Fabián Mohedano explica el projecte de la reforma horària a la biblioteca Cardona. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
10-03-2016 18:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La biblioteca municipal Armand Cardona Torrandell va acollir dimecres la xerrada: “Ara és l'hora: la reforma horària”, a càrrec de Fabián Mohedano, diputat al Parlament de Catalunya i impulsor de la proposta. En la xerrada, presentada i conduïda per la vilanovina Assumpta Baig, que també és promotora de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Mohedano va explicar els trets bàsics de la proposta, que s'està discutint al Parlament.
L'objectiu és que els ciutadans puguin racionalitzar els seus horaris, dinant a la una del migdia, sopant a les vuit del vespre, i dormint vuit hores. “El problema és que no esmorzem al matí, ho fem a mig matí; no dinem a les 12 o la una, sinó a les tres de la tarda; sopem a les deu de la nit i dormim sis hores”.
A la resta d'Europa a les 9 del matí hi ha un 80% de gent treballant. Al nostre país, fins a les 10 o les 11 no hi ha un 80 per cent de gent treballant. I a l'hora de plegar igual: a les 5 de la tarda a Europa ja són a casa, i aquí treballem fins a les 6, les 7 o les 8. “Segons el ritme biològic, les millors hores per treballar, les més productives, són de 9 a 12. Però nosaltres a aquelles hores amb prou feines hem sortit a esmorzar o arribem a la feina. Pel que fa als horaris escolars, haurien de ser de 9 a 3, i així les activitats extraescolars serien de 3 a 6 en comptes de fer-se de sis a deu de la nit”.
Segons Mohedano, amb la reforma horària pot augmentar la productivitat un 30% i millorar el clima laboral. Per això cal canviar la mentalitat a l'administració, als serveis, al comerç i a la comunitat educativa.
Els promotors de la reforma horària no volen parlar de “conciliació”, perquè diuen que quan la gent sent aquesta paraula ja desconnecta. Prefereixen abordar-ho des de la visió de salut pública, i posen d'exemple el fracàs escolar, que sempre s'analitza des de la qualitat del sistema educatiu o la docència, però mai es plantegen si els nens i nenes dormen les hores corresponents o fan els deures amb els pares a la tarda, la qual cosa és poc probable perquè molts estan treballant.
La iniciativa pretén donar més temps a la gent per a que faci el que vol fer, millorar el temps de lliure disposició. Si compactem les jornades laborals hi haurà més marge per estar amb els fills, anar al gimnàs o implicar-se en el món associatiu.
La xerrada està emmarcada dins la programació de la 4a Setmana del Món Laboral que se celebra aquests dies a les biblioteques municipals. Avui dijous a les vuit del vespre, la biblioteca Joan Oliva acollirà la presentació del llibre "Marca eres tú. Cómo mejorar tu futuro profesional a través de tu marca personal", a càrrec d'Eva Collado, autora del llibre i consultora de gestió estratègica del capital humà en innovació, transformació i digitalització de persones, formadora i escriptora. L'acte el presentarà Carme Gatell, empresària i membre de Dones d'empresa Penedès-Garraf (secció d'ADEPG).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!