Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-04-2016 13:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Agència Pública d'Innovació Neàpolis ha presentat aquest dimecres al matí la jornada ‘El nou FEDER 2014-2020. Finançament per a la innovació i la internacionalització territorial'. Una sessió de treball adreçada a representants de l'àmbit universitari i de recerca; empresarial; administració i ciutadania, que conformen l'anomenada quàdruple hèlix, amb interès a assolir la projecció internacional de la seva activitat, dels projectes que desenvolupen i del territori.
La regidora d'Innovació i TIC de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens i el vicepresident de l'ADEPG, David Andreu en l'obertura de la sessió han destacat els potencials de Vilanova i la Geltrú i del territori d'una banda, i la necessitat de la col·laboració entre els diferents sectors, un d'ells l'empresarial, en aquesta aposta per la internacionalització de l'activitat econòmica i dels projectes a desenvolupar. Segons Ariadna Llorens, "VNG té molts punts forts però sens dubte la gran hèlix que aglutina universitat, talent, societat, teixit empresarial/emprenedoria i Innovació a través de l'Agència pública Neàpolis, esdevenen elements claus en l'oportunitat d'internacionalització que té el nostre territori". Per la seva banda, el vicepresident de l'ADEPG ha destacat com a element clau del sector empresarial "l'aposta per la innovació i l'aposta per la col·laboració i associació amb la resta d'agents implicats per aconseguir el repte de la internacionalització". En aquest sentit, David Andreu ha posat en valor la tasca de Neàpolis "com a element de connexió entre la universitat, l'empresa i les administracions" per donar un impuls a la ciutat i al territori cap a les noves tecnologies.
Quant a les ponències de la jornada han anat a càrrec Josep Rodríguez, responsable de l'Oficina Tècnica de la Diputació de Barcelona qui s'ha centrat a evidenciar "la necessitat de la projecció internacional en el desenvolupament municipal" així com en el fet de "disposar d'una bona estratègia per optimitzar esforços". En aquest sentit, tots els ponents han destacat la innovació i les TIC com "l'element clau i imprescindible per tal d'aconseguir fons europeus a l'actualitat". Així mateix, Olivia Paton, representant de l'Oficina de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona ha parlat en un context més general de la necessitat de basar la projecció internacional del territori en una bona estratègia afirmant que "Europa cada vegada demana més que els municipis i territoris tinguin una estratègia ben definida". Així doncs, segons Olivia Paton cal tenir present "la necessitat d'articular-nos per tal de posicionar-nos amb força en l'entorn internacional".
En la segona part d'aquesta jornada ‘El nou FEDER 2014-2020. Finançament per a la innovació i la internacionalització territorial' hi ha intervingut Eduard Falcó, responsable de la Secretaria per la Governança de les TIC de la Generalitat de Catalunya qui ha dedicat la seva ponència a ‘Les TIC i la innovació al FEDER'. En la seva intervenció, Eduard Falcó, ha destacat que els projectes que optin a fons de finançament europeu hauran de comptar amb una participació de les TIC i un enfoc innovador. Segosn el responsable de la Secretaria per la Governança de les TIC, "els projectes sense el component innovador i estratègic probablement no seran acceptats". Falcó també ha assenyalat la necessitat que els projectes es realitzin en clau local implicant tots els agents des de l'inici "ja siguin universitats, empreses, etc".
La darrera ponència ha anat a càrrec d'Igor Calzada, MBA Oxford University qui ha destacat la importància d'establir eines per crear xarxes de treball entre institucions i agents del territori. Posant com a exemple la capital de Garraf, el professor d'Oxford ha afirmat que "Vilanova no ha de ser global ni local, ha de ser translocal", és a dir ha de cooperar amb el territori del seu entorn perquè "les ciutats que no cooperen, tenen els dies comptats". Segons Igor Calzada l'estratègia de les smart-city-regions s'han de basar en cinc factors: connectar la governança multinivell (local, supralocal, provincial, autònomica...); tenir perspectiva de mulitiplicitat d'agents implicats; comptar amb una estratègia d'internacionalització en base a l'smart especialització; considerar els reptes i transformacions urbanes que es produeixen a l'actualitat i intervenir des de l'encomia social per recuperar el que s'ha perdut en l'estat del benestar.
En la jornada, que ha comptat també amb la participació del regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet i el regidor de Promoció Econòmica, David Montes, hi han assistit més de mig centenar de representants d'administracions locals, ens supramunicipals; empreses; universitats com la UPC/Centre Tecnològic i la Universitat Ramon Llull o l'Institut Català de Tecnologia de la Construcció, entre d'altres organitzacions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!