ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Sadurní d'Anoia
27-11-2015 20:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Finalment no hi haurà vaga del sector del cava per la campanya de Nadal. Els sindicats han decidit desconvocar l'aturada anunciada, després d'haver arribat a un principi d'acord amb les patronals sobre el nou conveni laboral. Gairebé un any més tard d'haver iniciat les negociacions, aquest divendres les dues parts s'han trobat en una última i llarga reunió de gairebé cinc hores on han arribat a una entesa i han signat els punts bàsics de les condicions laborals dels propers tres anys. Un dels esculls principals fins ara era l'increment salarial, que treballadors i patronals han resolt acordant un increment de l'1'5% pel 2016, un 1% pel 2017 i apujar els salaris un 0,5% a partir del 31 de desembre del 2017.
El responsable del sector de Begudes de la Federació Agroalimentària de CCOO, Antonio Domínguez, ha atribuït part de l'acord a la pressió que suposava la convocatòria de vaga coincidint amb la campanya de Nadal. Així i tot, ha reconegut a l'ACN que ara els treballadors es senten "descansats". "Millor haver-nos estalviat aquest sacrifici", ha apuntat, en referència a la reducció de sous que hagués comportat l'aturada. Per aquest motiu, Domínguez ha fet una crida a "fer pinya per tirar el sector endavant i arribar bé a la campanya de Nadal".
A banda de l'increment salarial interanual, un altre dels punts que mantenia enrocats els sindicats era la creació d'un nou contracte de treball per a empleats novells. Finalment, sindicats i patronals –Institut del Cava i Pimecava- han acordat que els treballadors que s'incorporin per primer cop al sector cobraran el 82,5% del sou, i l'empresa es compromet a fer-los fixes en condicions estàndards després de dos anys. Si això no es produís, la companyia indemnitzarà el treballador retornant-li la part de sou retinguda per manca d'experiència.
Des de l'Institut del Cava, Pere Nin, membre de la direcció i responsable de les negociacions, ha aplaudit l'entesa per crear un contracte que s'ajusti a les capacitats d'una persona que s'incorpora al sector. "Recuperem la figura de l'aprenent", ha aclarit. Nin ha assegurat que el pacte en aquesta qüestió i en els increments salarials, demostra que "les posicions no estaven tant allunyades", i ha afirmat que el preacord s'ha pogut signar aquest divendres "a base de posar ganes i il·lusió".
Pere Nin ha reconegut que les dues parts han hagut de cedir, amb la voluntat de "no perdre per guanyar-hi tots". Entre altres qüestions, les patronals han hagut d'aparcar la regulació dels dies laborables pels treballadors contractats en període de verema. Segons ha explicat, la voluntat de l'Institut del Cava i Pimecava era que els treballadors veremessin de dilluns a diumenge, però finalment aquesta qüestió s'ha mantingut com estava -amb jornades de dilluns a divendres- i no s'ha inclòs al conveni.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!