Dincat Plena Inclusió

Denuncien una “triple discriminació” a les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’aconseguir una feina

Oferta formativa inadequada, bloqueig als recursos d’inserció i poques oportunitats són els principals problemes del col·lectiu

Denuncien una “triple discriminació” a les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’aconseguir una feina. Dincat

Denuncien una “triple discriminació” a les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’aconseguir una feina. Dincat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dincat Plena Inclusió, la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual, ha denunciat la “triple discriminació” d’aquest col·lectiu a l’hora d’accedir al mercat laboral. L’entitat parla d’una oferta formativa prelaboral “inadequada”, d’un “bloqueig” dels recursos d’inserció laboral i de poques oportunitats d’ocupació. És per això que la federació reclama al Departament d’Ensenyament que acceleri el desplegament dels Itineraris Formatius Específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials entre els 16 i els 21 anys. Aquests itineraris tenen una durada de 4 anys i inclouen continguts que permeten l’especialització, així com l’aprenentatge d’habilitats personals i socials.

Pel que fa a l’oferta formativa, Dincat alerta que els joves amb discapacitat intel·lectual compten amb una formació insuficient que els prepari per al món laboral, un cop acaben l’etapa post obligatòria. Per als que no tenen l’ESO, l’oferta es concentra dels 16 als 21 anys, única etapa en la qual es permet cursar un Programa de Formació i Inserció (PFI). A banda, només es pot cursar un PFI durant aquest període, no hi ha opcions d’especialització i és l’única oferta que hi ha. Segons Dincat, només 3 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual tenen estudis de secundària o PFIs.

En l’àmbit dels recursos d’inserció laboral, Dincat denuncia que els únics dispositius pensats específicament per a aquest col·lectiu “segueixen saturats” i no hi ha prou recursos per pagar els suports que necessiten per treballar en igualtats de condicions que la resta de treballadors.

L’entitat subratlla que, “per falta de pressupost”, hi ha un topall als Centres Especials de Treball que no permet incorporar nous treballadors i els serveis de treball amb suport “no poden atendre tota la demanda”. Segons dades d’aquesta federació, només el 17% de persones amb discapacitat intel·lectual té una feina.

Finalment també es denuncia que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una oferta ocupacional “pràcticament inexistent”. La presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, ha explicat que si una persona sense discapacitat busca feina i no en troba, mentre espera aconseguir-ne té opcions de mantenir-se ocupada. Les persones amb discapacitat intel·lectual, en canvi, “no tenen les mateixes possibilitats”. Segons ha afegit, “es queden a casa i les seves famílies són les que busquen la manera que estigui activa”. Per això ha opinat que la societat “encara no està preparada” per donar resposta a aquestes necessitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local