La UGT es mobilitza a Sitges per denunciar la precarietat laboral al sector hoteler. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
15-09-2016 14:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’UGT ha denunciat aquest dijous la situació laboral que es viu al sector de l’hostaleria, on assegura que l’augment de la contractació per hores ha comportat que els treballadors cobrin un “40% menys” del que els pertocaria. En un acte reivindicatiu al centre de Sitges, el sindicat ha alertat que a l’hostaleria es constata “un nivell de precarietat i rotació brutal”, indicant que ha crescut el nombre de persones contractades però que aquestes ho fan per a períodes curts i només per a determinades franges horàries. L’acció, basada en una campanya informativa en forma de senyals de trànsit, ha comptat amb la presència del secretari general del sindicat, Camil Ros, qui ha demanat derogar la reforma laboral per millorar la situació en què es troben els empleats dels hotels. Mentre això no succeeixi, ha apuntat, “cal fer pujar els colors de les patronals i les empreses”.
Una quinzena de membres de l’UGT s’han manifestat aquest dijous al migdia al Carrer 1r de Maig de Sitges –punt neuràlgic de l’oci nocturn i el turisme- per “denunciar i visibilitzar” les condicions laborals que asseguren que es donen al sector de l’hostaleria. Segons afirmen, és un dels sectors on més es constata una contractació de períodes curts i per a franges laborals molt específiques.
En aquest sentit, el secretari general de l’UGT al Garraf, Alt Penedès i Anoia, Francesc Rica, ha explicat que el sindicat té constància que les empreses “contracten per hores, fent un còmput irregular de la jornada”, i n’ha culpat les reformes laborals del PSOE i del PP. “Abans hi havia diferents tipus de contractació però es marcava un temps mínim de jornada”, ha afegit, lamentant que “el que passa ara ja no té límit”.
Segons Rica, aquest tipus de contractació “empitjora la situació laboral dels treballadors i incrementa el marge de benefici de les empreses”, ja que ha assegurat que “ara tenen la gent contractada només en el moment estrictament necessari per obtenir el màxim rendiment, mentre que abans es tenia un treballador durant les hores productives i improductives”.
Per la seva part, el secretari general del sindicat a Catalunya, Camil Ros, ha afirmat que aquesta situació “evidencia que l’explotació laboral és la que està permetent la sortida de la crisi”. Ros ha centrat la seva crítica en les empreses multiserveis, assegurant que els sous que paguen als treballadors no corresponen al nivell d’ingressos que obtenen. Així, ha posat com a exemple la relació entre el preu que paguen els turistes que s’allotgen una setmana a Sitges i el sou que cobren els empleats: “el que paguen per cinc dies equival al salari d’un mes d’un treballador, quan en realitat el conveni fixa que aquesta persona hauria de cobrar 1.300 euros bruts”. “A l’hora de la veritat, però, cobra el salari mínim interprofessional”, ha afegit.
Camil Ros ha fet una crida als treballadors per a què denunciïn la situació laboral en què es troben. “Si deixem que es segueixi consolidant l’explotació laboral dels cambrers d’habitació i dels ajudants de cuina, al final la repercussió arribarà als clients”, ha afirmat. Així, ha reivindicat la necessitat de “fer aflorar el problema” i ha recordat que l’acció d’aquest dijous a Sitges ja es va escenificar a finals d’agost a Barcelona. La propera parada que farà el sindicat serà a Salou.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!