Ètica i Empresa

L'ADEG advoca per lluitar contra la desigualtat empresarial

'És desitjable que l’empresa retorni a la societat part del valor que la societat li ha donat, especialment al territori proper, tot contribuint al seu desenvolupament social, econòmic i ambiental'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Any ADEG 2015 està dedicat al binomi Ètica i Empresa. El nucli d'opinió de l'organització empresarial ha començat per fer una reflexió sobre l’ètica empresarial i la desigualtat social i ampliar el focus també a la desigualtat empresarial. Es considera que l’ètica en les pràctiques empresarials és un element necessari per evitar les desigualtats, però no és l’únic. I així, mentre l’ADEG defensa el comportament ètic dels empresaris, denuncia també les desigualtats derivades de comportaments, en ocasions poc ètics, en l’entorn polític i econòmic.

El think tank de la primera associació empresarial del Penedès i el Garraf posa el major èmfasi en la necessitat de fixar com a prioritat la lluita comuna a favor de l’ètica i contra la desigualtat.

En el document de referència que acaba d'editar el grup d'opinió de l'ADEG s'afirma que "les empreses generen una important contribució a les comunitats on estan ubicades. Per la seva pròpia naturalesa les empreses interactuen amb el seu entorn local generant impactes positius (p.ex., creant llocs de treball, dinamitzant econòmicament el territori, etc.), però també generant impactes negatius (p.ex. contaminació, impacte sobre el paisatge, etc.). És desitjable que l’empresa retorni a la societat part del valor que la societat li ha donat, especialment al territori proper, tot contribuint al seu desenvolupament social, econòmic i ambiental."

En relació amb la desigualtat social, el text editat pel think tank de l'ADEG exposa que "l’economia va millor quan menys desigualtats es donen a la societat. Sembla obvi, per tant, que la lluita contra la desigualtat ha de ser una constant dels empresaris i de la resta d’actors econòmics. Ens han de preocupar les desigualtats econòmiques que es produeixen en el marc d’una societat de la què tothom n’ha de formar part, i també en el marc d’un sistema econòmic on tothom ha de poder jugar el seu paper sense veure’s arraconat. L’exclusió social és un patiment pels que la viuen, però és un mal negoci per a la resta de la societat."

Un altre apartat del document, en relació amb la desigualtat empresarial, es centra en la desigualtat que es dóna entre les grans empreses i les empreses petites i mitjanes. "És evident que existeix una elit empresarial identificada amb la gran empresa, que pot influir en el poder polític, i com a conseqüència en la legislació, la contractació pública o el tractament fiscal." Al final, "els petits i mitjans empresaris hem de demanar una major transparència i un respecte més gran per a les lleis del mercat. Hem de ser vigilants amb la concentració de poder, i reivindiquem un tracte just en la legislació i la fiscalitat. Per això exigim als representants públics que actuïn amb independència i lleialtat cap a tota la societat." 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local