Coworking Taller Estruch. EIX
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
05-07-2015 07:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’expansió del coworking s'ha quedat a mitges a Vilafranca. La mala qualificació en emprenedoria que recentment atorgava l'índex de competitivitat de l'ADEPG a l'Alt Penedès, queda reflectida de manera directa en aspectes com aquest, que no s’han desenvolupat a la capital altpenedesenca de la mateixa manera que en altres parts del territori català durant els darrers cinc anys.
Tot i això, Vilafranca compta amb tres espais destinats amb una àmplia ocupació. Un d'elles és el Coworking Taller Estruch, al carrer Amàlia Soler; un altre és Coworking Penedès, situat al Polígon del Clot de Moja; i el darrer és A+I+F Coworking, situat al Balcó de Les Clotes.
Fèlix Giralt, director de Coworking Taller Estruch explica que “a dia d’avui comptem amb vuit persones de diferents empreses, la majoria autònoms amb negocis propis que treballen des d’allà”. El nombre ha estat semblant durant els més de tres anys que porta en funcionament: “ha anat fluctuant l’entrada i sortida de gent, alguns però, hi són des del principi”. Giralt també explica que “hi cabria algun empresari més, però tenim bona ocupació. Amb tot, no es pot dir que sigui un negoci lucratiu”.
Giralt remarca que “el sistema és interessant, perquè serveix per treballar diferent. La major part dels que hi som treballàvem des de casa. D’aquesta manera, per una banda, t’estalvies les despeses d’una oficina i, per altra, no estàs sol, estàs acompanyat”. Seguint en aquesta línia el director recalca que “en haver-hi gent de diferents sectors es generen sinèrgies entre ells”.
A Vilafranca, el cost per estar en una comunitat de coworking oscil·la entre els 150 i els 200 euros, i permet disposar d’espai de treball propi, sales de reunions, connexió a Internet i WIFI, material d’oficina, compartir les despeses de llum i aigua, entre d’altres.
Amb tot, on sí que queda palès que el coworking no ha explotat a Vilafranca és al Centre Àgora (la seu del servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament), que compta des de fa més d’un any amb un projecte d’adequació d’una nau industrial per a tal finalitat amb fase d’execució sine die. L’alt cost del projecte i la sensació que no hi ha prou demanda perquè valgui la pena la inversió ho ha deixat en stand by.
Així ho explica Rosa Figueras, directora del centre: “a Àgora disposem de diferents naus industrials, en no haver-hi demanda per instal·lar noves empreses ens vam plantejar adaptar-ne una per al coworking”, quan apuntava a fenomen creixent, “però tot i tenir el projecte, que implicaria tenir una nau amb dos nivells, s’ha quedat parat perquè tampoc hem rebut demanda”.
Figueras expressa que “li donem moltes voltes per aprofitar els espais del viver d’empreses per fomentar l’emprenedoria”, però la decisió de no tirar endavant, de moment, el projecte està reforçada per situacions “com el conveni signat el 2014 entre el Centre Àgora i Startups Penedès, mitjançant el qual s’adequaria una sala de reunions del recinte en el cas que sorgissin iniciatives d'aquest tipus a nivell tecnològic, però no n'hi ha hagut cap”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!