Agència Catalana de Consum

Multa de dos milions d’euros a Renfe per no informar de diferències de preus en els bitllets de tren

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Agència Catalana de Consum (ACC) ha multat Renfe amb dos milions d’euros per no informar els usuaris de les diferències entre els preus dels bitllets de llarg recorregut venuts a les taquilles o a les màquines expenedores. Segons ha avançat el conseller d’Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, en una entrevista a l’ACN, el Govern ha de vetllar perquè es compleixin els drets dels consumidors, com és disposar d’informació sobre els diferents preus d’un bitllet depenent de si es compra per una via o l’altra. L’agost de 2015, l’ACC ja va instar l’operadora ferroviària a informar els usuaris d’aquesta diferència de preus. Segons el conseller, el Govern ha procedit a la sanció davant dels “incompliments reiterats” de Renfe.

El conseller ha defensat que l’ACC “no actua arbitràriament, sinó que ho fa de manera reglada” i ha defensat la sanció contra Renfe. Consum va tenir coneixement que, a l’estació de Barcelona-Sants, l’empresa Renfe havia estat aplicant preus diferents als bitllets en funció de si el pagament es feia per les taquilles de l’estació (més cars) o mitjançant les màquines automàtiques. Els responsables de l’ACC van poder comprovar que a l’estació no hi ha cap cartell indicatiu que informi de la referida diferència ni tampoc s’informa a través de la megafonia de l’existència de dos tipus de preus.

El conseller s’ha referit també a el requeriment fet per Consum a Vueling pels retards que han afectat els seus passatgers durant les darreres setmanes i que l’aerolínia ha atribuït a una vaga de controladors a França. “Estem vetllant perquè es compleixin drets dels consumidors, com és poder ser transportat a l’hora i a la destinació que fixi el bitllet. L’empresa pot fer les pràctiques comercials que vulgui però el consumidor té dret a rebre el servei que ha contractat”, ha comentat. Baiget ha conclòs que, en aquest cas, “caldrà veure si és un problema concret o si és una pràctica objecte de sanció”.

Nova normativa comercial

A nivell comercial Baiget ha confirmat que el Departament d’Empresa i Coneixement està estudiant una nova llei de comerç que permeti més llibertat en les promocions a les botigues, però que no es planteja “l’obertura indiscriminada” els diumenges ni tampoc que els establiments puguin aixecar persianes durant les 24 hores del dia. Pel que fa a la llei d’equipaments comercials, el conseller ha defensat mantenir els criteris que fixen l’obertura de les botigues en la trama urbana de pobles i ciutats: “Volem un comerç urbà i no un a les perifèries que despobli el centre de les ciutats”, ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local