ACN |
Barcelona
08-02-2016 12:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha criticat aquest dilluns la permissivitat de les administracions públiques contra el 'top manta', que ha qualificat d'"intolerable", i ha situat aquesta activitat com a "més propera als entramats mafiosos que a la pobresa dels més vulnerables". Per això, ha reclamat una "actuació acurada i decidida" contra les organitzacions que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats. Per Ribó, les principals víctimes del 'top manta' són els venedors o manters i ha advertit que si l'administració mira cap a un altre costat els perjudica més que no beneficia i ha suggerit, si s'escau, proporcionar-los allotjament, formació ocupacional i prendre mesures per regularitzar la situació administrativa dels qui ho requereixin.
D'altra banda, el Síndic de Greuges també recomana la necessitat de plantejar campanyes informatives i de sensibilització del consumidors sobre els seus drets i obligacions i així siguin conscients sobre les repercussions negatives que suposa adquirir aquests productes al 'top manta'.
Aquestes són només algunes de les principals conclusions de l'informe presentat pel Síndic sobre l'actuació d'ofici iniciada l'octubre de l'any passat. La investigació ja tenia el precedent d'una altra actuació oberta a l'estiu després de la mort d'un venedor 'top manta' a Salou. Ribó ha reclamat "solucions factibles" al Govern i precisament aquest dilluns ha convidat a una reunió els representants de les entitats socials i dels gremis de comerciants, els membres de diverses associacions afectades i alguns responsables de l'Administració i de les entitats municipalistes.
Per Ribó, cal distingir la situació dels venedors del 'top manta' de la dels entramats mafiosos o xarxes de crim organitzat que exploten i que promouen la falsificació i la importació il·legal que distribueixen els manters i recorda que aquests darrers acostumen a ser persones immigrants en situació social molt precària o en exclusió social que només volen guanyar-se la vida.
A banda, el Síndic també constata que més enllà de les implicacions socials i de consum, el 'top manta' comporta, majoritàriament, la venda de productes falsificats i, per tant, cometre un presumpte delicte contra la propietat industrial i intel·lectual, junt amb una ocupació irregular de l'espai públic, ja que no es disposa de la llicència municipal necessària, ni es recapta l'IVA ni cap impost municipal. A més, subratlla que representa un cap de competència deslleial amb els comerços que segueixen la normativa.
La investigació abasta tot Catalunya, però també inclou casos concrets de Barcelona, Salou, Sitges, Roses i el Vendrell. Per aquest motiu, el Síndic ha demanat informació a tots aquests ajuntaments, a la Diputació de Barcelona, a l'Autoritat Portuària, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!