Finca Viladellops

Una nova vinya i el trasllat de l’elaboració garanteixen la continuïtat de la Malvasia de Sitges

La fundació de l’Hospital signa un contracte de deu anys amb aquest celler d’Olèrdola després de trencar la relació amb l’anterior productor

Una nova vinya i el trasllat de l’elaboració a la Finca Viladellops garanteixen la continuïtat de la Malvasia de Sitges. ACN

Una nova vinya i el trasllat de l’elaboració a la Finca Viladellops garanteixen la continuïtat de la Malvasia de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Finca Viladellops preservarà la Malvasia de Sitges plantant una nova vinya i assumint l’elaboració des de les seves instal•lacions, ubicades a Olèrdola (Alt Penedès). La fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges –promotora de l’elaboració de Malvasia- i aquest celler han signat un contracte de deu anys per tal de garantir la continuïtat del producte, després que es trenqués l’acord amb l’anterior productor. El president de la Fundació, l’alcalde Miquel Forns, ha destacat que “de la incertesa, se n’ha fet una oportunitat”, ja que la intenció és optimitzar la “qualitat” del producte. De moment, aquest setembre ja s’està elaborant el vi a les instal•lacions Finca Viladellops, mentre que la nova vinya es plantarà a principis del 2017, amb intenció d’obtenir la primera collita al voltant del 2020. L’extensió de Malvasia que es plantarà a Olèrdola serà d’aproximadament quatre hectàrees.

Des que la fundació Hospital Sant Joan Baptista i el principal proveïdor de raïm Malvasia van trencar la relació, s’havia posat en dubte la continuïtat de la Malvasia de Sitges, tal com ha reconegut aquest dilluns l’alcalde i president de l’entitat, Miquel Forns. Finalment, però, a fundació ha arribat a una entesa amb Finca Viladellops que, tot i estar ubicat a la comarca de l’Alt Penedès, compta amb terres similars a les del Garraf, caracteritzades per l’aspecte calcari.

Forns ha destacat que amb el nou contracte “hi guanya tothom”, ja que es garanteix la continuïtat del producte sitgetà i “s’assegura que la producció serà de més qualitat i purament ecològica”. L’entesa entre la fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges i la Finca Viladellops ha començat a aplicar-se aquesta mateixa verema, quan les instal•lacions d’Olèrdola ja han rebut el raïm collit al Garraf per elaborar tots els tipus de Malvasia: la seca, la dolça, el vi blanc ‘Blanc Subur’ i el vi espumós ‘Monembasia’.

L’administrador de l’Hospital, Fernando Herraiz, ha subratllat que les instal•lacions del celler ubicat a Olèrdola tenen les dimensions “adequades”, recordant que determinats cellers de gran envergadura “no permeten obtenir la màxima qualitat”. Així, amb la producció a Finca Viladellops, Herraiz ha augurat que s’obtindrà una Malvasia “de qualitat superior, que permetrà posicionar-nos i diferenciar-nos de la competència”.

El segon pas del contracte presentat aquest dilluns serà la plantació de gairebé 4 hectàrees de Malvasia a Olèrdola, en un procés que culminarà entre els mesos de gener i febrer, amb previsió d’obtenir el primer raïm durant la verema del 2020, com a molt aviat. Quan aquesta nova vinya estigui a ple rendiment, la fundació calcula que es podrà mantenir la producció d’ampolles de Malvasia que hi havia fins ara, d’entre 15.000 i 25.000 unitats –la xifra varia en funció de les inclemències meteorològiques i de les destrosses dels senglars-.

Al seu torn, el gerent de Finca Viladellops, Marcelo Desvalls, ha aplaudit la introducció de la varietat Malvasia a les seves terres, destacant-se les singularitats. Segons Desvalls, és un tipus de raïm que “requereix molta estima”, degut a la facilitat que té per contraure infeccions. “És una varietat que rendeix molt poc i això ha fet que els últims 50 anys s’hagi abandonat per conrear-ne altres de més fàcils”, ha lamentat, alhora que ha afegit que “ara val la pena adonar-se que, si es pot cuidar amb tota la dedicació que requereix, és una varietat mediterrània que ofereix un producte extraordinari”.

El futur del celler de l’Hospital

Tot i que durant aquesta verema ja s’ha traslladat a Olèrdola l’elaboració de totes les varietats de vins amb Malvasia, des de la fundació de l’Hospital es neguen a que la producció desaparegui de les històriques instal•lacions de Sitges. En aquest sentit, Fernando Herraiz ha explicat que la fundació està estudiant la fórmula per mantenir al celler original l’elaboració de la Malvasia dolça, que s’ajusta a les dimensions reduïdes de les instal•lacions. La idea que pren més força és mantenir aquesta activitat de forma simultània a un nou centre d’interpretació de la Malvasia, per combinar “l’elaboració i la divulgació”. El projecte, però, és encara embrionari. Si es desenvolupa, Herraiz ha explicat que les obres començarien al llarg del 2017, com a molt aviat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local