar servit per Cal Blay al pati de la Fassina.
L’encarregat de clausurar el Simposi va ser el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, que va reconèixer que el sector del cava gaudeix d’una posició “molt sòlida i rellevant” dins l’economia del país “que cal aprofitar”, va dir el conseller. Puig també va apuntar que ja és hora que les empreses catalanes comencin a “pensar en gran”, i es dediquin més a “col•laborar i no tant a competir”, com s’ha fet tradicionalment a Catalunya.
Entre d’altres col•laboracions, el Simposi d’Enoturisme País del Cava, va comptar amb el patrocini de Marc Martí i Manter.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!