Els representats de les tres organitzacions signen l'Acord Interprofessional de Catalunya. ACN
ACN |
Barcelona
12-11-2015 23:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La patronal Foment del Treball i els sindicats UGT i CCOO de Catalunya han arribar a un preacord sobre el pacte interprofessional de Catalunya. El document definitiu es podria signar la setmana vinent, segons ha avançat TV3 i han confirmat fonts patronals i sindicals aquest dijous a l’ACN. L’esborrany, amb data del 6 de novembre, posa èmfasi en la necessitat de regular la major demanda de flexibilitat laboral per part de les empreses per assolir un nou model econòmic de “competitivitat responsable i sostenible”. El text també reconeix la “necessitat” dels treballadors de major formació professional per accedir a una major “seguretat laboral i perspectives de futur”.
Segons el document, empreses i treballadors “han de fer front amb més agilitat a les adaptacions en matèries de producció o activitat. Les empreses requereixen adaptacions tecnològiques, organitzatives, i, en casos concrets, processos de transició importants. És per això que la configuració d’un nou model de competitivitat responsable i sostenible requereix incorporar en els Convenis Col·lectius aquells elements estratègics que garanteixin el desenvolupament de l’empresa o sector i de les persones treballadores implicades”.
El preacord assenyala que el concepte de flexibilitat va més enllà de la gestió del temps de treball i incorpora altres elements com la contractació i l’ ocupació, la mobilitat i la polivalència, les modificacions de les condicions de treball i el salari, entre d’altres, “que necessàriament s’interrelacionen, ja que l’aplicació de models d’organització d’empresa més flexible requereix un tractament integral”. Les organitzacions signants coincideixen en destacar la “rellevància cabdal de la flexibilitat negociada en les diverses vessants i condicions de les relacions laborals”.
Segons el text, els convenis col·lectius podran articular fórmules de flexibilitat “amb la perspectiva que els mecanismes d’adaptació interns són preferibles als ajustos d’ocupació” i es recomana a les parts que utilitzin la flexibilitat interna com a mecanisme per evitar acomiadaments. Així mateix, els convenis col·lectius podran establir davant de nous contractes indefinits la preferència pels treballadors que hagin estat contractats temporalment o subcontractats.
Increments salarials i productivitat
En la mateixa línia, el preacord fixa que els increments laborals s’hauran d’establir en base a la productivitat, i ja no a la inflació com havia passat anteriorment. Per això, s’inclou un apartat que preveu “una retribució o compensació a les persones treballadores per innovació o invenció”.
Entre d’altres aspectes, el preacord també ratifica les competències del Tribunal Laboral de Catalunya com a organisme extrajudicial de resolució de conflictes laborals, estableix els mecanismes de resolució pacífica i acordada de les negociacions col·lectives i regula els règims de subcontractació i subrogació de contractes entre empreses i treballadors.
Ultraactivitat dels convenis
Sobre la ultraactivitat dels convenis, el preacord determina que, davant d’una possible pèrdua de vigència, s’han de “mantenir una proactivitat que comporti la renovació i actualització dels convenis”. Per això, es recomana la inclusió en tots els convenis col·lectius sectorials o d’empresa, que no incloguin una regulació específica que estableixi la seva pròpia ultraactivitat indefinida, d’una clàusula que garanteixi la continuïtat del procés de negociació.
Per últim, el preacord estableix mesures “per a la igualtat efectiva de dones i homes”, que tinguin en compte el respecte a la igualtat i la no discriminació pel que fa a la selecció i contractació, la classificació professional i valoració de llocs de treball, el sistema de remuneració i estructura salarial, la promoció en el treball, la formació professional, la conciliació de la vida personal i laboral i l’avaluació de riscos laborals tenint en compte la perspectiva de gènere.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!