Joves Agricultors

ASAJA: un bric de llet per sota els 65 cèntims fa sospitar de la qualitat i de pràctiques il·legals

L'associació agrària assegura que la venda per sota el preu de cost acaba repercutint en el granger

Vaques de la granja Can Gel de Dosrius. ACN

Vaques de la granja Can Gel de Dosrius. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Asaja, Associació Agrària de Joves Agricultors, sospita de la "qualitat i de les "pràctiques il·legals" que hi pot haver al darrera dels brics de llet que es venen per sota els 65 o 70 cèntims el litre. Segons l'organització, hi ha superfícies comercials d'origen francès o alemany que utilitzen la llet com a reclam i que porten a la pràctica el que es coneix com la venda a pèrdua, que és vendre per sota el preu d'adquisició. ASAJA ho troba un "inconvenient" perquè el perjudicat acaba sent el granger de base. Els ramaders, d'altra banda, es continuen queixant de l'entrada de llet procedent de països com França, que venen els seus excedents lactis a l'Estat a preus molt baixos i "rebenten el mercat"

Els ramaders venen la llet a 30 o 32 cèntims el litre a les grans companyies. "I s'han arribat trobar brics de llet que es venen a 30 cèntims el litre en supermercats!", lamenta Joan Gel, membre i portaveu d'ASAJA. Gel assegura que "si fas números", les xifres no encaixen. Segons ha explicat, als 30 o 32 cèntims per litre s'hi han de sumar després les despeses del transport, l'elaboració, l'envàs i la distribució. Partint d'aquest recorregut, un bric d'un litre de llet que es posi a la venda per sota els 65 o 70 cèntims és sospitós, ha assenyalat.

El portaveu d'ASAJA es refereix a la llet de marca blanca, que algunes grans superfícies utilitzen com a reclam i la venen per sota preu de cost. És el que es coneix com la venda a pèrdues, una pràctica "il·legal", segons ha assenyalat Gel. La llet, en aquest cas, pot provenir de sobrants de les grans marques o d'excedents de països com Bielorussia o França.

De fet, l'entrada de llet d'aquests països és un altre dels problemes amb què es troba el sector lleter. Es tracta de llet sobrant, que es ven a l'Estat a preus molt baixos i que "rebenten el mercat". Segons ASAJA, tot plegat acaba repercutint en el granger, en tant que les marques que es veuen afectades són "les que aposten per la qualitat i pels productors locals".

Desaparició de les quotes

El passat mes de març van desaparèixer les quotes de producció fixades per Europa. Des d'aleshores " hi hagut un cert increment de la producció però no ha estat cap exageració", ha puntualitzat Gel. El membre d'ASAGA ha avisat que ara "hi ha un increment de la posició de força de la indústria, que té la llibertat de comprar-nos o no". El futur del sector "està en mans de la industria", ha reblat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local