Javier Ibars, director de Relacions Laborals de Foment del Treball, abans de començar la roda de premsa. ACN
ACN/ J.R. Torné |
Barcelona
19-10-2015 15:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La taxa d'absentisme laboral ha crescut fins un 4,4% al conjunt de l'Estat durant el 2014 i ha trencat així una tendència a la baixa d'aquest fenomen que s'havia produït entre 2008 i 2014. Segons l'Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva elaborat per Foment del Treball, de les 251 hores no treballades el 2014, 189 corresponen a vacances, permisos, formació i representació sindical, 60 hores són relatives a incapacitats temporals, maternitat i conflictes laborals i 2,7 hores són absentisme no justificat. Segons els autors de l'estudi, aquest absentisme es podria reduir amb un millor control per part de l'empresa i un paper més actiu de les mútues i els instituts de salut públics.
Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat la taxa d’absentisme va créixer fins a l’any 2007 i a partir d’aquest any es va produir una disminució constant i rellevant entre els anys 2008-2013, coincidint amb els anys de crisi econòmica. En canvi, a partir del 2014, s’ha produït un repunt de les baixes d’incapacitat temporal. Al llarg del 2014, doncs, va repuntar fins al 4,4% al global d'Espanya, tot marcant el final d'una tendència de reducció d'absentisme que havia durat 6 anys, des de 2008 fins a 2013.
Davant d’aquest escenari, Foment del Treball proposa mesures com un paper més actiu de les mútues i dels serveis mèdics de les empreses i potenciar l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS). Així mateix, la patronal vol fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les interrelacions entre el personal mèdic dels serveis públics de salut i els serveis mèdics de Mútues i empreses i potenciar els recursos i actuacions del ICAMS i la seva coordinació amb les empreses.
D’altra banda, la patronal catalana també proposa el reconeixement de competències a les mútues per expedir altes mèdiques en tots els supòsits (incloent els processos de contingències comunes) i potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada. L’estudi de Foment també aconsella la supressió de l'obligació empresarial de pagament de la prestació des del quart al quinzè dia de la baixa per incapacitat temporal i la revisió de les llistes d'espera amb l'objectiu de reduir-les evitant costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!