Segona mà

La Fundació Humana va recollir més de 42 tones de roba usada al Garraf durant 2014

Es calcula que una persona compra anualment uns 16 kg de roba i que un percentatge significatiu s’utilitza molt poques vegades

Humana. La Fundació Humana va recollir més de 42 tones de roba usada al Garraf durant 2014

Humana. La Fundació Humana va recollir més de 42 tones de roba usada al Garraf durant 2014

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fundació Humana va recollir més de 42 tones de roba usada al Garraf durant 2014. Es tracta d'una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que des de 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant el reciclatge i la reutilització tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda social al territori més proper. La fundació està present a sis municipis de la comarca, on hi té instal•lats 32 contenidors per a la recollida de ropa i calçat.

“La recollida selectiva de roba gairebé es manté en els mateixos registres de l’any anterior malgrat el context econòmic del nostre entorn”, explica la responsable de Recollida de Catalunya, Mariana Franzon, “això es deu a la conscienciació dels ciutadans respecte a que la roba pot tenir una segona vida, i a que la reutilització i el reciclatge són fonamentals per a protegir el medi ambient. Tot plegat és fruït de la tasca que realitzen les entitats públiques i les entitats del tercer sector amb una finalitat social”

Els municipis on s’hi va recull roba són: Vilanova i la Geltrú (15.569 kg), Cubelles (9.790 kg), Sant Pere de Ribes (9.421 kg), Sitges (4.595 kg), Olivella (2.504 kg) i Canyelles (947 kg).

Es calcula que una persona compra anualment uns 16 kg de roba i que un percentatge significatiu s’utilitza molt poques vegades… fins que finalitza la seva vida útil a les escombraries o, en el millor dels casos, en un contenidor de residu tèxtil. De totes les peces que anualment no fem servir, només una de cada cinc es diposita en un contenidor de residu tèxtil o es lliura a una organització especialitzada en reutilització. Tanmateix, un altíssim percentatge de la roba que ja no ens serveix es pot utilitzar de nou, reduint així el volum de residus i estalviant aigua i energia. Perquè, si la roba ja està produïda, cal destruir-la i produir-la novament?

Reducció de les emissions

La reutilització i el reciclatge tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats pels ciutadans: cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. La recollida de roba és un servei gratuït per als municipis i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans. Humana té instal•lats 1.362 contenidors a uns 200 municipis de Catalunya.

A més, qualsevol ciutadà pot quantificar quina és la seva aportació al medi ambient en dipositar una bossa de roba usada al contenidor: es tracta de la calculadora de l’entitat Aeress, una eina que permet introduir-hi el número de peces a reutilitzar i la seva traducció en emissió de CO2 evitat.

Des de l’inici de la seva activitat a Catalunya fa gairebé 30 anys, l’objectiu d’Humana ha sigut gestionar de manera eficaç les donacions de roba usada i incentivar-ne un consum responsable. És una finalitat compartida per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que pretén reduir la generació primària total de residus de Catalunya, incrementar el coneixement entre la població de l’oferta existent de productes reutilitzables o de segona mà, i fomentar l’allargament de la vida útil dels productes.

Accions socials

Gràcies a la gestió del tèxtil usat, Humana desenvolupa projectes de cooperació a països del Sud: són projectes de llarga durada, coordinats amb les polítiques de desenvolupament dels governs dels països beneficiaris i es duen a terme en àmbits com l’educació, la salut, la formació professional, la integració social, el desenvolupament agrícola o el sanejament, entre d’altres.

A Catalunya, Humana hi promou la protecció del medi ambient amb tallers de reciclatge i sensibilització (n’hem fet a una trentena de municipis durant 2014); el lliurament de bons d’ajuda a la vestimenta (n’hem repartit 410 a 15 municipis per un valor total de 12.300 euros, un 32% més que l’any anterior); col•laborem o donem suport a entitats com ara el Col•legi d’Economistes de Catalunya o l’Associació Moda Sostenible Barcelona, o iniciatives com la Setmana Europea de Prevenció de Residus o la Festa Major de Gràcia. També hem donat suport econòmic a projectes socials a 16 municipis, gestionats pels respectius departaments de benestar social.

Recentment, Humana i l’Obra Social “la Caixa” van signar un conveni d'adhesió perquè, a través del programa Incorpora de l'entitat financera, s'afavoreixi la incorporació de persones en risc de vulnerabilitat a la plantilla de l’ONGD. Humana Fundació Pueblo para Pueblo compta amb una plantilla de 148 treballadors a Catalunya, sis dels quals es trobaven en risc de vulnerabilitat i han estat contractats en virtut d'acords amb diferents entitats.

A més, han posat en marxa a Lliçà d’Amunt un projecte d’agricultura social urbana anomenat “Conreem el clima i la comunitat. 3C”.

Reutilització, reciclatge i CDR

Les peces dipositades als contenidors d'Humana tenen dues destinacions: una part s'envia a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i la resta es ven a empreses de reciclatge. Les peces enviades a la planta es distribueixen així:

- Un 13% de la roba classificada es destina a les botigues de segona mà d’Humana: en tenim 12 a Barcelona i una a L’Hospitalet de Llobregat.
- El 50% es tracta de roba qualitat Àfrica, que o bé s'envia directament a les nostres contraparts o socis locals en aquest continent per a ser venuda a preus baixos a comerciants amb la finalitat de satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l'activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament, o bé es ven a empreses especialitzades en reutilització tèxtil.
- En un 30% dels casos el seu estat no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge.
- El 7% es destina a la generació de combustible derivat de residu (CDR) per a la seva valorització energètica.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local