Agricultura

Nova estratègia de control biològic de la podridura del raïm

La base del nou producte és Candida sake, un microorganisme de biocontrol innocu, l’ús del qual constitueix una de les alternatives de més interès davant els fungicides químics

Nova estratègia de control biològic de la podridura del raïm . IRTA

Nova estratègia de control biològic de la podridura del raïm . IRTA

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Investigadors de l’IRTA i la Universitat Politènica de València (UPV) han obtingut una nova formulació, en forma de granulat dispersable en aigua (WG), per al control biològic del cultiu del raïm. Diluït en aigua i polvoritzat sobre les plantes, genera un film comestible i totalment innocu sobre aquests cultius, protegint-los de la podridura per  Botrytis cinerea, una de les causes més importants de deteriorament i pèrdua en el sector vitícola. Part d’aquest treball ha estat publicat recentment a la revista Biological Control i ha obtingut finançament de l’INIA (Instituto Nacional de Investigaciones Agrarias) i del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

La base del nou producte es el llevat Candida sake CPA-1, un agent de biocontrol aïllat i desenvolupat per l’IRTA i la Universitat de Lleida, i que ja havia mostrat anteriorment la seva efectivitat en el control de les principals malalties de postcollita de fruita de llavor, i l’ús del qual constitueix una de les alternatives de més interès davant els fungicides químics. Els estudis coordinats dels investigadors de la UPV (experts en recobriments) i de l’IRTA (experts en biocontrol i en producció i formulació de microorganismes), ha permès desenvolupar noves formulacions d’aquest microorganisme per garantir la seva màxima eficàcia, durabilitat i resistència una vegada s’aplica sobre el suport vegetal. Entre els productes utilitzats per a l’obtenció de les dispersions amb les que formar els recobriments, els més eficaços han estat el midó de patata pregelatinitzat i el caseïnat sòdic.

“Una vegada aplicat sobre el cultiu, el film que es genera permet fixar el microorganisme sobre la planta, de forma que és més capaç de resistir les pluges, i altres factors climàtics adversos”, apunta Amparo Chiralt, investigadora de l’Institut d’Enginyeria d’Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València. A més, “en sobreviure millor en condicions de camp, s’espera que l’efectivitat de l’agent de biocontrol millori i s’obtingui un control més eficaç de la malaltia i una disminució de les podridures i les pèrdues”, explica Neus Teixidó, responsable d’aquesta investigació a l’IRTA.

Eficàcia contrastada

Les primers proves de camp del nou producte es van dur a terme el passat estiu per l’IRTA en una explotació comercial de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” amb uns resultats altament satisfactoris. Els investigadors tornaran a aplicar el seu producte aquest any, per verificar els resultats i analitzar la incidència de possibles variacions en les condicions meteorològiques.

Sobre la seva aplicació, els investigadors assenyalen que per al tractament en camp se seguirien les mateixes pautes i etapes establertes per als tractaments convencionals amb plaguicides contra la Botrytis cinerea.

Mitjançant la col·laboració entre la UPV i l’IRTA, s’ha aconseguit formular per primera vegada un agent de biocontrol conjuntament amb substàncies capaces de formar film o recobriment en la superfície del vegetal que s’ha de protegir. Es tracta d’una formulació en sòlid utilitzant una tecnologia molt nova que combina l’atomització de les cèl·lules del llevat amb els additius necessaris per la seva formulació i l’assecat en llit fluid. La tecnologia necessària utilitzada es troba a la planta pilot de Producció i Formulació de Microorganismes de l’IRTA Fruitcentre a Lleida.

En el seu estudi, els investigadors han determinat, a més, els nivells d’humitat relativa i temperatura a les que cal conservar el producte per a garantir la seva màxima eficàcia i vida útil. “L’ideal és que es conservi el més exempt possible d’humitat i en condicions de refrigeració. Quan l’agricultor volgués utilitzar-lo, n’hi hauria prou amb que l’extragués del recipient en el que s’emmagatzema i el dissolgués en aigua. Un cop barrejat, les cèl·lules de Candida sake es revitalitzen i la formulació ja està llesta per ser aplicada sobre el cultiu”, apunta Ana Marín, investigadora de l’Institut d’Enginyeria d’Aliments per al Desenvolupament de la UPV.

Altres línies conjuntes de treball

L’equip de l’IRTA i la UPV treballa també en l’ús d’agents de biocontrol microencapsulats per a la seva aplicació en el cultiu de cucurbitàcies, així com en nous encapsulats de productes naturals no tòxics, com poden ser els components d’olis essencials, per al control de diferents plagues del camp.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local