La V Trobada del Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles que s'ha celebrat els darrers dies a Vilafranca del Penedès. CEVIPE
Redacció |
Vilafranca del Penedès
18-05-2016 08:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La V Trobada del Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles que s'ha celebrat els darrers dies a Vilafranca del Penedès s'ha clausurat amb la firma d'un conveni comercial entre la Cooperativa de segon grau de Cevipe i Capel, Cooperativa de segon grau xilena. Per la seva banda, Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès i Miriam Gallardo, presidenta del Consejo departamental de Maipú, Argentina, han firmat un conveni d'agermanament entre el Penedès i el departament de Maipú.
La consellera Meritxell Serret ha clausurat aquesta edició del Fòrum destacant la importància que tenen a Catalunya les cooperatives i el sector vitivinícola com a motor econòmic del món rural: "Més enllà de la rendibilitat econòmica, les cooperatives ajuden a desenvolupar l'economia social que posa davant de tot a les persones". També ha posat sobre la taula el canvi climàtic i els movioments poblacionals com a reptes de futur que també afecten a les cooperatives juntament amb el relleu generacional i ha subratllat la importància de sumar sinèrgies i coneixaments com element clau per poder fer -hi front.
Enrique Vaiqué, ministre d'Infraestructures de la Província de Mendoza, ha destacat la concentració econòmica de productors en poques mans en els darrers anys a Argentina i la preocupació que això els comporta. També ha recordat la nova tendència mundial que parla del triple impacte; Interès en l'Economia i el rendiment, però també en el valor social i medi ambient. Per finalitzar, ha volgut posar en valor el compromís del govern argentí amb les empreses cooperatives per fer que aquestes empreses no només sobrevisquin sinó que també creixin.
Pere Regull, alcalde de Vilafranca ha agraït molt la celebrecaió d'aquest Fòrum Mundial de Cooperaitves a Vilafranca, situant la capital del vi al món novament. També ha destacat la globalització com a element que ha de guiar totes les experiències comercials, també les cooperatives. Per altra banda, també ha destacat la necessitat d'introdiuïr les noves tecnologies també a les cooperatives com per poder competir en aquest món globalitzat com una empresa més.
Per últim ha destacat referent al tema de la joventut, que cal que hi hagi futur econòmic al camp, ha de ser rentable, i si pot ser dins d'una cooperativa encara millor.
Xavier Farré, president executiu de Cevipe i President del Fòrum Mundial ha presentat les conclusions i acords als quals s'ha arribat. Per exemple, la necessitat de constituir una plataforma de control dels stocks de vins a granels que permeti controlar els preus. Els presidents s'han compromès a un intercanvi d'informació comercial i de preus com a pas previ a la creació d'un òrgan que reguli els estocks mundials i donar força a les cooperatives per negociar preus millors.
En aquesta línia, Xavier Farré ha destacat la importància dels intercanvis professionals per adquirir i ampliar coneixaments, i de la possibilitat d'aprofitar els diferents hemisferis per compaginar les veremes. Aportar coneixements de les diferents maneres de treballar de les cooperatives, compartir i millorar els processos d'elaboració de vins.
També creuen que cal reforçar l'intercanvi d'informació i fer públic als associats els valors del Fòrum Mundial. Per això es crearà una pàgina web que compleixi la normativa de transparència. Xavier Farré, ha reconegut la dificultat d'intercanviar informació valuosa, i ha donat molta importància al fet de fer aquestes reunions per tal d'agafar confiança entre els participants.
Pel que fa a la joventut i la viticultura, Farré ha explicat que: "Hem valorat experiències com la de JUCOVI a Argentina en la qual es preparen els joves i es donen les possibilitats per a introduïr els joves al camp". I ha assegurat que cal donar als joves el protagonisme i aconseguir que hi hagi relleu. motivar els joves a continuar el treball de la terra.
Els assistents també han acordat fer un intercanvi de la legislació de cada païs d'origen i estudiar-la per tal de proposar als governs locals possibles millores en els diferents territoris. I estudiar el subministrament de materies primes. El model d'Agrocevipe, la central de compres de productes fitosanitaris i per al cultiu de la vinya ha estat pres de model per exportar-lo a altres cooperatives del grup. També s'ha plantejat la comercilatizació de productes entre les cooperatives tenint en compte la diferència de preus que hi ha segons els països degut als intermediaris.
Una altra de les conclusions del fòrum és la necessitat de crear una Fira internacional conjuntament per aprofitar sinèrgies de treball, i optimitzar recursos i s'ha designat la propera seu de la trobada, que serà a Xile el 16 i 17 d'abril.
Joel Castany, de Vinadeis França, ha posat l'exemple de la presència de Vinadeis a la Fira de Xangai i ha explicat com de fàcil pot ser l'optimització de recursos. El mercat xinès és molt difiícil d'entrar-hi, però a Europa, les accions comercials amb la Xina són liderades pels francesos, Cal anar acompanyats i junts. Aprofitar els recursos més destacats de cadascuna de les cooperatives.
Eduardo Sancho, de FECOVITA Agentina. ha destacat l'idea de treure un producte/pack conjunt amb presència de productes de diferents cooperatives i vendre-la a tot arreu a través de tots els canals. Fins i tot s'estudiarà la creació d'un marca conjunta. També ha explicat l'experiència de professionals que ja han fet estades a Cevipe, a Vinadeis i la importància que té i com possibilita ampliar els coneixaments.
Francisco Hernández, de la Cooperativa CAPEL de Xile ha estat elegit nou president del Fòrum Mundial de Cooperatives i ha agafat el testimoni per a la propera trobada que es durà a terme a Xile l'abril de 2017. Ha volgut destacar la importància del producte vitivinícola, present sempre en els moments més importants de la vida de la majoria de les persones.
Al final de l'acte s'ha firmat l'acord comercial de cooperació entre la Coperativa Capel de Xile i Cevipe de Catalunya per tal de compartir canals comercials i aprofitar les experiències d'amdues cooperatives per a la introducció dels seus productes a nous mercats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!