Associació Makers VNG

La tendència "Maker" inspiren l'estand de Neàpolis i l'IMET a la Fira de Novembre

Es llença el repte obert a tots els públics per construir andròmines flotants

Associació Makers VNG. EIX

Associació Makers VNG. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'estand compartit de Neàpolis i l'IMET, amb la coordinació de l'Àrea de Promoció Econòmica, es convertirà durant aquesta Fira de Novembres en unes drassanes experimentals i en un canal de regates durant tot el cap de setmana. Amb aquesta iniciativa Neàpolis torna a apostar, per segon any, en aquesta ocasiò amb la iniciativa conjunta amb l'IMET, en projectes d'activitat Maker. És a dir, accions que promoguin la creació i producció d'objectes físics a escala i que combini el disseny i la fabricació amb l'experimentació dels prototips obtinguts que, en aquest cas, seran andròmines flotants autopropulsades.

La iniciativa repta tots els visitants a convertir-se en dissenyadors i constructors de prototips de vaixells autopropulsats. Les embarcacions mesuraran les seves forces i velocitat en una competició en la qual es posarà a prova l'enginy dels constructors per fer els artefactes flotants més ràpids, resistents i eficients. Durant els dies de la fira se celebraran les proves eliminatòries i diumenge al matí els vuit millors disputaran la cursa final.

L'única interdicció és que els vaixells no poden ser impulsats per cap mena de motor convencional. "La motorització està prohibida, podem propulsar-los per globus, per aire, amb gomes, pel producte d'accions i forces físiques o reaccions químiques, però res de motors", explica Òscar Enento, portaveu de l'Associacio Makers Vng.

Els promotors de la proposta són l'Associació Makers Vng (@makersvng), l'Espl@i Virtu@l (@esplaivirtual), Funlab (@befunlab) i Tecnolab (@tecnolabedu), quatre entitats que dediquen esforç i energia a la difusió del coneixement i la tecnologia des de l'experimentació i les dinàmiques Maker per a tothom. Des de l'organització s'aclareix que la participació és oberta a tots els públics, tant adults com infants que poden concórrer de forma individual o en equips. Els cost de la inscripció per a la competició serà d'un euro. Els diners recaptats per aquestes inscripcions seran lliurats a l'Associació Alé que ofereix atenció a persones en risc d'exclusió social.

El moviment Maker és força ampli i a Vilanova s'aborda des de diferents perspectives. Per això a l'estand es trobaran representades les quatre iniciatives que operen a la ciutat. A la oferta de difusió de la tecnologia per als més joves de la mà de Tecnolab, Funlab i l'Espl@ virtual s'afegirà també ben aviat el projecte innovador de crear un "Maker Space" a la nostra ciutat de la mà de l'Associació Makers VNG Garraf.

L'organització posarà a disposició eines i materials. Fins i tot estan pensant en instal·lar una impressora 3D per poder modelar determinades peces dels prototips. Els participants també podran els seus propis materials per completar el seu disseny.

L'associació Makers VNG ha completat aquests dies la construcció del canal de navegació on competiran els prototips nàutics, un tub estanc de 3 m. de longitud, 40 cm d'amplada i 20 cm. de calat. La construcció d'aquest canal de regates per a andromines flotants s'ha fet en el Maker Space, el local que l'Associació preveu obrir aviat com a espai de promoció i difusió de la cultura del DIY (Do it Yourself) a la ciutat. El canal ha estat sensoritzat amb l'ajut de la tecnologia de plaques Arduino de manera que mesurarà els temps dels prototips i establirà un rànquing entre les embarcacions participants.

Els dissenyadors tenen l'oportunitat d'avarar els seus prototips i provar-los tants cops com vulguin. Així podran modificar el disseny durant les proves preliminars que se celebraran el divendres i el dissabte de la fira. Els vuit millors classificats competiran en la cursa final on es decidirà el podi de guanyadors. Una final que tindrà lloc diumenge entre els 10 i les 13.30h en què es lliuraran els guardons.

Els organitzadors premiaran el prototip més veloç però hi haurà dues categories més: el premi IMET al disseny més bonic que es decidirà per votació popular a les xarxes socials i el premi Neàpolis al disseny més innovador que es decidirà a través d'Instagram a partir de les imatges que s'etiquetin amb el hastag #firavngmakers.

La cultura Maker reflecteix i es un dels exponents dels canvis radicals que s'estan produint en la forma de relacionar-nos amb el nostre entorn social i econòmic del segle XXI. És des d'aquests nous escenaris que Neàpolis treballa en el desplegament de nous projectes com, per exemple, optar al finançament d'iniciatives en el marc del programa de projectes innovadors i experimentals del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Es tracta de promoure propostes que permetin explorar, des d'aquests nous espais d'experimentació, creació i aprenentatge, el desenvolupament de noves estratègies vinculades a l'ocupació i també a l'impuls del suport al teixit productiu. Un projecte que contempla, a mitjà termini, la creació i obertura de diferents Fablabs. Aquests laboratoris de creació han d'actuar com una eina més en xarxa integrant-se com a part de l'ecosistema de la creativitat local de forma que afavoreixin l'experimentació i el treball de les empreses i emprenedors locals.

"Implementar fab labs o laboratoris de creació constitueix una oportunitat per motivar, incentivar i educar els potencials emprenedors de la ciutat" explica la quarta tinenta d'alcaldia i regidora d'Innovació i TIC de l'Ajuntament, Ariadna Llorens. Es tracta d'espais d'experimentació que estimulen l'emprenedoria creativa en combinar tecnologia, recerca, creació artística i innovació i per això "incorporar-los a la nostra estratègia de promoció econòmica local és apostar també per avançar cap a nous models econòmics de futur".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local