El president del CEHAT, Joan Molas, a la taula sobre tendències del turisme de vacances. ACN
ACN/ Gerard Vilà |
Barcelona
29-10-2016 10:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els hotelers catalans asseguren que un 19% dels turistes que passen les seves vacances a Catalunya ho fan en establiments sense llicència. El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Joan Molas, no es creu que 3,6 milions de turistes vagin a cases de familiars i amics, com diu la Generalitat. Molas està convençut que aquests visitants van a "allotjaments il·legals", gestionats per plataformes que no paguen els mateixos impostos que els hotels i apartaments legals. Segons Molas, aquestes plataformes els fan competència deslleial i no generen llocs de treball. En aquest sentit, reclama més regulació i diu que "l'administració no està fent bé els deures". Amb tot, el president de la CEHAT s'ha mostrat satisfet pel compromís adquirit pel Govern de no repercutir l'augment de la taxa turística en sector hoteler. "No entenem perquè han de ser els hotels qui suporti l'augment, i no altres negocis, com restaurants botigues o museus”, ha comentat Molas.
El sector hoteler ha tornat a mostrar el seu malestar perquè consideren que les administracions són "permissives" amb plataformes que gestionen pisos a través de pàgines web. Asseguren que ara mateix el 19% dels turistes (3'6 milions de persones) que vénen cada any a Catalunya passen les seves vacances en "allotjaments il·legals". El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Apartaments Turístics (CEHAT), Joan Molas, creu que les administracions "no són prou valentes" contra aquest tipus de negocis i lamenta que no estan tan regulats com els hotels o els apartaments legals.
El president de la CEHAT denuncia que no tenen regulació ni en seguretat, ni en fiscalització. Molas assegura que si la Generalitat revisés les dades d'ingressos i despeses s'adonarien de "la quantitat de diner negre que hi ha". Molas, però, no ha estat l'únic en criticar l'administració. El director general de Med Playa, Agustí Codina, també ha demanat més control i regulació sobre aquestes plataformes.
Segons Molas, es tracta d'un problema polític que depèn només de fer una llei "més forta i estricta" amb aquestes plataformes d'economia col·laborativa, com AirB&B. "Els polítics han de fer la seva feina i no pensar en els vots de les properes eleccions", ha sentenciat.
Valoren el comprimís del Govern amb la taxa turística
Molas, en canvi, s'ha mostrat satisfet amb el compromís de la Generalitat de no repercutir en el sector hoteler un possible augment de la taxa turística. En aquest sentit, el president de la CEHAT, considera que haurien de ser altres negocis, com la restauració o el comerç, els que haurien d'assumir l'apujada. Molas va més enllà i ha assegurat que "no perd la confiança" en revisar a la baixa aquesta taxa quan la situació econòmica ho permeti.
Per contra, qui s'ha mostrat favorable a l'increment de la taxa turística ha estat el president del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, que considera que la taxa "és necessària" i diu que els establiments de la Costa Brava estarien disposats a assumir un petit increment, tal i com es planteja des de la Generalitat. Sabrià però, ha demanat al Govern que aquesta taxa reverteixi sobre el territori. "Els nostres establiments poden assumir perfectament un increment de mig euro per client i dia, però el que volem és que això es gasti pels turistes i en favor dels turistes", ha reblat Sabrià.
D'altra banda, Sabrià ha destacat que Girona és la demarcació de l'Estat amb més inspeccions de treball. "És una situació que hem de patir", ha lamentat Sabrià, que destaca la diferència de control que té Girona i Catalunya amb altres regions de l'Estat com Andalusia, per exemple. Tot i això, Sabrià diu que no genera cap problema perquè l'empresariat gironí "és molt professional".
Bones perspectives
Tant Sabrià com Molas han coincidit en destacar el bon estiu pel que fa a ingressos i ocupació. Molas ha reconegut que la part del Pirineu les expectatives han quedat per sota, però en general considera que el resultat és satisfactori. El president de CEHAT ha destacat el bon any que han tingut les capitals, especialment Girona i Barcelona, tot i que ha deixat clar que "queda molt per fer".
En aquest sentit, Molas ha destacat que estan explorant noves iniciatives amb hotels i apartaments per atraure el turisme fora de la temporada estival i així evitar que es tanquin establiments a finals d'octubre. La voluntat és allargar de forma progressiva la temporada hotelera i així buscar més ingressos.
Molas ha fet aquestes declaracions en les jornades sobre les 'Tendències del turisme de vacances' que s'estan fent a Girona, organitzades per la Fundació Jordi Comas Matamala, que clouran aquest divendres amb la presència del conseller del Departament d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!