Assemblea Nacional Catalana

La independència, cada cop més urgent per a l’empresa, segons un estudi de l'ANC

L’economista i membre del Secretariat Nacional de l’ANC Jaume Terribas diu que els números desactiven la política de la por del govern espanyol

Presentació de l'estudi que l'ANC va fer sobre l'impacte de la independència en el teixit empresarial català, a la seu de la UEP. UEP

Presentació de l'estudi que l'ANC va fer sobre l'impacte de la independència en el teixit empresarial català, a la seu de la UEP. UEP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’economista, exsecretari del Col·legi d’Economistes i membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jaume Terribas, va assegurar ahir que els números desactiven i deixen sense efecte la política de la por que practica el govern espanyol. Terribas ho va dir en una trobada amb empresaris celebrada a la seu de la Unió Empresarial del Penedès (UEP) on va presentar l’estudi Impacte de la independència en l’empresa. La visió de l’ANC.

Segons aquest treball, la independència és cada vegada més urgent per a l’empresa catalana, ja que “mentre no s’aconsegueixi la independència, el govern espanyol mantindrà el sistema de finançament que minva els pressupostos de la Generalitat; els serveis se seguiran degradant; es posarà en risc el cobrament de les pensions; i es continuaran fent inversions improductives mentre les inversions necessàries per Catalunya continuaran sent només grans promeses.”

L’estudi, elaborat a partir de l’anàlisi del model econòmic català basat en l’esforç, la perseverança i el lideratge pretén destapar les potencialitats que Catalunya té com a Estat independent des del punt de vista econòmic i empresarial. I conclou que “per a l’empresa, des d’un punt de vista estrictament econòmic, la república catalana és viable, necessària i urgent”. Els analistes asseguren que la permanència a Espanya tindria nous costos com a conseqüència de l’actitud del govern espanyol, que no para de posar en marxa mesures d’ofec. I, en canvi, els números demostren que l’economia catalana pot garantir el cobrament de les pensions, l’equilibri en els serveis i les inversions en infraestructures productives.

A més, segons l’estudi de l’ANC, hi ha molts motius econòmics i jurídics que garanteixen que Catalunya, després d’un procés de transició, seguirà dins d’Europa i que continuarà utilitzant l’euro. Els economistes que han participat en la redacció del document creuen que, en interès de Catalunya, Espanya i la Unió Europea, ningú no implantarà cap nou aranzel. I que el caràcter democràtic, pacífic i formal del procés permet garantir la seguretat jurídica i el marc de relacions mercantils internacionals, afavorint la llibertat de circulació de les persones, mercaderies i capitals. Això fa pensar que el comerç es podrà fer amb la mateixa o major llibertat que ara.

L’estudi conclou també que, per dimensió, per competitivitat, Catalunya té una mida molt adequada per competir en un mercat globalitzat. I recorda que els estats petits també són millors exemples de bona gestió: dimissions exemplars (Bèlgica, Suècia Dinamarca...); democràcia més real i participativa (Suïssa); fiscalitat més justa, progressiva i proporcionada a la renda (Àustria); persecució del frau (Noruega); l’administració i els serveis públics es dimensionen i gestionen per professionals (Escandinàvia).

L’ANC creu que és probable que hi hagi un cert boicot comercial, però també creu que el seu impacte sobre l’economia catalana serà transitori, reduït i assumible. I que a llarg termini, el creixement serà molt important. “En el marc del nou Estat, amb la recuperació del dèficit fiscal, amb la inversió en infraestructures que ens comuniquin millor amb l’exterior, amb finançament i capacitat normativa pròpia que millori l’acció exterior, les empreses veuran potenciada la seva activitat”, diu l’estudi. Segons l’ANC, “tot plegat ajudarà a impulsar de nou el consum i la normalització de l’ocupació, i podria facilitar el retorn dels joves que han hagut de marxar a l’estranger com a conseqüència de la crisi”.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local