Ariadna Llorens i Neus Lloveras. Míriam de Lamo
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
20-09-2016 22:37
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Augmentar un 20% el nombre de turistes i les pernoctacions que realitzen a Vilanova és l'objectiu al que aspira l'Ajuntament de la ciutat d'aquí a tres anys. Així ho defineix el pla de màrqueting turístic impulsat des de l'administració local, un document que analitza a fons l'evolució turística de Vilanova i que estableix fins a 50 accions a realitzar per incrementar l'atractiu turístic del municipi. L'actuació prioritària és la creació d'una marca que posicioni la ciutat com a “referent del turisme tranquil”, una tasca que es realitzarà “de forma imminent”, segons el govern local.
L'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, i la regidora d'Innovació, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Ariadna Llorens, han presentat el pla aquest dimarts al migdia. “És la primera vegada que la ciutat té un document com aquest”, ha assegurat Lloveras, en referència al pla de màrqueting turístic que l'Ajuntament ha encarregat a una empresa consultora. En ell es mostra el passat, el present i les propostes de futur del municipi en matèria de turisme. Durant la roda de premsa, l'alcaldessa ha deixat clar que “Vilanova no ha de ser turística, sinó una ciutat amb turisme”, en el sentit que el turisme ha de “preservar la identitat de la ciutat” i que cal atreure més visitants treballant d'una manera transversal. Així, segons Lloveras, “el destí final del pla és fer una transició tranquila en la potenciació del subsector del turisme”.
Platges, gastronomia i comerç
Un dels objectius del pla és que Vilanova “capitalitzi a nivell turístic la seva importància comarcal”, aconseguint una major “visualització” dels seus punts forts a nivell turístic, com són les platges, el bon posicionament gastronòmic i comercial o les festes i tradicions com el Carnaval. El pla esmenta algunes oportunitats per a la ciutat, com la possibilitat de destacar en el “turisme del coneixement”, o d'obtenir el certificat de Destinació de Turisme Esportiu que atorga la Generalitat. Així mateix, el document aconsella crear “una entitat gestora amb identitat pròpia que aglutini el sector públic i el sector privat a l'entorn d'una idea estratègica clara de ciutat”.
L'alcaldessa ha insistit en la idea que les 50 mesures no dependran exclusivament de l'Ajuntament, si no que aquest haurà de comptar amb el suport del sector privat per dur-les a terme. Les accions inclouen campanyes per promocionar la ciutat a nivell gràfic, als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, la creació d'una plataforma online d'imatges de Vilanova, o l'elaboració d'un planning de suport i comunicació permanent amb el sector turístic.També s'esmenta la necessitat de prioritzar la promoció de l'Estació Nàutica com a element dinamitzador del turisme.
Les debilitats del municipi
“Ens falten places hoteleres, tenim una imatge de marca molt difusa, infrautilitzem espais amb molts atractius com el barri de mar o la Geltrú, i la despesa turística dels visitants està per sota de la mitjana”, ha dit Ariadna Llorens en referència a les debilitats que presenta el municipi en matèria turística. Un altre dels punts febles són els horaris comercials, que, segons la regidora, “tenen una certa incomptabibilitat amb el sector turístic”, i per això caldrà analitzar-los amb el sector.
La desestacionalització és un altre dels reptes pendents. Segons Llorens, la voluntat és oferir “productes concrets més enllà de l'estacionalitat, que ja funciona bé”. “Si som capaços que el 20% que incrementem sigui al setembre, octubre, novembre i desembre, serà fantàstic”, ha afirmat la regidora. En la mateixa línia que Lloveras, la regidora d'Innovació ha destacat que Vilanova “no ha de ser una destinació turística com a tal, sinó una destinació amb turisme”.
Pel que fa a l'anàlisi de productes turístics que ofereixen Vilanova i el Garraf, destaca que entre els denominats “productes estrella” -els que aconsegueixen més visitants-, Vilanova només en disposi d'un, i estigui compartit amb la comarca: les platges. Sitges, en canvi, compta amb dos: la seva marca com a municipi, i el festival de cinema.
El perfil dels visitants
Segons les dades de què disposa l'Ajuntament, un 45,7% dels visitants de Vilanova són famílies que pernocten una mitjana de 8,1 nits. Sis de cada deu turistes són estrangers, provinents de França i el Regne Unit (18,1%), i dels Països Baixos (10,1%). Les activitats més destacades dels turistes que rep la ciutat són anar a la platja (77,4%), passejar (47,7%), anar a la piscina (31,25%), i fins a un 78,4% dels visitants diuen no anar enlloc. Entre les excursions alternatives que realitzen fora de Vilanova destaquen les visites a Barcelona (53,3%) i a Sitges (11,6%). A l'hora d'explicar perquè han vingut a passar les vacances a Vilanova, un 40,2% de visitants expliquen que van decidir-s'hi consultant internet, i fins a un 37,2% apunten que han seguit el consells de familiars i amics.
La Nit del Turisme i el Comerç, el 29 de setembre a la Daurada
D'altra banda, la cinquena edició de la Nit del Turisme i el Comerç de Vilanova es celebrarà el proper 29 de setembre, a les 21 hores, a la Daurada. L'acte servirà per reconéixer la tasca de persones, entitats i empreses del sector turístic a la ciutat. Si bé està adreçada a representants del turisme, hi pot assistir tothom, prèvia inscripció a la regidoria de Promoció Econòmica o a l'Oficina de Turisme.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!