Una representant d'un celler del Penedès negociant amb un visitant a Alimentària. ACN
ACN |
Barcelona
27-04-2016 08:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El sector del vi i el cava veu en Alimentària la millor plataforma per reforçar les exportacions i donar veu als petits cellers que produeixen un màxim de 20.000 ampolles anuals. Diversos elaboradors entrevistats per l'ACN han coincidit en definir com "indispensable" l'assistència a aquesta fira, ja que asseguren que serveix per refermar els negocis ja existents i per seduir nous clients i distribuïdors. Eudald Massana Noya, propietari del celler homònim, ha definit la participació a Alimentària com un "gran esforç" però ha reconegut que es tracta d'una cita que dóna "èxits", ja que cada any ha aconseguit contactes internacionals. En aquesta línia, el saló Intervin, que agrupa els vins i espirituosos, compta enguany amb el programa Business Meeting, amb el qual 180 importadors internacionals busquen trobades de negocis amb les 800 empreses vitivinícoles presents a la fira.
El saló Intervin ocupa 15.000 metres quadrats al pavelló 3 d'Alimentària, reunint empreses del vi i el cava catalanes però també de Castella i Lleó, Galícia i País Basc, entre altres regions. En aquests moments, es calcula que el sector del vi a l'estat espanyol exporta la meitat de la seva producció però l'estratègia es engrandir aquest percentatge, i és amb aquest objectiu que els participants a la fira confien fer nous lligams.
Gemma Morató, responsable d'exportacions a Mascaró, ha afirmat que Alimentària és una fira "on s'hi ha de ser" perquè garanteix contactes amb gran part del sector, sobretot provinent del mercat exterior. Morató ha explicat que gràcies a la fira "s'estableixen dates de futures visites i es proven nous productes", alhora que "es recullen opinions, fet que permet veure què es pot millorar".
Unir esforços per guanyar ressò
En el cas dels petits elaboradors, ells veuen en Alimentària un punt d'expansió "necessari" per poder tenir ressò. Un total de 30 microcellers agrupats com a 'Inkordia Wines & Friends' són aquests dies a la fira per guanyar visibilitat i presència. "Els nostres cellers no tenim diners per a màrqueting ni publicitat, i si haguéssim de venir a la fira de forma individual no podríem fer-ho", ha reconegut el portaveu del col·lectiu, Orlando Lumbreras.
Per aquest motiu han unit esforços, assegurant que en només quatre dies aconsegueixen un gran retorn. Actualment un 60% de la seva producció es destina al mercat exterior i amb Alimentària esperen guanyar nous mercats internacionals. Amb tot, conscients de les limitacions en la producció, no tanquen les portes a aconseguir també nous negocis que millorin les vendes de proximitat. "Benvingut sigui qualsevol contacte", ha apuntat Lumbreras.
El mercat interior, clau de negocis a Alimentària per a grans empreses
Consolidar lligams i assolir noves relacions és també el propòsit de grans empreses com Cellers Torres. Amb tot, en aquest cas la companyia afronta la participació a Alimentària amb la mirada posada en el mercat estatal, ja que actualment les exportacions ja representen el 70% de la seva facturació anual.
Alejandro Feu, Director Comercial a Espanya, ha assegurat que el mercat exterior és un puntal que es treballa "tot l'any", mentre que aquests dies un 80% dels contactes que fan són amb clients del mercat interior. Bàsicament, ha apuntat Feu, es tracta de negocis relacionats amb la restauració, si bé també se'n concreten –en menor mesura- amb el sector dels supermercats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!